Сивият сектор в България генерира около 23 млрд. лева оборот,

...
Сивият сектор в България генерира около 23 млрд. лева оборот,
Коментари Харесай

Сивата икономика генерира 23 млрд. лв. обород, изчислиха от КНСБ

Сивият бранш в България генерира към 23 милиарда лв. оборот, което е съвсем 21% от цялата стопанска система на страната, демонстрират данните на КНСБ, обявени на заключителния конгрес на плана " Активно гражданско присъединяване за предварителна защита и ограничение на недекларираната претовареност в България ", съобщи Българска телеграфна агенция

Като най-сериозен проблем синдикалистите виждат всеобщото обезпечаване на минимална работна заплата. Секторите с най-голям % на сива стопанска система пък от години са строителството и автосервизите.

На форума министърът на финансите Владислав Горанов уточни, че от лятото на 2018 година държавното управление работи по план на разпоредба, която ще разреши цялостно обгръщане на оборотите във всички сфери на стопанската система. Той разяснява, че би трябвало да има по-голямо гражданско схващане и непоносимост към сходно държание. Министърът увери, че в средите на финансовото министерство, Национална агенция за приходите и митниците непрекъснато се мисли по тази тематика.

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева добави, че в България делът на лицата с недекларирана претовареност е 15.9 %, на фона на 16,. на 100 приблизително за Европа. По думите й една от аргументите е неналичието на данъчен морал.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази мнение, че сивата стопанска система води до изкривявания в икономическия, обществения и обществено-политическия живот и убива лоялната конкуренция.

През лятото съставният показател " Икономика на ярко ", посредством който Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) мери светлата част на българската стопанска система, се е повишил с 4.55 пункта и е достигнал рекордно равнище от 79.10 пункта. От организацията показаха, че стопанската система би изсветлявала още по-бързо, в случай че минималната работна заплата (МРЗ) не се повишаваше административно, акцентират създателите на проучването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР