Ситуацията в Източна Украйна отново се изостри: ежедневно постъпват съобщения

...
Ситуацията в Източна Украйна отново се изостри: ежедневно постъпват съобщения
Коментари Харесай

След Световното руснаците нападат Украйна?

Ситуацията в Източна Украйна още веднъж се изостри: всекидневно постъпват известия за нови жертви на спора. Какво докара до ескалиране на напрежението, наподобява никой не може да изясни. Двете страни рапортуват за триумфи и упрекват съперника си в нарушаване на Минските съглашения. В сряда сепаратистите оповестиха за 11 нарушавания на примирието, в това число с потреблението на тежко въоръжение. Украйна дава огледални изказвания – съгласно Киев сепаратистите са направили 49 нарушавания и са употребявали артилерия, означават от редакцията на водещия австрийски всекидневник Der Standard, заяви организация „ Фокус “.

Наблюдатели на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) още при започване на седмицата заяви за 7700 нарушавания в границите на седмица. „ Настойчиво приканвам двете страни неотложно да прекратят бойните дейности в сходство с поетите отговорности и да подхващат всичко допустимо за отбрана на цивилното население, ремонта и естественото действие на гражданската инфраструктура “, съобщи специфичният представител на ОССЕ Мартин Сайдик.

Призивите му обаче останаха нечути. Особено интензивни са боевете край стратегически значимия град Горловка, следен от сепаратистите. В съветските средства за всеобща информация се приказва за опити на украинските военни да заемат височините източно от града, с цел да получат комфортни позиции за обстрел на Горловка и „ да сложат примката на гърлото на Донецк “.

Дали в действителност става въпрос за стратегическа маневра, остава неразбираемо към този момент. Въпреки това е повече от ясно, че това, което се случва, е повече от престрелка. Двете страни допускат, че сред боевете и идното в Русия Световно състезание по футбол има връзка. Сепаратистите са на мнение, че украинската войска се пробва да завземе позиции, с цел да нанесе удар по време на Мондиал 2018. „ Историята познава случаи, когато на фона на огромни спортни събитие има военни дейности “, съобщи представителят на сепаратистите Едуард Басурин, като приведе като образец свалянето на проруския президент Виктор Янукович с Олимпийските игри в Сочи от 2014 година

Съгласно думите му, Киев разчита на това, че поради имиджа си по време на Световното състезание по футбол Русия няма да се намесва. Но футболната логичност участва и в украинската обосновка. След Олимпийските игри Русия причисли Кримския полуостров към територията си. Затова в Киев са загрижени, че сепаратистите, благодарение на нови борби, желаят единствено да заемат първичните си позиции за огромна атака след Световната купа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР