Ситуацията в Иран е критична. Това заяви върховният комисар на

...
Ситуацията в Иран е критична. Това заяви върховният комисар на
Коментари Харесай

ООН: Ситуацията в Иран е критична. Властите да отговорят на исканията на хората за достойнство и права

Ситуацията в Иран е " сериозна ". Това съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк, представен от " Ройтерс ", съобщи news.bg.

Изказването му е във връзка втвърдяването на отговора на управляващите по отношение на митингите, обхванали страната и довели до повече от 300 смъртни случая през последните два месеца.

" Призоваваме властите да отговорят на настояванията на хората за тъждество, достолепие и права, вместо да употребяват ненужна или непропорционална мощ за потушаване на митингите ", съобщи представител на ръководителя на Организация на обединените нации по правата на индивида на брифинг в Женева.

Иран е разтресен от национални митинги, провокирани от гибелта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, откакто тя беше арестувана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничавания на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите безредици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро наказан от интернационалната общественост.

От своя страна Ислямската република упрекна западните си врагове в подклаждане на митингите.

Вчера началникът на военното разузнаване на Израел генерал-майор Аарон Халива съобщи, че протестите в Иран стартират да наподобяват на национален протест, но към този момент няма " действителна заплаха " за оцеляването на режима.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР