Ситуацията в Еквадор в областта на сигурността се влоши драстично

...
Ситуацията в Еквадор в областта на сигурността се влоши драстично
Коментари Харесай

Еквадор е в плен на спиралата на насилието

Ситуацията в Еквадор в региона на сигурността се утежни фрапантно през последните години. Избликът на принуждение значително е обвързван с наркокартелите, които трансфораха южноамериканската страна, която е най-големият експортьор на банани в света, в директен център за експорта на кокаин към Европа.

Човешката цена на превръщането на в миналото относително спокойния за района Еквадор в натроктрафикантски хъб е голяма, отбелязва Асошиейтед прес. Миналата година в страната с повърхност от 256 хиляди квадратни километра и 17,8 милиона поданици бяха осъществени рекордните близо 8000 убийства - съвсем два пъти повече в сравнение с през миналата. А върхът датираше едвам от 2022 година, когато убийствата бяха 4600 - два пъти повече спрямо 2021-а.

Еквадорските управляващи се мъчат да спрат спиралата на насилието, като кметове се опасяват за живота си на фона на увеличението на случаите на изнудване и на отвличанията въпреки извънредното състояние, въведено за период от 90 дни, показва Ройтерс.

През уикенда бяха открити мъртви с огнестрелни рани 27-годишната Бригит Гарсия - най-младият кмет в страната, и нейният прессекретар.

Снощи в затвор в Гуаякил - най-големия град в Еквадор, с население от близо 2 милиона души - избухна протест, съобщи Франс прес. Метежът в пандиза, от който през януари избяга Адолфо Масиас, по прякор Фито - водач на тайфа, трансформирал се в публичен зложелател номер едно в тази страна сред Андите и Тихия океан - към този момент е сподавен, само че сподели за следващ път какъв брой тежка е обстановката в страната.

Тези събития се случиха като разумно продължение на безредиците през януари, когато въоръжени мъже щурмуваха постройката на телевизия и нахлуха в директен ефир, десетки надзиратели в затвор бяха взети за заложници, а служители на реда - отвлечени. В отговор държавното управление на президента Даниел Нобоа предприе редица интервенции против бандите, като сред 9 януари и 10 март бяха арестувани близо 13 хиляди души, 280 от които - за терористична активност.

Ситуацията в Еквадор в региона на сигурността се утежни след пандемията от новия ковид, която засегна тежко националната стопанска система, показва Ройтерс. Предишният президент Гилермо Ласо не съумя да обуздае насилието и прибегна до ограничения като разхлабването на контрола върху огнестрелните оръжия, с цел да даде опция на цивилните да се пазят.

Насилието не подмина и политиката, като предходната година бе убит борещият се против корупцията претендент на президентските избори Фернандо Вилависенсио.

Еквадорското държавно управление хвърля виновността за утежняването на обстановката върху наркобандите, чиято мощност набъбна. Трафикантите дестабилизираха освен тази страна, сгушена в Андите, само че и цели елементи от Южна Америка.

В еквадорските затвори, банди " колят и бесят ", възползвайки се от слабостта на управляващите. Борбата сред обособени гангстерски групи за превъзходство взе стотици жертви.

Бригит Гарсия, която бе кмет на 10-хилядния град Сан Висенте, е следващият погубен представител на локалните управляващи в Еквадор. По публични данни жертвите от предходната година са общо 22, в това число и други кметове.

Най-малко 45 представители на локалните управляващи са поискали полицейска протекция, а други разчитат на частни охранители.

При това освен те са под прицел. През януари бе погубен прокурор Сесар Суарес, който разследваше офанзивата против телевизия по-рано същия месец.
Крайбрежният град Гуаякил има неприятната популярност и на най-опасния в страната, като неговите пристанища са употребявани от наркотрафикантите.

Президентът Нобоа, който встъпи в служба през ноември, показа своя проект " Финикс ", който планува основаването на нова разследваща работа, снабдяването на силите за сигурност с тактически оръжия, построяването на нови затвори замъци и стягане на ограниченията за сигурност на пристанищата и летищата. Прилагането му ще коства 800 милиона $, а Съединените щати ще дават 200 милиона $ за покупката на нови оръжия за еквадорската войска.

Извънредното състояние, което към този момент е в действие до 8 април, разрешава военни патрули, в това число в пандизите, а през нощта в страната се вкарва полицейски час.

36-годишният еквадорски президент в това време упрекна 22 въоръжени групи в тероризъм, позволявайки на армията да предприеме интервенции против тях.
Избирателният съд на страната на собствен ред утвърди произвеждането на 21 април на референдум с 11 въпроса за стягане на ограниченията за сигурност.

За да бъде обезпечено финансиране на битката с престъпността, президентът издейства предишния месец повишение на налог добавена стойност (от 12 % в този момент до 15 % през 2026 г.). Вдигането на Данък добавена стойност обаче провокира митинги.

Все още е рано да се каже дали всички тези ограничения ще дадат резултат. Според еквадорската министърка на вътрешните работи Моника Паленсия убийствата са намалели с малко повече от една четвърт след встъпването на новия президент в служба. Случаите на изнудване и отвличанията обаче са се нараснали, призна тя и даде обещание да бъде основана специфична полицейска част за битка с тези два типа тежки закононарушения.

Несигурността в Еквадор се вписва в по-широкия районен подтекст на обвързваното с наркотрафика принуждение. Така че решението на казуса безспорно минава през по-общи ограничения за битка с картелите в цяла Латинска Америка, само че и в Съединените щати и Европа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР