Ситуацията с разпространението на коклюш у нас продължава да се

...
Ситуацията с разпространението на коклюш у нас продължава да се
Коментари Харесай

Първи смъртни случаи от коклюш у нас, починали са бебета от Кюстендил

Ситуацията с разпространяването на коклюш у нас продължава да се усложнява като взе първите си жертви – бебета от Кюстендил. Новината бе доказана пред Нова телевизия от основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Все още обаче се чака публично удостоверение и от Министерството на здравеопазването.

Според данните децата към момента не са били във възраст, в която не е можело да им се приложи ваксина. БНР също оповестява за гибелта на бебета, като прецизира, че жертвите на заболяването са две, на възраст под два месеца, като са развили тежка пневмония вследствие на вируса.

Случаите на коклюш набъбнаха в цялата страна. Според данните в Националния център по заразни и паразитниболести (НЦЗПБ) при тях има доказани 59 случая единствено за миналата седмица.

От началото на годината – болните от коклюш са 205. За съпоставяне през същия интервал на 2023 година те са едвам четири.

Сериозна е и обстановката в София, излиза наяве от информация на столичната здравна ревизия. За седмица има открити 36 случая, написа bTV. Заболяването е изключително рисково за кърмачета, които не са получили първата си ваксина.

Магарешката кашлица или коклюш е мощно заразна зараза, която визира дихателните пътища и белите дробове.

Бактерията – Bordetella pertussis, която я предизвиква, се предава с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и диалект попадат във въздуха.

Как да разпознаем, че сме заболели от коклюш?

Симптомите нормално се появяват от 7 до 10 дни след заразяването и в началото наподобяват елементарна простуда – с кихане, кашлица и леко нараснала температура.

В рамките на 2 седмици обаче кашлицата става по-остра и може да бъде съпроводена от пристъпи. Те траят няколко минути и най-много се получават през нощта, като могат да завършат даже с повръщане. След 3 до 4 седмици пристъпите оредяват и положението се усъвършенства, макар че остатъчна кашлица има до 2 и повече месеци след началото на заболяването.

Диагнозата коклюш се слага след тест, който не се заплаща от Здравната каса, а е за сметка на пациента. Такъв може да насрочи персоналният доктор след осъществен обзор.

Пробите по-късно се изследват в центъра по заразни заболявания, където се изпращат от лечебните заведения в цялата страна.

PCR пробата има оптимална сензитивност през първите 3 седмици на кашлица, когато бактериалната ДНК към момента участва в назофаринска. След четвъртата седмица на кашлицата количеството й бързо понижава, което усилва риска от приемане на подправено негативни резултати./Tribune

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР