Ситуацията с обстрела на кораби в Червено море все още

...
Ситуацията с обстрела на кораби в Червено море все още
Коментари Харесай

Георгиева: Конфликтът в Червено море засега не се отразява на световната икономика

" Ситуацията с обстрела на кораби в Червено море към момента не визира международната стопанска система ", разяснява пред " Вашингтон Поуст " изпълнителният шеф на МВФ Кристалина Георгиева. Тя призна, че транспортите през Суецкия канал са намалели. Георгиева добави, че проблеми има и през Панамския канал.

Според нея въздействието на обстановката в Червено море не е в мащаб, " който доста да наруши прогнозите за световния стопански напредък ".

Тя твърди, че въздействието се усеща най-силно в Египет, защото страната разчита на приходите от Суецкия канал и в този момент губи повече от 100 млн. $ месечно. Директорът на МВФ добави, че това което се случва в Червено оказва и дребен напън върху цените, само че не дотам, че да докара до преразгледжане на прогнозите за световната инфлация.

Според Георгиева размерът на стоките, транспортирани през Суецкия канал, е намалял доста, а разноските за превозване и застраховки са се нараснали.

По данни на МВФ трафикът през Суецкия канал е намалял съвсем на половина през януари спрямо предходната година. " Панамският канал също изпитва усложнения поради сушата ", добави шефът на МВФ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР