Ситуацията с кибер тероризма срещу българските училища вместо да се

...
Ситуацията с кибер тероризма срещу българските училища вместо да се
Коментари Харесай

Ситуацията с кибер тероризма срещу българските училища се задълбочава

Ситуацията с кибер тероризма против българските учебни заведения вместо да се успокоява се задълбочава, а досега липсват решителни дейности от страна на службите за сигурност. Не е ясно налице ли е нужната съгласуваност сред другите държавни структури, дали те работят в синхрон и до къде е стигнало следствието за първите офанзиви, уредниците им, претекстовете и аргументите.

Смятам, че изрично става дума за кибер тероризъм. Най-вероятно структури отвън страната целят дестабилизация, всяване на суматоха, вкореняване на възприятие за боязън и неустановеност. Имахме няколко талази на сходни офанзиви, в които се заплашва живота и здравето на деца и учители. Все още няма изясненост за първопричината, претекстовете, уредниците на този тип тероризъм.

Първите актове отприщиха и вълна от имитатори, несвързани сигурно с началото на тази, да я назовем, акция. Може би това е била една от подцелите – да се сътвори тренд, мода един тип, с цел да ескалират нещата.

Реакцията на Министерство на вътрешните работи беше тествана и, когато се вижда, че действително вътрешното министерство не се оправя, това сгъстява черните краски. Абсурдно и непрофесионално е изявлението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, че „ шефовете, разпуснали
възпитаници поради бомбени закани през днешния ден, са в нарушаване “. Подобни изявления не оказват помощ, а в допълнение внасят разнобой.

Липсата на прецизни протоколи за деяние е по виновност на Министерство на вътрешните работи, не на шефовете. Очевидно предварителната защита и образованието по какъв начин се работи не са на равнище, а в този момент Министерство на вътрешните работи се пробва да трансферира отговорността на учебните ръководители, които не са специалисти в тази област, само че те дават отговор за живота и здравето на децата в учебно заведение, както и за педагогическия и непедагогическия личен състав.

Припомням, че почти 10 учебни заведения в София са застрашени на 4-ти април посредством имейли за сложени бомби. Децата са изведени на двора. В две от образователните заведения занятията са прекратени за целия ден. Всички възпитаници от въпросните учебни заведения са изведени от постройките. Затворени за 24 часа са 105 СОУ, 25 СОУ и 119 СОУ.

Сигнал за взривно устройство е подаден и за 179 ОУ в село Доброславци. 4 и 5 април са оповестени за неучебни.

Смятам, че тъй като не виждаме поредни и ефикасни дейности, Съвета по сигурността към Премиера неотложно би трябвало да бъде призован, всички служби да бъдат събрани и да се начертае проект за противопоставяне на кибер офанзивите, по този начин и предварителна защита за бъдещи сходни обстановки. Една от функционалностите на съвета е тъкмо такава – „ предлага на министър-председателя или на Министерския съвет съответни ограничения и задания за ограничение на рисковете, противопоставяне на заканите и за отбрана на националната сигурност, както и за ръководство при рецесии ”.

Въпросът е не дали да бъде призован съветът, а за какво още не е свикван. Очевидно службите за сигурност не работят в синхрон, а това е проблем.

(От Facebook, заглавието е на редакцията)

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР