Ситуацията с африканската чума по свинете е много сериозна и

...
Ситуацията с африканската чума по свинете е много сериозна и
Коментари Харесай

Ловците и бизнесът искат допълнителни мерки заради африканската чума по свинете

Ситуацията с африканската чума по свинете е доста сериозна и е редно колкото се може по-бързо да се подхващат някакви действия, които да основат предпоставките най-малко да се минимизират вредите, когато пристигна това заболяване на територията на нашата страна
Това сподели за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ Васил Василев - ръководител на Националния ловно-рибарски съюз. Миналата година са отстреляни с към 30% повече диви прасета спрямо 2016 - 2017 година, сподели той.  Държавата следва да намерения и за нормативни промени, добави той и разясни, че навлизането на това заболяване е еднакво на прекъсване на лова на този тип дивеч в идващите 20 години:

„ 95% от свинете се отстрелват по линия на груповото ловуване, срокът за което е закрепен и министърът на земеделието може да го понижава, само че не и да го усили.

За самостоятелното ловуване съществува, според правилника, за всеки един човек да има компаньон от държавно горско или ловно стопанство, което е някакъв вид особено отношение точно към Дивата свиня, тъй като при сърната да вземем за пример или при самостоятелния лов на хищници такова условие не съществува “.

Ловните дружини не би следвало да вършат изключителни старания с цел да лимитират популацията в  посочената като целева норма, добави Василев. Проблемът с прекомерно огромните популации стои най-много стои на територията на държавни дивечовъдни сектори и държавни ловни стопанства, където ловците нямат отношение. Анализът на разпространяването на болестта в други европейски страни демонстрира, че то се случва най-вече в такива стопанства, където не се ловува интензивно. Василев приветства концепцията за мобилно приложение, което да разрешава на ловците да подават сигнали за умрели животни до институциите, което би помогнало за локализиране на огнищата. Ловците се надяват и на в допълнение финансиране от страната.

Организацията тържествено означи 120 години от своето учредяване в нея членуват 147 юридически лица и повече от 125 000 индивида. По мотив годишнината ще се организира Национален ловджийски събор Това в Карлово на 30-и юни.

Д-р Миленка Димитрова от Асоциацията на свиневъдите акцентира, че от асоцияцията са поискали незабавна среща с министъра на земеделието тъй като не са наясно какви ограничения подхваща страната, а желаят „ да могат да се впишат “ в тях.

„ Мерките, които ние вземаме, са непрекъснати. Постоянно охраняваме нашите обекти, тъй че да не допуснем влизане на никакво заразно заболяване. Сега те са засилени и публикувани в по-широк периметър към нашите комплекси “.

В други страни, с цел да се опазят огромните свиневъдни стопанства, биват избивани животните в дребните - вид заден двор, където има по няколко свине, с цел да се обезопаси периметър. Такива ограничения са нужни, безапелационна е Димитрова:

„ Хората които гледат по две свине за персонална консумация, можем от бизнеса да се обединим и по-късно да ги овъзмездим. Никакъв проблем няма “.

В новия правилник за границите на ловностопанските региони се дава опция за безсмислено роене на групите.

време което в всеобщия случай се отразява отрицателно върху картата на стопанисване на дивеча тъй като с цел да се правят действия по стопанисване са нужни както доста ръчички по този начин е доста парички и когато са събрани Всички вкупом в 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР