Ситуацията около Запорожката АЕЦ се влошава още повече, заяви днес

...
Ситуацията около Запорожката АЕЦ се влошава още повече, заяви днес
Коментари Харесай

Тревожна информация за ситуацията около Запорожката АЕЦ


Ситуацията към Запорожката АЕЦ се утежнява още повече, съобщи през днешния ден генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, представен от Франс прес.

Той сподели това, откакто Украйна упрекна Русия, че още веднъж е подложила атомната електроцентрала на обстрел.
-->
" Ситуацията продължава да се утежнява и не можем да си позволим лукса да чакаме да се случи нещо пагубно ", съобщи Гроси след отдадена на обстановката среща, която се състоя във френската задача в Организация на обединените нации и беше открита от президента Еманюел Макрон.

Шефът на МААЕ сподели, че е разискал въпроса и с съветския външен министър Сергей Лавров, с който се е срещнал през днешния ден сутринта в коридорите на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

" Докато обстрелът продължава, рисковете са големи “ ", акцентира той.

Украинските управляващи упрекнаха Русия, че още веднъж е обстреляла площадката на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Те обаче увериха, че равнището на радиация в обекта не надвишава нормите.

" Дори и в най-лошите условия дипломацията в никакъв случай не би трябвало да стопира ", акцентира Гроси, като означи, че задачата би трябвало да бъде реализирана " с прагматични и реалистични оферти.

От своя страна френската външна министърка Катрин Колона посочи, че задачата е " демилитаризация на централата при съблюдаване на суверенитета на Украйна ".

Украинският държавен нуклеарен оператор " Енергоатом " прикани през днешния ден МААЕ към " по-решителни дейности " против Москва.

Шефът на МААЕ съобщи, че няма да се откаже от проекта за основаване на зона за сигурност към Запорожката АЕЦ макар проектите на Русия да активизира нови войски и да провежда референдум за присъединение на южната украинска Запорожка област, където се намира централата.

Москва и Киев се упрекват взаимно за обстрелите в региона на Запорожката АЕЦ.

Източник: БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР