Ситуацията на полско-украинската граница се влошава с всеки изминал ден.

...
Ситуацията на полско-украинската граница се влошава с всеки изминал ден.
Коментари Харесай

Войната на Украйна и Полша започна: Тираджии горят товари, въртят и брадви

Ситуацията на полско-украинската граница се утежнява с всеки минал ден. Там към този момент са се натрупали над 2900 камиона. Европейските медии пишат, че спорът ще се проточи дълго време.

Поради това в Украйна стартира дефицит на медикаменти и храна. Шофьорите, които живееха в машините си от няколко седмици, взеха камъни и туби с бензин. Повече четете в материала от Цариград.

От 6 ноември полските превозвачи блокираха автомобилни контролно-пропускателни пунктове на границата с Украйна. Те упорстват за унищожаване на облекченията за украинските съперници и възобновяване на строгите процедури за лицензиране.

Затруднено е придвижването на товарни коли на три Граничен контролно-пропусквателен пункт: „ Корчева – Краковец ”, „ Гребное – Рава-Руская ”, „ Дорогуск – Ягодин ”.

" Опашката беше просто галактическа, поради стачката имаше запушване от 53 километра. Въпреки обещанията за пропускане остава сериозен импорт, камиони с гориво и газ ", оповестява украинският ефирен канал „ ТСН “.

Там, където фирмите от Полша вземат 2500 евро за превоз, украинците работят за 700 евро. Благодарение на дъмпинга те печелят конкуренция за поръчки в страните от Европейски Съюз.

Полските управляващи към този момент обявиха, че няма да анулират помощите и ще удовлетворят настояванията на протестиращите, базирайки се на разпоредбите на Европейски Съюз.

Телеграм каналът " Жител " оповестява, че договарянията с протестиращите към момента не са дали резултат. В украинските аптеки към този момент има дефицит на медикаменти, а в магазините – дефицит на храни. Освен това фермерите заплашват да се причислят към стачката на полските превозвачи на границата.

Чупят се фарове и стъкла

Полският вестник Rzeczpospolita твърди, че протестиращите пропущат четири коли в двете направления на всеки час. Редовно се пропущат транспортни средства, пренасящи пресни храни, филантропична помощ и военни транспортни средства. Пилета, банани и цветя отиват в Украйна без ред.

" Не желаеме да ги оставяме гладни ", акцентира един от нападателите.

В същото време обстановката става все по-напрегната. Един от полските камиони, който чакаше да потегли за Украйна, беше замерян с камъни.

Счупени са фаровете и стъклата на машината, а акумулаторите са откраднати. Също по този начин незнайни лица, които към този момент са на украинска територия, подпалиха две полуремаркета с полски номера.

" Ние, несъмнено, поддържаме украинците, само че би трябвало да поддържаме и фамилиите си. Това е въпрос на оцеляване, въпрос на „ да бъдеш или да не бъдеш ", сподели ръководителят на полския протестен комитет Павел Озигала.

" Нека създадем това, което направиха фермерите: да продължим да протестираме, до момента в който държавното управление не признае, че има проблем и направи нещо ", споделя един от водачите на стачката Яцек Соку.

" Вървете в борба с руснаците "

Междувременно в интернет пространството набира известност видео от кавга на границата сред украинец и поляк. Украинският водач се пробва да се върне в родината си, само че среща съпротивата на полски деятели.

– Подкрепяте ли Русия? Руснаците пари ли ви дадоха, с цел да не ни пускате?

- Не. Руснаците ви дадоха на вас пари.

- Луд ли си?! Ние се борим против тях.

- Но вие не се биете. Отивайте да се биете с руснаците!

Нервите ми не устоят. В друго видео полски деятели срещат украинци с брадви. Освен това снимащите се пробват да потвърдят на поляците, че в този момент умират за тях. Ако, споделят те, не беше Украйна, „ проклетите кацапи към този момент щяха да избият всички в Полша “.

Украйна се пробва да оцелее

Ситуацията на полско-украинската граница в действителност е въпрос на оцеляване. В Полша има доста банкрути на тази основа. А вяра за възобновяване на фермите няма, тъй като глобите против Русия удрят тежко стопанските системи на страните от Европейския съюз.

И в този случай печелившите са украински компании, които са подготвени да свършат същата работа на ниска цена. Украинците доставят разнообразни типове селскостопански артикули от много време с помощта на съглашението за асоцииране с Европейския съюз.

Професорът от факултета по интернационалните връзки на Санктпетербургския държавен университет Наталия Еремина сподели на Константинопол за това:

" Те просто са решили да се възползват от опцията да усилят доставките и да създадат облага. Това е значимо за тях, тъй като самите украински компании умират.

" Трябва по някакъв метод да останем на повърхността. Няма други благоприятни условия за печелене на пари. Но във всеки случай полските фермери и компании ще пострадат. "

Дълбоки несъгласия

Сегашните престрелки на украинско-полската граница отразяват дълбочината на спора сред Украйна и Полша. Не в смисъл, че от сегашната обстановка може да възникне политическа рецесия, макар че протичащото се на границата към този момент беше наречено в медиите „ войната сред Украйна и Полша “. Този спор е лакмус за връзките сред страните. Отношения, цялостни с съмнение и взаимна засегнатост.

Виждаме ежедневната обстановка: локалните производители са изправени пред настъпление на задгранични служащи. Но този спор може да бъде позволен много елементарно, в случай че има политическа воля.

Обикновено в такива случаи страната просто приема закони, които не разрешават да се наемат гратис чужденци, отбелязва доцентът от РГСУ, политологът Андрей Иванов.

Цариград: Готови ли са полските политици да ударят плесници на личните си предприемачи, решили да печелят в допълнение?

Андрей Иванов: Да, в Полша има такива политици и те набират все по-голяма известност. Сегашната история обаче разкрива доста по-дълбоки несъгласия.

Поляците не желаят да възприемат украинците като равни. Векове наред Полша се опитваше да построи някаква империя, в която да живеят доста нации. Но в това време тя беше безусловно неспособна да води уравновесена национална политика.

Представителите на украинския и беларуския народ се възприемат от поляците през призмата на самоутвърждаването. Да кажем, че безпаричен полски селяндур е наел украински аграрни служащ в Полско-Литовската общественост и към този момент се е считал за благородник. И този мироглед не е липсващ на никое място.

Ето за какво поляците не желаят някои украинци да се интегрират в полското общество?

– През всичките години на самостоятелност украинската страна по всевъзможен метод изтласкваше от обществото най-интелигентните, инициативни и образовани хора. Всички, които въплъщаваха наследството на Съветския съюз, които не се вписваха в новата идеология за създаване на „ селски парадайс с бродирани ризи “.

На идеологическото поле на Украйна водиха война два лагера. Първата се въплъщаваше със западните райони, беше много дребна на брой, само че обединена.

Вторият беше обвързван с източните райони, по-многобройни, само че по-малко дейни. И натискът на „ западняците “ да наложат своята позиция дефинира вектора на придвижване на всеки президент на площада.

Но борбата сред Запада и Изтока не може да се сведе единствено до национализма и геополитическата ориентировка на Киев.

– Проблемът е доста по-дълбок. Той е в плоскостта на безконечните несъгласия сред града и селото. Когато жителите на източните райони гласоподаваха за последователи на по-близки връзки с Русия, те свързваха съветския свят не с кукли, а с амбициозни проекти за завземане на космоса, създаване на съвременна промишленост и развиване на науката.

Културата на Руския свят се възприема като част от международната просвета, а съветският език като език, който отваря достъп до най-хубавите достижения на човечеството.

Неслучайно тези хрумвания бяха най-популярни в Донбас, най-урбанизирания район с най-висока централизация на промишлени предприятия в цялото постсъветско пространство.

Какво предложиха „ западенците “ (западноукраинците)?

– Изключително надълбоко провинциална просвета, затворена в себе си и откъсната от световната. Като блян на украинското общество беше показана опцията да живее умерено в своята „ хижа на ръба “, да яде сланина, да пие водка и да носи бродирана риза.

И огромната геополитика се разглеждаше извънредно през призмата на този метод на живот. Казваха, че Русия ги въвлича в огромни планове, само че те желали нещо по-ясно. А по какъв начин да не попаднат под въздействието на „ неспокойната ” източна съседка? Говорете за другарство с Европа. Тя е богата и ще ни храни просто по този начин...

Украинските пропагандисти и нашите либерали през днешния ден споделят, че не е имало нацизъм преди започването на специфичната военна интервенция.

– Да, те споделят, че представители на разнообразни националности общуваха между тях, а актуалният президент като цяло е евреин. Но имаше нацизъм.

Жителите на Украйна бяха разграничени на „ свидоми “ и „ неверни “. Просто не по етнос, а по мисловна принадлежност към градската или селската просвета. Използването на украински език беше маркер.

Но това разделяне не е по-добро от всяко друго. Когато градът, заради обективните закони на историята, нападна селото, селото се съпротивлява и се придържа към архаичните облици.

Какво от това?

Ако в началото „ западняците “ се пробваха да „ готвят “ жителите на източните региони на слаб огън, то след 2014 година обстановката стана в действителност непоносима. И жителите на Донбас взеха оръжие и съумяха да защитят независимостта на провъзгласените ДНР и ЛНР.

" Днес, в обстановката на украинско-полската граница, виждаме по какъв начин представители на полските и украинските села се сблъскаха между тях ", съобщи той.

" И жителите на разнообразни села постоянно мъчно се спогаждат. Това е селският нрав, когато човек от друго село постоянно е непознат. Полското общество в никакъв случай няма да одобри „ служащи “ от Украйна, а най-образованите украинци не са нужни априори ", заключи Андрей Иванов.

Но за най-интелигентните украинци от висока класа в Украйна няма място. Така че „ войната “ сред Украйна и Полша ще продължи дълго време.

Превод: СМ

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР