Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото на

...
Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото на
Коментари Харесай

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото на войната - и може да се утежни, сподели заместник-началникът на военното разузнаване на Украйна военачалник Вадим Скибицки в изявление за Economist.

Според него на съветските военни е било подредено " да вземат нещо " преди и във връзка честванията на Деня на успеха в Москва на 9 май или в случай че не съумеят, най-малко да реализират някакъв триумф за визитата на Владимир Путин в Китай седмица по-късно. " Нашият проблем е доста елементарен: нямаме оръжия. Те (руснаците, бел.ред.) постоянно са знаели, че април и май ще бъдат сложни времена за нас ", акцентира Скибицки.

The Economist отбелязва и че американските оръжейни доставки надали ще подхождат на съветските ресурси, а и надали ще обезпечат ефикасна отбрана против нискотехнологичните, само че високоразрушителни съветски въздушни бомби.

Преговорите
 Разузнаването на Съединени американски щати: Няма възможност войната в Украйна да завърши скоро
Разузнаването на Съединени американски щати: Няма възможност войната в Украйна да завърши скоро

Директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс свидетелства пред комисията по оценката на разследващата общественост за 2024 година

Вадим Скибицки споделя, че не вижда метод Украйна да завоюва войната единствено на бойното поле. Според него даже Украйна да може да изтласка съветските войски назад към границите от 1991 година, това няма да постави завършек на войната.

Според Скибицки такива войни могат да завършат единствено с контракти и сега и двете страни се пробват да заемат най-изгодната позиция преди възможни договаряния. Но смислените договаряния могат да стартират не по-рано от втората половина на 2025 година

Дотогава Русия ще бъде изправена пред съществени насрещни ветрове. Руският боен индустриален потенциал се разшири, само че ще доближи плато при започване на 2026 година заради дефицит на материали и инженери, е прогнозата на украинското разузнаване. Но в последна сметка и двете страни може да останат без оръжия. А в случай че нищо в различен аспект не се промени, Украйна ще бъде първата, която ще остане без оръжие, признава Скибицки.
 Швейцария към този момент не кани Русия на мирната среща за Украйна
Швейцария към този момент не кани Русия на мирната среща за Украйна

Според Берн обаче кротичък развой без Москва е неосъществим

Близкото бъдеще

Русия има проект на три равнища за дестабилизация на Украйна през май месец. Основният фактор ще бъде военният - обстановката на фронта, защото ще минат още седмици, преди Украйна да получи военната помощ на Съединени американски щати, утвърдена неотдавна от Конгреса. Второто равнище е осведомителна акция, ориентирана към подкопаване на мобилизацията и политическата легитимност на президента Володимир Зеленски, чийто президентски мандат изтича на 20 май. Въпреки че в конституцията на страната ясно е записано, че във военно време пълномощията на президента се удължават за неопределен срок, в осведомителна акция Русия ще употребява формалния период.

Третата част от съветския проект, съгласно Скибицки, е акция на Русия в опит да изолира Украйна в интернационален аспект.

Украйна - Европа - НАТО

Според него най-големият незнаен фактор във войната е Европа. Освен в случай че съседите на Украйна не намерят метод да усилят производството за защита, с цел да оказват помощ на Украйна, те също в последна сметка ще се окажат под прицела на Русия.

А съгласно Скибицки, не трябва да се преувеличава смисъла на член 5 от контракта на НАТО и даже наличието на войски на НАТО в страни, граничещи с Украйна. Този член, съгласно него, може да се окаже незначителен на процедура.

" Руснаците ще завладяват балтийските страни за седем дни. Времето за реакция на НАТО е 10 дни. "

Разузнавачът също по този начин означи, че храбростта и саможертвата на Украйна са дали на Европа многогодишна преднина, елиминирайки с най-малко десетилетие непосредствената опасност от в миналото страховитите съветски въздушнодесантни сили и морска пехота. Затова и сега, по думите на Вадим Скибицки, въпросът се свежда и до това ще се отблагодари ли Европа за това и ще остави ли Украйна в играта: " Ние ще продължим да се борим. Ние нямаме избор, ние желаеме да живеем. Резултатът от войната не зависи единствено от нас. "
 The Hill: Русия изпусна момента за огромен пробив на фронта
The Hill: Русия изпусна момента за огромен пробив на фронта

До седмици Украйна получава американското оръжие

Фронтът в този момент

Град Часов яр в този момент е от изключително значение за Украйна, защото завладяването му ще отвори пътя на руснаците към последните неокупирани градове в Донецка област. Според Скибицки евентуално е единствено въпрос на време Часов яр да бъде окупиран и градът да падне по същия метод като Авдеевка.

" Не през днешния ден и не на следващия ден, несъмнено, само че всичко зависи от нашите запаси и ресурси ", сподели генералът. Той признава, че Украйна е надалеч от стабилизиране на обстановката, а Русия употребява всичко вероятни средства, с цел да реализира задачите си.

Руската войска към този момент не е същата, каквато беше през 2022 година, и в този момент работи като " обединен организъм, с явен проект и под единно командване ", означи Скибицки.

Скибицки също допуска, че Русия се готви за нахлуване в Харковска и Сумска области. Основният удар, предвижда той, ще стартира " в края на май или началото на юни ".

По данни на Главното разследващо ръководство Русия разполага с общо 514 хиляди в сухопътнити войски, които работят на украинска територия. В същото време северната формация на съветските въоръжени сили, основана оттатък границата с Харков, наброява 35 хиляди души, само че се възнамерява тя да бъде разширена до 50-70 хиляди военнослужещи. Русия също " основава дивизия от запаси " (от 15 до 20 хиляди души), която може да бъде добавена към главните сили.

Това, съгласно Скибицки, не е задоволително за завладяване на огромни градове, като Харков и Суми, само че евентуално е задоволително за по-ограничени задания.

" Възможна е бърза интервенция по влизане и излизане. Но интервенцията по завладяването на Харков или Суми е от различен порядък. Руснаците знаят това. И ние знаем това ", изяснява представителят на Главното разследващо ръководство.
 ISW: Часов Яр, Харков и Суми ще са съществени цели на бъдещото съветско нахлуване
ISW: Часов Яр, Харков и Суми ще са съществени цели на бъдещото съветско нахлуване

Кремъл се пробва военно, медийно и дипломатически да пречупи Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР