Системата ще следи не хора, а телефонни клеткиМного европейски държави

...
Системата ще следи не хора, а телефонни клеткиМного европейски държави
Коментари Харесай

Комисар Николай Николов: Още следващата година ще получаваме известие по телефона за влошаване на времето

Системата ще следи не хора, а телефонни кафези

Много европейски страни към този момент се пробват да противодействат против като оказват помощ на хората с ранна система за уведомяване. Такава, която може да предизвести хората, че могат да чакат злополучие или доста рискови климатични условия.

Кога най-накрая в България ще има такава система за ранно уведомяване?

От две години се работи по тази система. Имаме към този момент такива местни системи, по някои реки има платформи, които известяват по кое време може да се чака рискова приливна вълна, само че те не са синхронизирани и не работят като една обща централизирана система. Системите по реките Марица, Тунджа, Арда, Върбица известяват, когато се изпускат язовирите за попречване на вреди от наводнения.

Сирените няма да останат в предишното. Но в бъдещето, още идната година, страната дава обещание жителите да получават уведомление и по телефона.

" Например внезапно утежняване на времето - става доста студено, чакат се заледявания и там, където е територията, на която се намира жителят, която вероятно ще бъде наранена. Той следва да получи известие: " Внимание, чака се утежняване на времето. Температурите ще бъдат доста ниски, направете това и това. Приберете се на топло у дома или на предпазено място ", изясни шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов, предава

" Най-общо казано не е " Биг брат ", никога няма да следи човек, по-скоро ще следи съществуване на телефонни апарати без да знаем чий е този уред ", посочи Николов.

Системата ще следи не хора, а телефонни кафези.

" Ако носите апарата на вашата сестра и вие имате различен, ще получите и на двата апарата - " внимавайте, чака се рисково време или пък наводняване, апелирам направете еди-какво си ". Ние няма да даваме инструкции, които са наложителни за осъществявания. по-скоро това ще бъдат рекомендации. " Моля, скрийте се, чака се мощна стихия, мълнии и мощни градушки, скрийте се на уместно място, не бъдете навън, изключително под дървета ". Заедно с Министерство на околната среда и водите направляваме равнищата на язовири, на дерета, на реки, и в случай че има внезапно повишаване на равнищата можем пъкъл предупредим. да вземем за пример долното течение тук-там е известно с това, че постоянно провокира наводнения. това можем да го предвиждаме и да предупредим хората по поречието. овчарите, в случай че има такива да изведат животните, да защитим техния живот, в случай че има хора в заливаемата зона да се изведат ", изясни ком. Николов.

Известия ще се получават освен за капризите на времето.

" С организацията за нуклеарно контролиране следим радиационната конюнктура и при утежняване също можем да предупредим ", сподели той.

Предупреждения за трусове обаче няма по какъв начин да има, тъй като те не са предвидими.

" Все още в света няма институция, която може да предвижда земетресение ", разяснява гл. комисарНиколов.

Въпреки че през вчерашния ден приложение на Google да съумя предизвести някои русенци за земетресението във Вранча. И тук идва въпросът по какъв начин такова приложение съумява към този момент да работи в у нас, а държавната система след две години работа към момента не е подготвена.

" Тези известия, които са получени в Русе, са от Гугъл Earth, тя е автоматизирана и реагира автоматизирано. Ние не приказваме за такава система - тя има своите минуси. Някой път може да даде лъжовен сигнал ", изясни шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

А държавната система за ранно уведомяване не е приключена, тъй като през последните две години е минавала процедури за публични поръчки и други административни процеси. Следващата година по това време обаче към този момент би трябвало да е реалност.

Българска национална телевизия: а жителят просто би трябвало да има мобилен телефон?

Гл. комисар Николай Николов: " И да има вяра повече на институциите "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР