Системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и с

...
Системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и с
Коментари Харесай

Горанов: От здравеопазването се краде много

Системата на опазването на здравето е натоварена с доста упования и с доста неефективност, сподели министърът на финансите Владислав Горанов по време на взаимно съвещание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по труда, обществената и демографската политика и по опазването на здравето. На съвещанието се разисква на първо гласоподаване план за бюджет на НЗОК за 2018г., заяви БТВ.

Здравната комисия и обществото би трябвало да обсъдят какъв брой запас е нужен, с цел да можем да финансираме задоволително българското опазване на здравето.

Докато този спор не се затвори, за Министерството на финансите ще стои по безапелационен метод въпросът по най-ефективен метод ли харчим парите, с най-ефективната конструкция ли го вършим и дали МФ е отговорно. Системата е пропита от персонални и корпоративни ползи, от нея се краде доста, сподели още министър Горанов.

Предвижда се разноските за опазване на здравето за 2018 година да бъдат 4.5 на 100 от Брутния вътрешен артикул, което е повишаване общо с 485 млн. лева, сподели заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който посочи, че с 402 млн. лева се планува нарастване на бюджета на НЗОК.

Той добави, че запасът на НЗОК ще бъде понижен от 10% на 3%, което ще даде опция за по-точно обмисляне във връзка с Националния рамков контракт.

Ананиев уточни целите за 2018 година и добави, че бюджетът подсигурява заплащанията на дейностите, включени в сегашния пакет, финансирани от НЗОК. Ще се покачат и цените на някои клинични пътеки, акцентира той.

Председателите на съсловните организации на лекарите, лекарите по дентална медицина и на фармацевтите показаха недоволството си от предвижданите средства.

Лекарите настояха да се усилят средствата за извънболнична помощ, лекарите по дентална помощ – за увеличение на средствата за протезиране на възрастните хора, фармацевтите – за възстановяване на достъпа до медикаменти и новаторски лечения.

Професионалистите по здравни грижи настояха за обезпечаване на задоволително средства за медицински действия, както и за възнагражденията на съсловието.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България сподели, че половината работодателски организации са подкрепили плана за бюджет, само че не виждат задоволителни политика за възстановяване на предварителната защита и доболничната помощ.

Пламен Радославов от КНСБ изрази поддръжката на синдиката за плана на бюджет, само че акцентира, че от синдиката не утвърждават предлагането НЗОК да не заплаща нови молекули.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР