Сирски/на снимката със Залужни/ беше обвинен, че не се интересува

...
Сирски/на снимката със Залужни/ беше обвинен, че не се интересува
Коментари Харесай

“Наричат го касапина”. Какво ще стане с ВСУ след оттеглянето на Залужни

Сирски/на фотографията със Залужни/ беше упрекнат, че не се интересува от живота на своите.войници

Президентът на Украйна Владимир Зеленски освободи от служба главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни. Вместо него назначи Сирски - роден във Владимирска област със съмнителна известност в армията. Каква е повода за кадровите рокади и какви промени да чакаме на фронта?

Колумнист военачалник

Слуховете за уволнението на Залужни се носят от дълго време. Казаха, че Зеленски се опасява от конкуренцията - главнокомандващият е известен измежду войските и в обществото като цяло. Според социологическите изследвания украинците му имат вяра повече от президента.

Мнозина го виждаха като идващия държавен глава. Той не разкрива политически упоритости, само че интензивно приказва в медиите - най-вече в западните. Той разяснява хода на военните дейности, приказва за проекти, желае оръжие. Направи няколко скандални изявления. Или обсипа похвали с сътрудника си, началника на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов (което провокира неразбиране измежду националистите), или изрази желанието си да удари надълбоко в съветска територия, тъй че цивилните да „ почувстват войната “ (макар че това не се одобри добре на Запад).

Понякога думите бяха в прорез с делата. Той съпостави офанзива без въздушна поддръжка с офанзивите на примитивни воини, въоръжени с лъкове и стрели, а по-късно, без да чака доставките на Ф-16, хвърли войските в самоубийствени офанзиви.

След неуспеха на контранастъплението се заприказва за спор сред Зеленски и Залужни. Главнокомандващият разгласява сензационна колонка в “Економист ”. Според него обстановката на фронта е в задънена улица. Офанзива от която и да е страна е на практика невъзможна, защото ще докара с големи загуби с нищожни резултати. В същото време, написа той, ВСУ нямат различен избор, с изключение на да продължат напред. През редовете се вижда неодобрение от политическото управление, което си слага нереалистични цели, а самото не е в положение да организира естествена готовност.

Отстъпваме героично “

Вербалните прояви на военния пълководец наподобява са разгневили Президентството. Зеленски обществено разкритикува тезите на генерала, а неговият покровител във Върховната Рада Марияна Безуглая предприе същинска медийна офанзива против Залужни. Тя го упрекна в липса на „ боен проект “ и несъразмерна ангажираност в обществените мрежи.

През декември „ Украинская истина “, базирайки се на свои източници, разказва атмосферата на съвещанията на военно-политическото управление на страната по следния метод: „ Зеленски в този момент язвително пита на оперативките: „ Какво, героично ли напредваме - 200 метра ли отстъпихме? “, а Валера яростно мълчи “. Информаторът на изданието твърди: президентът има два типа въоръжени сили - " положителните " на командващия Сухопътните войски Александър Сирски и " неприятните ", които са подчинени на Залужни. Това, несъмнено, пречи на главнокомандващия и го „ демотивира “. И побърза да се оплаче от Зеленски на западните си сътрудници. Което, несъмнено, незабавно се разбра в Президентството.

На 30 януари в няколко украински канала в “Телеграм ” се появиха известия за оставката на Залужни. Официалните източници бързо - въпреки и извънредно несръчно - отхвърлиха това. Според анонимни източници Зеленски в действителност е желал да уволни генерала, само че заради приключването на информация е трансформирал решението си, може би страхувайки се от отрицателна реакция. Според изявленията в медиите Държавният департамент на Съединени американски щати е изразил неодобрение. Официален Вашингтон акцентира, че рокадите във ВСУ са вътрешен въпрос на Украйна.

Както и да е, вечерта на 8 февруари оставката се състоя. Зеленски разгласява обща фотография с усмихнатия Залужни и му благодари „ за двете години отбрана на Украйна “.

След това пристигна конкретизиране: главнокомандващият отпътува дружно с екипа си. „ Искам визията за войната да бъде една и съща измежду нашите бойци в Работино или Авдеевка, както и в Генералния щаб и щаба “, изясни Зеленски, като по този метод косвено призна разликите. Той се оплака, че „ чувството за застой точно в южните посоки и компликациите в борбите в региона на Донецк са повлияли на публичните настроения “.

Задачите на новия главнокомандващ бяха оповестени от съветника на ръководителя на кабинета на президента Михаил Подоляк. Сред тях са да се преразгледат тактики, които „ не са довели до стремежи резултат “, „ за попречване на застоялост на предната линия “, за намиране на „ функционални и високотехнологични решения “, с цел да „ поддържа и развива самодейността “. И също по този начин - да започва процеса на реформиране на правилата на ръководство в армията.



" Сто % не го поддържат "

За главнокомандващ е назначен 58-годишният Александър Сирски. Родом от село Новинки, край Киржач, Владимирска област. Родителите и брат му към момента живеят в Русия. Завършва Московското висше общовойско командно учебно заведение. В украинските обществени мрежи към този момент има отвращение: „ Не ни би трябвало съветски военачалник! “

Сирски се смята за любимец на Зеленски от 2022 година На него се приписват главните триумфи на ВСУ: защитата край Киев и настъплението в региона на Харков. Твърди се, че това е бил остроумен проект на командващия сухопътните сили и той е трябвало да отбрани своята позиция пред управлението.

Но Сирски беше този, който командваше войските, които паднаха в Дебалцевския казан през 2015 година, а също по този начин беше виновен за защитата на Бахмут, зарязан от ВСУ, макар ужасните загуби.

Репутацията на Сирски в армията е, меко казано, двусмислена. Някои украински бойци непосредствено назовават генерала „ касапин “, показва “Вашингтон Пост ”. " Знам единствено това, което чух от моите подчинени. Сто % от тях не го почитат, тъй като не му пука зае живота на бойците ”, цитира изданието думите на почитан боен.

Има обаче и позитивни отзиви. Така съгласно заместник-министъра на защитата на Съединени американски щати Селесте Уоландър, Сирски е „ сполучлив пълководец “. „ Ще работим дейно с него, към този момент имаме опит “, сподели тя, представена от Ройтерс.

Повечето специалисти виждат кадровите рокади като политически ход. Те най-вероятно няма да повлияят на борбата. Поне в близко бъдеще. Сирски приема армията в не най-хубаво положение: ВСУ нямат муниции и персонален състав. Експертите означават спад на бойния дух. И уволнението на известен военачалник надали ще усъвършенства обстановката.

Що се отнася до към този момент някогашния главнокомандващ на ВСУ бъдещето му е неразбираемо. Зеленски го предложения да „ остане в екипа “ - макар че не изясни какво значи това. Както и да е, откакто загуби позицията си, Залужни ще може, в случай че желае, да се показва по-активно на политическия фронт. И тук доста зависи от това какво ще реализира или няма да реализира наследникът му.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР