Сирийският президент , съобщава Ройтерс. Това е първото му посещение в

...
Сирийският президент , съобщава Ройтерс.
Това е първото му посещение в
Коментари Харесай

С ключова визита в Китай Башар Асад иска да се върне на дипломатическата сцена

Сирийският президент , оповестява " Ройтерс ".

Това е първото му посещаване в азиатската страна от 2004 година насам, което идва на фона на напъните му за преустановяване на продължаващата над десетилетие поради западните наказания.

Асад кацна в град Ханджоу със аероплан на " Еър Чайна " измежду гъста мъгла, за която китайските държавни медии показаха, че " ускорява загадъчната атмосфера " по отношение на обстоятелството, че сирийският водач рядко е виждан отвън страната си от началото на гражданската война, при която починаха над половин милион души.

Той би трябвало да участва на церемонията по откриването на Азиатските игри дружно с повече от дузина задгранични високопоставени лица, след което ще организира поредност от срещи в няколко китайски града, в това число среща на върха с президента Си Дзинпин.

Асад ще се срещне със Си на следващия ден - ден преди да участва на откриването на Игрите. Сирийската делегация възнамерява да организира и други срещи в Пекин в неделя и понеделник.
 Башар Асад отива в Китай
Башар Асад отива в Китай

Първо посещаване на сирийския водач в Китай от 2004 година

Да бъдеш забелязан сирийският водач дружно с президента на Китай на районна среща, би трябвало да добави спомагателна легитимност към акцията на Сирия за постепенно завръщане на международната сцена, по време на която тя се причисли към китайската самодейност " Един пояс, веднъж " през 2022 година и беше призната още веднъж през май в

За последно Асад посети Китай през 2004 година, с цел да се срещне с тогавашния президент Ху Дзинтао. Това беше първото посещаване на сирийски държавен глава от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни през 1956 година

Китай, сходно на главните съдружници на Сирия - и Иран, поддържаше двустранните връзки, даже когато други страни изолираха Асад поради бруталното му потушаване на антиправителствените митинги, които избухнаха през 2011 година

Визитата на Асад в Китай ще означи едно от най-дългите му отсъствия от Сирия, откогато избухна гражданската война в страната му.

Въпреки че на Асад бяха наложени наказания от Австралия, Канада, Европа, Швейцария и Съединените щати, напъните за използване на многостранни наказателни ограничения не получиха единомислеща поддръжка в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в който членуват също Китай и Русия.

Най-малко осем пъти Китай е налагал несъгласие на оферти на Организация на обединените нации, осъждащи държавното управление на Асад и ориентирани към преустановяване на десетилетния спор, който въвлече съседски страни и международни сили.

За разлика от Иран и Русия обаче, Китай не поддържа директно напъните на режима да си върне контрола над страната.
 „ Касапинът от Дамаск “ се завръща на бял кон
„ Касапинът от Дамаск “ се завръща на бял кон

Реабилитирането на сирийския президент слага пред алтернатива и западняците, хванати неподготвени и смутени от това хапче с горчив усет

Разследващите от Организация на обединените нации обявиха, че съветските бомбардировки и подкрепяните от Иран милиции са виновни за по-голямата част от гибелта на над 200 000 цивилни от началото на войната, която провокира бежански рецесии и докара до контрабанда на опиати - проблеми, които Лигата на арабските страни упорства Дамаск да позволи.

Сирия има стратегическо значение за Китай, защото се намира сред Ирак, който обезпечава към една десета от петрола на азиатската страна, Турция - последна точка на икономическите коридори, разпростряли се през Азия към Европа, и Йордания, която постоянно посредничи в районни разногласия.

Въпреки че Сирия е относително дребен производител на нефт, приходите ѝ от него са основни за режима на Асад.

През 2008 година и 2009 година държавните китайски енергийни компании Sinopec, Sinochem и CNPC вложиха общо 3 милиарда щатски $ в Сирия, подтикнати от апела на Пекин за придобиване на световни нефтени и газови активи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР