Сирийският президент Башар Асад обяви, че иска да разшири икономическите

...
Сирийският президент Башар Асад обяви, че иска да разшири икономическите
Коментари Харесай

Асад желае силно Сирия да е още по-обвързана икономически с Русия


Сирийският президент Башар Асад разгласи, че желае да разшири икономическите и бизнес покупко-продажбите с Москва, най-близкия си съдружник, с цел да помогне на Сирия да устои тежките стопански наказания, оповестява " Ройтерс ".

Асад, който разяснява по време на среща в Дамаск с вицепремиера на Русия Юрий Борисов и съветския външен министър Сергей Лавров, съобщи, че желае да види триумфа на съветските вложения в основни области на стопанската система, контрактувани в предишното.

Асад съобщи, че " сирийското държавно управление е решено да продължи да работи с съветски сътрудници " за осъществяване на подписани съглашения и предизвиква " триумфа на съветските вложения в Сирия ", се споделя в изказване на президентството.

Двете страни подписаха няколко съглашения през последните години в енергетиката, строителството и селското стопанство.

Те включват съветската компания " Стройтрансгаз " да поеме контрола над най-голямото пристанище в Сирия Тартус за 49 години.

През 2018 година Сирия разпореди на същата компания 50-годишна концесия за рандеман на фосфат в централната област Палмира.

По-късно съветският външен министър участва на конференция със сирийския си сътрудник Уалид Муалем, след което трябваше да се насочи към близкия Кипър.

Руският президент Владимир Путин направи първото си пътешестване до Дамаск в деветгодишната война в Сирия през януари тази година.

Руският водач посети и Сирия през декември 2017 година, само че не отиде в столицата, а единствено спря в съветската база Хмеймим на брега на Средиземно море.

Русия е основен съдружник на режима в Дамаск през целия сирийски спор, избухнал през 2011 година с репресиите против антиправителствените митинги.

Военната интервенция на Москва през 2015 година оказа помощ да се промени хода на войната, като съветските въздушни сили разрешиха на сирийските държавни сили да отвоюват назад огромна част от страната от бунтовници и джихадисти.

Русия към този момент има военноморска база в Тартус.

С водените от Организация на обединените нации договаряния за мир през последните години Москва и подкрепящата бунтовниците Турция се обрисуваха като главните медиатори в различните договаряния.

Конфликтът опустоши сирийската стопанска система, умъртви над 380 000 души и подтикна милиони да избягат от домовете си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР