Сирия отправи официална молба към ЕС за помощ след смъртоносното

...
Сирия отправи официална молба към ЕС за помощ след смъртоносното
Коментари Харесай

Сирия отправи официална молба за помощ до ЕС заради земетресението

Сирия насочи публична молба към Европейски Съюз за помощ след смъртоносното земетресение, което засегна страната, както и Турция тази седмица, заяви еврокомисарят за ръководство на рецесии Янез Ленарчич. Молбата е обвързвана с механизма за подпомагане на силите за гражданска отбрана, съобщи Агенция Франс Прес.

Европейската комисия предизвиква държавите-членки на Европейски Съюз, да откликнат на молбата на Сирия за медицински консумативи и храни, като в същото време следи дали помощта " не се отклонява " от глобеното държавно управление в Дамаск, съобщи той.

Европейският съюз побърза да изпрати избавителни екипи в Турция, откакто в понеделник страната бе наранена от мощно земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер наоколо до границата със Сирия.

Първоначално обаче той предложи единствено минимална помощ за Сирия посредством съществуващите филантропични стратегии. Причината са глобите на Европейски Съюз, наложени от 2011 година на държавното управление на президента Башар Асад поради бруталните репресии против протестиращите, които прераснаха в революция.

Въпреки това Ленарчич съобщи, че държавното управление на Сирия може да изиска помощ при земетресение.

Сега, когато Дамаск е направил тази стъпка посредством механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, който координира помощта, Ленарчич съобщи, че Комисията желае от европейските страни " да отговорят позитивно на това искане ".

Участниците в механизма на Европейски Съюз включват 27-те страни от Европейски Съюз и осем прилежащи страни отвън Европейски Съюз, измежду които са Норвегия и Турция.

Сирия е поискала " дълъг лист от неща ", сподели Ленарчич.

" Те се нуждаят от помощ в напъните на личните си избавителни служби за търсене и избавяне на хора, които са затрупани под руините. Нуждаят се от доста медицински артикули, медикаменти и здравно съоръжение. Нуждаят се от хранителни артикули и други сходни - типични артикули за незабавна помощ ", сподели той.

" Важно е също по този начин да се подсигурява - и бих желал да подчертая това - че тази помощ ще стигне до хората, които се нуждаят от нея, че тя няма да бъде отклонена. Това е нещо, което ще следим. " - добави Ленарчич.

Санкциите на Европейски Съюз против Сирия са ориентирани против членове на режима, военни и известни компании и предприемачи.

Еврокомисарят съобщи, че " филантропичната обстановка в Сирия е мрачна от повече от десетилетие и последното земетресение единствено утежни тази така и така трагична филантропична обстановка ".

Ленарчич съобщи, че към сряда 20 страни от Европейски Съюз и три асоциирани европейски страни са предложили на Турция общо 1500 души избавителен и медицински личен състав и 100 кучета за търсене и избавяне, с цел да търсят оживели от земетресението. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР