Синьо, червено, зелено, лилаво, оранжево и бяло - животът би

...
Синьо, червено, зелено, лилаво, оранжево и бяло - животът би
Коментари Харесай

Ползите от различните цветове плодове и зеленчуци

Синьо, алено, зелено, лилаво, оранжево и бяло - животът би бил необикновено отегчителен без цветовете, които построяват света.

Когато приказваме за храна, ярките цветове подхождат на набора от хранителни субстанции, които се съдържат в тях. Това обаче се отнася единствено за здравословни храни, което значи, че сладките и тортите не се броят.

Редовният банкет на разнородни плодове и зеленчуци е гаранция, че получавате всички хранителни субстанции, от които се нуждаете, с цел да може организмът ви да се бори с заболяванията и да предотврати здравословни проблеми с напредването на възрастта.

Какво общо има цветът на плода или зеленчука с изгодата от него?

Храните на растителна основа получават цвета и усета си от фитонутриентите, които се съдържат в тях - това са биоактивни съединения, които имат антимикробно, противовъзпалително и даже противостареещо влияние върху човешкото тяло. Положителните резултати включват понижен риск от сърдечно-съдови болести, по-малко увреждане на клетките с придвижване на възрастта и по-малък риск от редица типове рак.

Цветните растителни храни съдържат и други хранителни субстанции като витамини и калий, които оказват помощ за укрепване на имунната система.

Кои са фитонутриентите, свързани с всеки цвят

 Ползите от цвета на храните

- Червен (каротеноиден ликопен) - храните с червен цвят защищават от рак, сърдечни и белодробни болести. Също по този начин понижават кръвното налягане и холестерола;

- Оранжев / жълт (бета криптоксантин) - храните с оранжев и жълт цвят могат да предотвратят сърдечни болести и да подобрят зрението. Те са и богати на витамин С, който укрепва имунната система;

- Зелен (сулфорафан изоцианат, индоли) - храните със зелен цвят спомагат за угнетяване на канцерогените, причиняващи рак, и защищават от очни болести. Те са и извънредно потребни за здравето на кръвта и костите;

- Син / виолетов (антоцианин) - храните с виолетов цвят съдържат антиоксидант, който може да забави клетъчното стареене. Те също по този начин могат да блокират образуването на кръвни съсиреци;

- Бял / кафяв (алицин кверцетин, кемпферол) - храните с бял или кафяв цвят имат антитуморни свойства. Освен това са източник на калий и съдържат антиоксиданти за битка с рака.

Какви количества плодове и зеленчуци би трябвало да ядем?

Според здравните издания би трябвало да консумирате общо четири и половина чаши плодове и зеленчуци всеки ден. При листните зеленчуци една чаша се равнява на половин чаша, тъй като листата заемат доста място.

За да сте сигурни, че получавате всички нужни хранителни субстанции, разгледайте цветовата палитра на ястия си и в случай че един цвят господства прекалено много, заменете го с различен.

Вижте още 7 здравословни храни с мрачен цвят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР