Синдромът на косматия език се проявява предимно в централната част

...
Синдромът на косматия език се проявява предимно в централната част
Коментари Харесай

Синдромът на косматия език: Едно нелицеприятно, но и безвредно състояние

Синдромът на косматия език се демонстрира най-вече в централната част на дорзалния (отнасящ се до гърба, ситуиран откъм гърба) език, тъкмо начело на жлебовидните папили, макар че от време на време цялата му задна горна повърхнина може да бъде наранена. Обезцветяването нормално е придружавано от дребни косми и може да бъде жълто, кафяво или черно. Освен външния тип, положението нормално е асимптоматично, само че от време на време хората могат да изпитат чувство за зной или неприятен усет. Може също да се появи орална неприятна миризма (интраорална халитоза).

Терминът „ меланоглосия “ също се употребява за обозначаване на черни оцветявания на езика без „ косми “, което също е безвредно и не е обвързвано със синдрома на косматия език.

 Black tongue

Причината не е сигурна, само че се счита, че е от струпване на епителни люспи и разпространяване на хромогенни (т.е. цвят-произвеждащи) микроорганизми. Може да има увеличение на производството на кератин или понижаване на естествената десквамация (отделяне на повърхностния пласт епителни кафези на кожата).

Други вероятни фактори са неприятна хигиена на устната празнина, общо физическо безсилие, хипосаливация (т.е. понижена скорост на обособяване на слюнка), лъчетерапия, свръхрастеж на гъбични или бактериални организми и меки храни. Понякога синдромът може да бъде породен и от използването на антимикробни медикаменти (напр. тетрациклини), противокиселинни медикаменти (напр. антиациди) или окислителни води за уста. Може да се аргументи и от диета с меки храни, защото нормално храната има абразивно деяние върху езика, което поддържа нишковидните папили къси. Пелагра, положение, породено от недостиг на ниацин (витамин В3), също може да аргументи гъста сивкава четина по гръбната част на езика, дружно с други орални признаци.

Може да възникне и преходно оцветяване по повърхността на езика и по други меки тъкани в устата вместо окосмяването. Причините могат да бъдат тютюнопушене, някои храни и питиета (напр. кафе или чай) и някои медикаменти (напр. хлорхексидин, хранителни добавки с желязо, или бисмутов субсалицилат (пепто-бисмол)).

 Smoke (34942422652)

Диагнозата нормално се слага въз основа на външния тип, без да е нужна тъканна биопсия. Въпреки това, когато са взети биопсии, се открива изразено удължение и хиперпаракератоза на нишковидните папили (превръщането им от епителни кафези в рогови клетки), както и голям брой бактерии, които порастват върху епителната повърхнина.

Косматият език може да се обърка с косматата левкоплакия, само че последната нормално се появява в профил на езика и е обвързвана с зараза с вируса на Епщайн-Бар (вирус от групата на херпесните вируси), до момента в който имунната система на индивида е отслабена (почти постоянно поради зараза с човешки имунодефицитен вирус, само че рядко и при други положения, които потискат имунната система).

Лечението на това нелицеприятно, само че безвредно положение е първо с утешение, защото положението е доброкачествено, и по-късно посредством поправяне на всевъзможни предразполагащи фактори: прекъсване на тютюнопушенето или спиране/замяна на съответни медикаменти или води за уста. Като цяло директните ограничения за връщане на езика към естествения му тип включват възстановяване на устната хигиена, изключително изстъргване или измиване на езика преди сън, тъй като този развой предизвиква към този момент упоменатата десквамация на хиперпаракератотичните папили. Кератолитичните сътрудници (химикали за премахване на кератина) като подофилин са сполучливи в лекуването, само че носят подозрения за сигурността си. Други сполучливи ограничения включват изплакване на устата с натриев бикарбонат, ястие на ананас, смучене на костилка от праскова и дъвка.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР