Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка са събрали около 830

...
Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка са събрали около 830
Коментари Харесай

Синдиците на КТБ са събрали около 830 млн. лева

Синдиците на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка са събрали към 830 млн. лева в масата на несъстоятелността. Това стана ясно на съвещанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която в четвъртък (21 март) одобри на първо четене пакет от промени в Закона за банковата неплатежоспособност. В частичната сметка за систематизиране има 570 млн. лева, неразпределени остават 260 млн. лв.. От година и половина обаче сметката не може да влезе в действие, защото по нея има правосъдни разногласия. А втора частична сметка може да бъде основана едвам когато първата влезе в действие. Но не е изключено откакто бъде пусната в деяние, да се появят нови обжалвания. Депутати от бюджетната комисия позволяват също, че даже след продажбата на множеството активи значително активи ще останат в патримониума на масата на несъстоятелността, защото никой не е показал интерес към тях при търговете или при процедурите по частно договаряне. В подобен случай съгласно народни представители производството по неплатежоспособност може да продължи десетки години. Според специалисти няма да е изненада, в случай че в последна сметка се прибегне до следващи нарочни законови промени, с цел да се реши какво да се прави с непродадените активи - това са най-вече кредитни експозиции, само че става дума и за няколко офиса на банката.

Част от последните корекции в Закона за банковата неплатежоспособност също бяха направени по искане на синдиците и на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Текстовете бяха импортирани от депутатите Данаил Кирилов от ГЕРБ, Йордан Цонев и Хамид Хамид от Движение за права и свободи, както и от Християн Митев от "Обединени патриоти ".

Най-спорна наподобява поправката, която планува следното: "Вещите и правата, включени в програмата за осребряване, откакто три пъти са били предлагани на обществена обмен, се продават от синдика на директно договаряне без първична продажна цена до осъществяване на движимостта или правото. " Притесненията си от текста не скри Дора Христова от "Воля ". Тя разясни, че има риск този текст да залегне трайно в закона и отсега нататък да се ползва освен за КТБ. Според нея този текст е рисков, тъй като може да докара до доста злоупотреби, като се напасват процедурите при продажбата на активи съгласно нечий интерес. Христова получи увещание, че сред две четения текстовете ще бъдат изгладени. Депутати се надяват, че след измененията още веднъж ръководителят на Фонда за гарантиране на влоговете ще взема решение сходни проблеми и ще дефинира стартовата цена при директното договаряне.

В другата си част измененията, импортирани от депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Обединени патриоти ", плануват да отпадне предварителното внасяне на държавни такси, които синдиците заплащат при водене на каузи. И по-скоро при оборване на цесии. Това е значимо предвид на забележителните разходи, които се натрупат при правосъдното гонене на огромен брой длъжници, какъвто е казусът с КТБ. А някои от тях дължат обилни суми.

Преди няколко дни текстовете бяха утвърдени на първо четене и от Комисията по правни въпроси.

На първо четене бюджетната комисия одобри и измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, препоръчани от Министерския съвет. Чрез тях в закона се вкарват условията на европейска инструкция по отношение на реда на вземанията по необезпечени дългови принадлежности при неплатежоспособност. В претекстовете е записано, че "целта на препоръчаните промени е да се подсигурява правната сигурност за банките и капиталовите медиатори, по отношение на които се ползват минималните условия за допустими отговорности, като се обезпечи изясненост по отношение на критериите за толерантност на отговорностите. Правна отбрана получават и вложителите, като се основава изясненост по отношение на третирането на новия тип негарантиран първокачествен дълг при неплатежоспособност.

Председателят на комисия Менда Стоянова разясни, че в писмени мнения поддръжка за законопроекта са декларирали Българска национална банка и Асоциацията на банките в България. Те нямат бележки, възражения и други оферти по проектозакона, уточни Стоянова.

Предстои комплектът промени в Закона за банковата неплатежоспособност да бъде гласуван на първо четене в пленарната зала и на второ четене в отрасловите комисии.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР