Синдикатите настояват сумираното изчисляване на работното време да важи само

...
Синдикатите настояват сумираното изчисляване на работното време да важи само
Коментари Харесай

КНСБ и Подкрепа искат парите за извънреден труд да са обвързани с основната заплата

Синдикатите упорстват сумираното пресмятане на работното време да важи единствено за секторите с непрекъсваем работен развой . В момента по тяхно мнение бизнесът злоупотребява с режима и лишава служащите от полагащи се почивки.

След среща с министъра на труда и обществената политика Деница Сачева президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа " – Пламен Димитров и Димитър Манолов, изрично обявиха, че заплащането на нощния труд би трябвало да се обвърже с % от главната заплата , а не към минималната, както предлага държавното управление.

Хората желаят доста увеличение на заплащането за нощен труд, действително отчитане на полагания ексклузивен труд и заплащането му, както и времето, през което служащите са в режим разполагаем на работодателите.

Националната подписка е събрала 101 586 подписа на работещи българи . В нея се упорства за нормативни промени, посредством които да се реализира:

доста увеличение на заплащането за нощен труд и за време разполагаем като функционалност от минималната работна заплата за страната;
въвеждане на сумирано пресмятане на работно време единствено за производства с непрекъсваем (непрекъснат) софтуерен режим на работа;
гарантиране на действителното отчитане и възнаграждение на положения ексклузивен труд при сумирано пресмятане на работно време и увеличение на заплащането му на 75 на 100 (в почивни дни) и 100 % (на публични празници).

„ Диалогът по измененията в Кодекса на труда ще продължи, защото тематиките, свързани с работното време, с отпуските и с почивките са едни от тематиките, които са значими във връзка с регулацията на пазара на труда”, сподели министър Деница Сачева. Тя напомни, че част от предложенията във връзка с сумираното пресмятане на работното време са намерили отражение в препоръчаните промени на Кодекса на труда, като понижаване на времето от 6 на 4 месеца. По отношение на нощния труд също е била направена стъпка напред.

Подготвя се финансовата аргументация на наредбата, с която ще се регламентират измененията , като се планува от 1 януари 2021 година спомагателното заплащане да бъде 0,15 на 100 от минималната работна заплата, само че не по-малко от 1 лев. Предстои този нормативен акт да бъде признат от Министерския съвет още през идващия месец.

Лидерите на КТ "Подкрепа " и на КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров желаеха и ограничение на нощния труд . Според Манолов е добре, че има стъпка напред във връзка с заплащането за нощен труд, само че настояванията на синдиката са добавката да е в % от главната, а не от минималната заплата. Той напомни, че нощен труд поставят към 400 000 души.

Подписите са събрани в границите на извършената национална акция, проведена от синдикатите под надпис "Заедно да защитим труда си ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР