Синдикатите и работодателите потвърдиха позициите си от миналата седмица, че

...
Синдикатите и работодателите потвърдиха позициите си от миналата седмица, че
Коментари Харесай

Синдикати и бизнес отново не подкрепиха бюджета на НОИ за 2018 г.

Синдикатите и работодателите потвърдиха позициите си от предходната седмица, че няма да поддържат проектобюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО), който се прегледа на съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт.

От КНСБ и КТ " Подкрепа " оповестиха като главен проблем мярката с заплащането на първите три дни болнични, а от бизнеса не са съгласни с административното нарастване на минималните осигурителни приходи и на минималната заплата, съобщи " Дарик ".

Към момента няма настройка за анулация на предлагането за понижено обезщетение за първите три болнични, изясни преди съвещанието шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов. Той акцентира, че това не е мярка за битка с подправените болнични листове, а такива ограничения занапред ще бъдат препоръчани, взаимно със здравното министерство.

Освен повдигането на минималните осигурителни приходи, работодателите виждат като остри проблеми в плана неналичието на написана вероятност за Сребърния фонд и на база за погашение на пенсии от универсалните фондове.

Димитър Бранков от БСК очерта и още един проблем: " Забавеното решение за инвалидните пенсии и преформатирането на системата за ТЕЛК-решенията. Предстои ужасно доста работа, която можеше до момента да бъде свършена съгласно нас ".

Димитър Манолов от КТ " Подкрепа " изясни, че профсъюзите имат рецензии по всички точки - и за размера на пенсиите, и за болничните, и за майчинските.

Не може да се усилват другите приходи с 10 на 100, а пенсиите с 3.8 %, безапелационен е той.

Относно казуса с подправените болнични листове и злоупотребите с този тип обезщетение шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов изясни, че се приготвя разбор и следва основаването на работна група, която да приготви ограничения за ограничението им.

Той даде следния образец: " При мен идваха от компания, където британският началник сподели, че единствено в региона на Ихтиман за шест месеца са издали на 500 чиновници близо 700 болнични, от които единствено един доктор е издал 200. Така че индивидът си е направил разбор върху болничните и той има проблем с осъществяването на поръчките ".

Мерките за битка с подправените диагнози и издаването на такива болнични листове ще бъдат създадени взаимно с Министерството на здравеопазването.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР