Синдикати и работодатели започнаха от неочаквана страна дебата по промените

...
Синдикати и работодатели започнаха от неочаквана страна дебата по промените
Коментари Харесай

БСК и КНСБ искат равни условия за първа и втора пенсия

Синдикати и работодатели започнаха от непредвидена страна дебата по измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, с които най-сетне се регламентира етапа на погашение на парите от универсалните фондове. Въпреки че този текст не е очакван за смяна в желанията на държавното управление, две от организациите в националния съвет за тристранно съдействие упорстват да се преразгледат изискванията за разпределяне на пенсии от универсалните фондове. Според тях е редно изискванията да се уеднаквят и за двата типа пенсии. Законопроектът през днешния ден се разисква в тристранката.

В момента за разпределяне на пенсия от държавното публично обезпечаване са нужни избрани възраст и застрахователен стаж - за всеобщата трета категория труд изискванията за 2020 година са навършени 61 година и 6 месеца и 35 година и 10 месеца стаж за дамите и навършени 64 година и 3 месеца и 38 година и 10 месеца стаж за мъжете. Пенсия от спомагателното наложително пенсионно обезпечаване обаче се дава при навършване на възрастта за общия ред пенсиониране (чл. 68, алинея 1), без значение на стажа, като тази смяна бе наложена от Менда Стоянова (ГЕРБ) през 2017 година

Различните условия водят до две последствия. Осигурените в двата стълба чиновници на бранш " Сигурност " се пенсионират по техните условия за ранно пенсиониране с пенсия от Национален осигурителен институт, която е понижена поради осигуровките към втория дирек, само че стартират да получават втора пенсия чак когато навършат възрастта за трета категория труд. От друга страна хората, които нямат задоволително стаж, с цел да се пенсионират по общия ред от Национален осигурителен институт, ще получават първо втора пенсия от частните фондове, а когато навършат възрастта по член 68, алинея 3, която е 66 година и 6 месеца за 2020 година, ще прибавят към втората и главната си пенсия.

Основанието, на което настава правото за разпределяне на пенсия, следва да е еднообразно за държавното публично обезпечаване и за универсалните фондове - избраните в член 68, алинея 1 от КСО пенсионна възраст и застрахователен стаж, показват в мнение към законопроекта от Българската стопанска камара. И Национален осигурителен институт, и фондовете са част от една система за пенсионно обезпечаване и следва да оферират пенсия при равни условия за разпределяне, като това ще улесни и администрирането, считат от работодателската организация. Пенсията, отпускана от УПФ, има темперамент на надграждащ приход след пенсиониране на лицата, също така е учредена на идентичен режим за застрахователен принос към системата и възраст, допълват оттова.

Все отново от камарата признават, че има причини и за прилагане на настоящия режим, в това число и това, че за доста хора втората пенсия ще се окаже единствена за избран интервал от време. Затова предлагането им е да се даде до 2025 година право на избор дали човек да се пенсионира единствено с възраст или с възраст и стаж. Така хората без задоволително стаж ще могат да получат парите си. Според пенсионните сдружения 35% от първите пенсионери с обезпечаване в двата стълба ще получават в началото единствено пари от универсалните фондове.

Нонсенс е да не си придобил главната си пенсия, а да получаваш спомагателна - тя какво в действителност добавя, разясняват в свое мнение и от КНСБ. " Още по-задълбочено става разминаването сред правата от двата стълба с въвеждането на опция да се получава спомагателната пенсия една година преди навършване на възрастта за пенсиониране при изискване, че насъбраните в партидата средства ще разрешат разпределяне на спомагателна пенсия не по-ниска от минималната пенсия за стаж и възраст в солидарния дирек. Логиката е странна ", разясняват от синдиката. По всичко проличава и че това изискване - да имаш пари за минимална пенсия във втория дирек, е невероятно да бъде изпълнено поради размера на отчисленията.

КНСБ упорства и вторият дирек да предлага във всички случаи пожизнена спомагателна пенсия , като съгласно тях единствено в краен случай може да се предлага еднократно погашение на средствата. Хиляди българи обаче нямат задоволително средства за погашение на пожизнена пенсия, а законопроектът на ГЕРБ не оставя съвсем никаква опция за избор сред пенсионните артикули - те са обусловени от размера на насъбраното в самостоятелната партида.

РЕДУКЦИЯ

Редукцията на главната пенсия поради отчисленията към универсалните фондове следва да се преразгледа през 2025 година, считат от БСК. По този въпрос зае позиция в края на предходната седмица и един от създателите на пенсионната промяна у нас - проф. Йордан Христосков. " Редуцирането на пенсиите от ДОО по план е преходна, а не непрекъсната мярка. То би трябвало да отпадне щом се пенсионират всички, които са родени преди 31.12.1959 година, защото беше въведено, с цел да регистрира разликата в пенсионирането сред лицата, които нямат повсеместен фонд и тези, които ще получават две пенсии, а не с цел да се употребява за непрекъсната отплата на понижението на осигурителната вноска в ДОО с размера на вноската в повсеместен фонд ", разяснява той в мнение към законопроекта. (Цялото мнение на проф. Христосков можете да прочетете ).

 

ОСНОВНИТЕ ПРОДУКТИ

Универсалните фондове ще оферират три типа пенсионни артикули съгласно разисквания през днешния ден план:

- Пожизнена пенсия за напреднала възраст ще се изплаща, когато размерът на пенсионните спестявания на обезпечения във втория дирек разрешават разпределяне на пенсия в размер, който не е по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за стаж и възраст. За идната година, когато минималната пенсия ще бъде 300 лева, това значи 45 лева най-малък размер на втората пенсия. Този тип пенсия няма да може да се наследява. Пожизнената пенсия има още два разновидността, с които създателите на измененията се пробваха да отговорят на рецензиите за неналичието на избор - пожизнена пенсия с обезпечен интервал на погашение, при която ще има заместничество и разсрочено погашение на част от средствата до избрана възраст, след което се минава към пожизнена пенсия.

- Разсрочено заплащане на средствата от самостоятелната партида ще е допустимо, когато тяхната стойност не е задоволителна за разпределяне на пожизнена пенсия, само че надвишава три пъти минималната пенсия за стаж и възраст. В този случай месечното заплащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст, с други думи ще бъде сред 45 и 300 лева през 2021 година Този тип заплащане ще може да се наследява;

- Еднократно погашение на средствата в самостоятелната партида ще се прави, в случай че средствата по самостоятелната партида на обезпечения са по-малки от трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст, т.е. са под 900 лева

 

ТАКСИ

Към двата типа такси и удръжки, които сега се събират от пенсионноосигурителните сдружения, отсега нататък се прибавя още една - такса, изчислена върху цената на чистите активи на фонда за погашение на пожизнени пенсии и на фонда за разсрочени заплащания, според от интервала, през който те са били ръководени от пенсионноосигурителното сдружение, до 0,5 на 100 годишно. В момента сдруженията удържат 3,75% от всяка осигурителна вноска и събират капиталова такса, която се пресмята на база чистите активи на фонда и е до 0,75% годишно.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР