Синдикатът Образование към КТ Подкрепа е обезпокоен от резултатите в

...
Синдикатът Образование към КТ Подкрепа е обезпокоен от резултатите в
Коментари Харесай

Експерти обезпокоени от резултатите от PISA, предлагат учебните програми да се разтоварят

Синдикатът " Образование " към КТ " Подкрепа " е смутен от резултатите в последното издание на изследването PISA за 2022 година , посочили ниска функционална просветеност на българските възпитаници. Делът на българските възпитаници под сериозния предел на достижения в трите изследвани области е обезпокоително огромен - 54 % по математика, 53 % по четене и 48 % по естествени науки. Това се показва в известие от ръководителя на синдиката доктор Юлиян Петров.

Той отбелязва, че отчета на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за България се споделя, че " междинните резултати за 2022 година са по-ниски спрямо 2018 година по математика и четене, и съвсем са същите, като през 2018 година, по естествени науки ".

В Министерството на образованието и науката на 5 декември бяха показани резултатите от PISA 2022. В идващите години ще се работи целеустремено за това българските възпитаници да могат да осъществят уменията, свързани с овладените от тях познания. Тогава ще се покачат и резултатите при идващото проучване на PISА през 2025 година, и тези от нашите външни оценения, сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето тогава на резултатите от Програмата на Организацията за икономическо съдействие и развиване за интернационално оценяване на учениците - PISA 2022.

Д-р Юлиян Петров отбелязва, че данните от това проучване са ясни, само че по-важно е какви промени биха повишили качеството на образованието и функционалната просветеност на българските възпитаници. Добре е да напомним, че българското обучение , образователните стратегии, нашите учебници са контрапункт на това, което прави оценка PISA. И в случай че включим възпитаници от Сингапур, Китай, Ирландия или Естония в нашето си национално външно оценяване, те, разбираемо, надали ще доближат и тройка. Синдикатът " Образование " счита, че българската просветителна система е почнала редица значими промени , с приемане на новия Закон за предучилищното и учебното образоване (ЗУПО), само че те са в развой и резултатите ще следват скоро, се показва в известието.

В него се споделя, че синдикатът е безапелационен, че са нужни още доста значими промени в ЗПУО, в наредбите на Министерството на образованието и науката (МОН), в връзката с родители и възпитаници, в статута на учителя, с цел да се доближи до по-добри резултати в проучването PISA. Очевидно пробата PISA не е панацея, има и други сходни проучвания, само че той е урок, той е път в развиването на българското обучение, в прекосяването в един идващ стадий на развиване.

Както България се стреми към Шенген и ще влезе, към еврото, и ще го вкара, към европейските полезности , и ги открива, по този начин и образованието ни би трябвало да се промени, и то освен на думи, към междупредметните връзки, към функционалността, към това учителят да бъде не учител , а модератор и без съответните " наложителни " учебници, декларира доктор Юлиян Петров.

Той осведоми, че Синдикатът " Образование " предлага и редица ограничения в образованието. Сред тях са образователните стратегии да се разтоварят от университетски познания, с цел да се остави място и време за образуване на компетентности. Учебният материал по основни дисциплини, като математика, литература, история и други, да се забави като скорост и размер, с цел да се освободи фокус към практическо основаване на материални или духовни училищен артикули, които да понижат самоцелното машинално наизустяване и възпроизвеждане по-късно на друга информация. Това никога не изключва базовите познания по всички образователни дисциплини.

" Задължителните учебници ", които носят голяма виновност за тези резултати на PISA, или да бъдат изменени, само че по-добре да правят отстъпка място на обучение без учебници, с " незадължителни " пособия, интегриращи в себе си междупредметните връзки, и отстъпвайки място на нововъведението на учителя.

От синдиката оферират също включване на родителите в мотивацията за учене и задаването на отговорности на " незаитересованите родители " за партниране в процеса на образование. Вменяване на отговорности към родителите, свързани с гарантиране на спазването на учебния устав, предварителна защита на експанзията в клас и нулева приемливост при неспазване на учебния устав, с настоящи за учителя принадлежности, включващи и оценка за " дисциплинираност ", финансови и административни наказания към непартниращите родители.

Необходимо е да се основат знаци за качество на образованието и за смяна на философията на оценяване към оценка, мереща не размера възпроизведена информация, а трансформираната в компетентностни умения ефикасност от процеса.

Да има смяна в стратегиите за студенти, учещи в педагогичен специалности, с включване на компетентностния метод в преподаването, също и с утрояване на часовете за процедура на бъдещите учители.

Необходима е и упорита битка против " просветителната бумащина " и към " синдрома на отчетност " в българската просветителна система, тъй като тези явления генерират педантизъм, " прегарят " българския преподавател и го отдалечават от ученика.

Трябва да се преодолее синдромът, образуван от някои родители, че просветителната система е да забавлява ученика и да анимира интереса на подрастващите, тъй като то, образованието, не е обществена развлекателна услуга, а е право на заслужен живот на децата и учениците, откакто завършат.

Необходима е и религия в дейностите, методите и методите на учителите, и към управленията на просветителните институции, религия, която да им даде свободата и нововъведението в модерацията им.

Според синдиката належащо е и особено отношение към младите учители, с попечителство от сътрудниците им и от управленията на просветителните институции, от МОН и Регионалните ръководства на образованието в отбрана от нападателни родители, с цел да влязат в системата и да останат. Защото един преподавател на 25 години може да бъде доста покрай функционалността в специалността. Тези промени са фундаментално нужни освен за проучването PISA - те ще повлияят на всички типове изпити и оценки, само че и ще бъдат правилният път на българското обучение, декларира доктор Юлиян Петров.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР