Синдикатът на административните служители Подкрепа и Федерацията на независимите синдикати

...
Синдикатът на административните служители Подкрепа и Федерацията на независимите синдикати
Коментари Харесай

Държавни служители на протест пред МС: Работим, а сме бедни

Синдикатът на административните чиновници „ Подкрепа " и Федерацията на самостоятелните синдикати от държавното ръководство и организации към КНСБ се събраха на митинг пред Министерския съвет (МС) с искане за опазване на плануваните размери на средствата за превъзмогване на диспропорциите във възнагражденията на чиновниците в държавната администрация, съобщи кореспондент на БГНЕС.


„ Тук сме през днешния ден, с цел да се уверим, че Постановлението на Министерски съвет ще бъде гласувано по този начин, както ни беше дадено, и по този начин, както беше контрактувано с нас. В продължение на три месеца водихме договаряния с Министерски съвет. В петък постигнахме съответни сделки – сред 200 и 300 лв. за всеки работещ ", сподели пред БГНЕС основният икономист на КНСБ Любослав Костов, като посочи, че става въпрос за 53 хиляди души в 35 администрации, дирекции и ведомства.

По думите му от петък до в този момент чуват разнообразни неща от разнообразни места. „ В понеделник, да вземем за пример, постановлението беше изтеглено от дневния ред, а трябваше тогава да мине – по този начин ни беше дадено, и не се появи ", изясни той.

Костов акцентира, че хората са обезпокоени. „ Днес сме тук, в действителност, да се уверим, че това, което са дали обещание, ще си го изпълнят. Ако не го изпълнят, някой да излезе и да изясни – министър председател ли ще е, министър ли ще е да изясни на хората за какво няма да си вземат заплатите. Много хора получиха, пък тези, които останаха най-после, някъде някак си забравихме, че има едни 268 милиона и те трябваше да бъдат разпределени още преди два месеца ", съобщи той и добави, че всичко е закъсняло и по тази причина през днешния ден чиновниците, работещи в държавната администрация, показват неодобрение.

Надеждата на стачкуващите е най-сетне да бъдат чути и постановлението да бъде признато.

Бистра Данова е историк и работи в Държавна организация „ Архиви ". „ Протестираме, тъй като желаеме заплатите в държавната администрация да доближат едно най-малко приблизително равнище за страната, тъй като сега сме под минимума ", показа пред БГНЕС Данова и добави:

„ В момента се оказва, че те въобще няма да решат това и няма да гласоподават заплатите ни да се изравнят. Ние не може да се съпоставяме с частния бизнес по никакъв метод и един тип работим, а сме небогати. Разбирате ли, не можем да си покрием сметките. В подобен случай по какъв начин чакат от нас да не протестираме, няма по какъв начин. Всички имаме право на естествен живот, с който най-малко сметките да си покриваме, какво остава към този момент за изключителни разноски и други неща. Това е, което желаеме – един естествен метод на живот. "

Жената означи, че никой не чува гласа на елементарните хора и по тази причина синдикатите ги съставляват, тъй като имат право да беседват на по-високо равнище и провеждат срещи, с цел да могат да ги защитят.

БГНЕС напомня, че през днешния ден на постоянното си съвещание държавното управление в оставка следва да утвърди разпореждане за разпределение на 286 милиона лв. от държавния бюджет за нарастване на заплатите в разнообразни структури на държавната администрация. Кабинетът трябваше да одобри постановлението до понеделник, само че гласуването беше отсрочено, което накара синдикатите да изразят опасения, че средствата, планувани за нарастване на заплатите за заетите чиновници в държавната администрация, ще бъдат понижени. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР