Синдикат Образование към КТ Подкрепа настоява за финансиране на българското

...
Синдикат Образование към КТ Подкрепа настоява за финансиране на българското
Коментари Харесай

В Бюджет 2019 парите за образование не стигат, алармират от КТ Подкрепа

Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " упорства за финансиране на българското обучение през 2019-та година в размер на 10 милиарда лв. или 6% от Брутният вътрешен продукт за осъществяване на този стратегически приоритет в програмата на българското държавно управление по образеца на реформиращите се просветителни системи в европейските страни. Средствата са нужни за застраховане на новите политики към по-качествено обучение, с което да се приближим към модерните европейски просветителни системи.
Синдикалните водачи подчертаха, че от пет години оферират 6% от Брутният вътрешен продукт да се дефинира за образованието, само че предлагането за държавния бюджет през 2019 година още веднъж е за по-нисък размер на финансирането, а точно 3,6% от Брутният вътрешен продукт.
" Парите от 4,1 млрд лв. не са задоволителни – безапелационен е ръководителят на синдиката Юлиян Петров. - 10 милиарда са средствата, които биха стигнали, с цел да може и физическата среда в българското учебно заведение да покрие някакви минимуми, само че на този стадий тия пари ги няма “, сигнализира той.
Г-н Петров дефинира като позитивен знак, че в Бюджет 2019 нарастването на учителските заплати е с 20% и нарастването на спомагателните заплащания също е 20%. Но от синдиката не са оптимисти, че това е задоволително да се задържат учителите. Те показват паника и угриженост, че парите няма да стигнат за възобновяване на физическата среда в българските учебни заведения и детски градини; за прекосяването към едносменен режим на организация на образователния процес; за реформирането на административните действия, с които е претрупан българския преподавател, и които го разделят от ученика;, за спомагателните форми за занимания по ползи, познати като кръжоци, които имат доста мощен образователен ефект; за превъзмогването на бариерите за връзка с родителите; за привличане и задържане на младите учители; за качествена храна и по-пълно обгрижване на учениците; за повече педагогичен съветници поради възходящата агресия; за покриване на транспортни разноски и други политики за възстановяване статута на учителя, които изискват по-голямо финансиране.
Синдикалистите смятат, че терзанията за неналичието на задоволително млади учители след пет и повече години са основателни и мощни.
В поддръжка на общото мнение, заместник-председателят на синдиката Георги Шошев добави: „ По-високият %, който желаеме, ще подсигурява освен нарастването на заплатите, само че и материалната база в учебните заведения. Няма стандарт за учебно заведение – не се знае по кое време една постройка е оповестена за учебно заведение. Къде е финансирането за кабинетите по химия, физика, биология, за физкултурните салони?! Всичко това би трябвало да се случи, с цел да се усъвършенства и качеството на образование. Затова ние настояваме за повече средства в образованието за реализирането на положителните политики, които са заложени. “
До края на актуалната седмица сред обществените сътрудници в МОН ще бъде подписан анекс към Колективния трудов контракт , съгласно който от началото на 2019 година ще бъдат увеличени самостоятелните работни заплати на учителите с 20% и на спомагателните заплащания с не по-малко от 20%.
Министерството на науката и образованието сега е готово с план на тактика за възпитанието в просветителните институции . Синдикатът безусловно поддържа общата работа в тази посока за възобновление на възпитанието като доста значим детайл, в партньорство с родителите. Очаква се тактиката да влезе в действие до месец, само че е значимо тя да стане политика. Конкретна мярка, която оферират от Синдиката, е въвеждането на оценка за дисциплинираност и образование , която да бъде наложителна и да взе участие в балообразуването, с цел да способства за попречване на експанзията в учебните заведения. От изследваните пет страни, единствено във Финландия няма такава оценка, посочи господин Петров.
Синдикатът ще продължи да упорства и за промени в Закона за образованието, които регламентират най-вече два мандата за длъжността „ шеф “ на учебно заведение. Промените кореспондират с деполитизацията на българското обучение. Апелът на синдикалистите е за по-малко политическа интервенция в образованието.
В профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " членуват 18000 педагогичен и непедагогически експерти от цялата страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР