Синдикат Образование към КТ Подкрепа излезе с позиция относно предложението

...
Синдикат Образование към КТ Подкрепа излезе с позиция относно предложението
Коментари Харесай

Синдикат иска работа за качествено образование, а не за учебно време

Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " излезе с позиция по отношение на предлагането на Министерството на образованието и науката (МОН) за разпределението на образователното време през идната образователна година .

Синдикатът насочва рекомендация към идващия учебен министър да се концентрира не към физическия размер на образователното време, а към естетиката и качеството на времето за обучение .

Според организацията ще оказват помощ по-добрата дисциплинираност, подобряването на физическата среда, прекосяването на едносменен режим, намаляването на учениците в клас и положителното родителско образование, което в доста фамилии липсва.

" Пределно малко са " измененията " с цел да приказваме за друга философия, само че синдикатът насочва няколко рекомендации към законотворците на МОН.

От десетки години съветваме, МОН да спре да брои почивни и празнични дни, регламентирани в член 154 от КТ за почивка. Да те са тип " почивка ", само че нямат отношение към дебата за образователното време, а това изкривява публичното чувство за почивни и образователни дни ", се споделя в позицията.

Според профсъюз " Образование " действително есенната почивка е 1 ден, коледната почивка е 2 дни, междусрочната - 3 дни и пролетна почивка - 4 дни, което прави общо 10 дни, без лятната почивка. " Добавяме и " неучебните дни " за ДЗИ и НВО, които неразбираемо за какво МОН ги брои за ваканции и не ги причислява в категорията образователно време ", допълват от синдиката.

Освен това, от МОН пропуснали предлагането им при НВО в 10 клас учениците да бъдат пренасочени към гимназиите - учебни заведения с банкет само след 7 клас, а в главните, обединени и междинни учебни заведения да се организира единствено и само НВО 7 клас. От профсъюз " Образование " изясняват, че по този начин ще се минимизира рискът от неточности при организацията на изпитите.
 МОН показа плана си за ваканциите през идната образователна година
МОН показа плана си за ваканциите през идната образователна година

По-дългата междусрочна почивка се трансформира в норма

От синдиката показват и относителен разбор на българското образователно време и ваканции в границите на Европа :

В множеството от изследваните страни броят на образователните дни е сред 170 и 190. В Албания и Малта са 165, а в Дания и Италия - 200.

В половината от страните са 170-180. В 13 страни са в диапазона 181 - 190 образователни дни. Като цяло броят на образователните дни е идентичен за всички степени на образованието, само че има и изключения - във Франция и Сърбия горният курс е с повече дни, а в Литва и Румъния броят е по-висок в начална и междинна степен.

С по-малко образователни дни в горен курс са Гърция, Ирландия и Босна и Херцеговина.

В страните, където броят варира съгласно степента и класа, постоянно последният клас има минимум образователни дни. Такъв е казусът и с България - в 12 кл. има 31 образователни седмици, с пет по-малко от останалите.

В България броят на образователните дни за всички степени (без начален етап) е в горната част на скалата покрай максимума от 190-200 образователни дни, а точно - 180.

С изключение на коледната почивка, всички останали варират и се разграничават по дълготрайност. Някои ваканции зависят от нефиксирани, районни празници и прояви като национални и локални карнавали и Великден. Всички страни обезпечават и почивни дни за публични прояви и религиозни празници. Есенно време в 16 страни има есенни ваканции за седмица или до няколко дни. За Коледа съвсем всички обезпечават най-малко 2 седмици, а в Швеция и Сърбия - 3. Великденската почивка е една или 2 седмици в съвсем всички страни, с изключение на Турция.

В Германия, Испания, Австрия, Италия и Швейцария, локалните и районни управляващи имат право да дефинират свои интервали на ваканции, съгласно локалната специфичност, само че общият брой образователни дни е избран централно. Като цяло, схемата на ваканциите в другите страни е идентична за другите просветителни степени.

България не прави изключение от общата картина, даже някои ваканции у нас са по-кратки - Коледната и Великденската.

В Европа, продължителността на лятната почивка е сред 11 и 15 седмици. Учебното време като цяло завършва в края на май или средата на юни, когато в множеството страни стартира лятната почивка. Продължителността на лятната почивка варира в необятни граници в обособените страни - от 6 седмици в някои немски федерални провинции, Нидерландия и Лихтенщайн, до 13 седмици в Латвия, сред 11 и 14 седмици в Италия и Португалия, а даже и 15 седмици в Албания за начален стадий.

В редица страни на Балканите началните степени излизат в лятна почивка преди по-горните степени.

България със своите 13 седмици лятна почивка и по този индикатор не прави изключение, а се намира в позицията на други страни с сходно географско състояние.

" Времетраенето на образователните часове е категория, която за България е подвластна на министерство на опазването на здравето, а МОН е " дисциплиниран " реализатор. За образец образователните часове в Обединеното кралство на 7 годишните (наш първи клас) са 60 минути времетраене, при нашите 35 минути и може би би трябвало да изпратим министъра на опазването на здравето в оставка Асена Сербезова и нейният правоприемник в Англия, да натрупат медицински опит ", се показва още в позицията.

От профсъюз " Образование " акцентират, че МОН би могло да усили времетраенето на образователните часове, с цел да се изравним с някои европейски просветителни системи, само че са безапелационни, че това няма да помогне за по-добро качество на българското обучение . Няма да помогне и увеличението на образователните дни, допълват от синдиката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР