Синдикалистка, известна с близостта си до Русия, казва, че българският

...
Синдикалистка, известна с близостта си до Русия, казва, че българският
Коментари Харесай

Българският език да се изучава като чужд? Как една фалшива новина влезе в политическа употреба

Синдикалистка, известна с близостта си до Русия, споделя, че българският език може да учи като непознат. Твърдението ѝ незабавно е подето от проруски и националистически партии. Накрая се оказва, че това не е правилно, само че публичното отвращение е налице. Как се развива една подправена вест единствено за 24 часа?

Работна група към Министерството на образованието и науката (МОН) разисква вид българският език да се учи като непознат в учебните заведения. Това ще визира единствено възпитаници, за които българският не е майчин език.

Такова изказване направи във вторник пред БНР председателката на най-големия училищен профсъюз и член на глобеното от Съединени американски щати придвижване " Русофили " Янка Такева .

Въпреки че думите ѝ не са публично доказани, те незабавно са употребявани от водача на проруската партия Българска социалистическа партия Корнелия Нинова , с цел да назова ръководещите " безродници ". Определение, Румен Радев .

Възмущението се популяризира лавинообразно в обществените мрежи, подклаждано и от националистическата извънпарламентарна групировка Вътрешна македонска революционна организация , която към този момент чертае цяла интрига.

Подобно на други сходни случаи, свързани нормално с образователната стратегия по литература, 24 часа по-късно се оказва, че истината е по-различна.

Не единствено, че МОН отхвърля да се разисква сходен вид, а даже се оказва, че българският език се учи по този метод от възпитаници, за които не е майчин, от близо десетилетие насам. Но само като спомагателна, подкрепяща форма на образование. Независимо от това, възмущението в обществените към този момент е разпалено.
Как стартира всичко
Първият звук е даден от Янка Такева , която споделя във вторник пред, че просветителното министерство обмисля българският език да се учи като непознат в учебно заведение от деца, за които не е майчин.

" В никакъв случай формалният ни език не може да се учи като непознат в страната ни ", възмущава се тя, описвайки концепцията като " извънредно рискова ".

Твърдението ѝ бързо е публикувано в проруски и националистически групи в обществените мрежи.

Следва постинг и от Корнелия Нинова , която приканва ръководещите: " Безродници, спрете се! Българи, събудете се! "

Позиция по тематиката показва и партия Вътрешна македонска революционна организация , която на уеб страницата си, че предлагането е " публично предателско ".

Според националистите се цели " образуването на затворени общности в снагата на българското общество, които да разпознават българския език, просвета, история като непознати ".
" Създават боязън и ненавист "
Официалната реакция на МОН пристигна чак в сряда, откакто на министерството бяха изпратени запитвания по тематиката, в това число и от Свободна Европа.

Оттам обявиха в своя до медиите, че в никакъв миг и под никаква форма МОН не е обсъждало преподаването на български език като непознат в учебно заведение.

" Спекулациите с българския език и неговото проучване в учебно заведение са нездравословни и рискови ", показаха от министерството, добавяйки иронично, че се отнасят " с схващане към наближаващата предизборна акция ", само че приканват политиците " да не заблуждават обществото, като основават боязън и ненавист ".

От формалната информация излиза наяве, че една от общо пет настоящи сега работни групи разисква ограничения за по-добра езикова интеграция и подготовка на учениците по български език. Явно Такева взе участие в нея в качеството си на синдикалист.

Единствената цел на тази работна група е да се набележат ограничения за възстановяване на езиковата поддръжка - посредством повече часове, посредством спомагателна подготовка на учителите, посредством по-иновативни способи на преподаване и други ", посочи още МОН.

От министерството заявиха, че " под никаква форма и на никое място в поставените задания не се планува смяна на разбирането за българския език или преподаването на българския литературен език като непознат език в образователния проект ".
Още едно опровергаване
Думите на Такева бяха опровергани и от още едно място в сряда. Председателят на ромската фондация " Амалипе " Деян Колев съобщи в своя до медиите, че " действително такава концепция не е била предлагана от МОН и не е била съществено обсъждана ".

Името му беше забъркано ден по-рано от Такева, която сподели пред БНР, че Колев е бил срещу предлагането българският да се учи като непознат език.

" За страдание, някои политици видяха комфортен мотив да спекулират за следващ път ", съобщи в отговор той.

Неправителствената организация добави, че срещу българският език да се учи като непознат от обичайните малцинства в България, тъй като това би задълбочило сегрегацията.
Какъв е стандартът
Всъщност в България съществува настоящ стандарт за образованието на българския литературен език, който се съблюдава прецизно и поредно, стана ясно още от реакцията на просветителното министерство.

Оттам подсетиха, че в този стандарт от близо 10 години е дефиниран редът за за децата мигранти , както и за търсещите и получили интернационална протекция деца.

Това обаче се случва в границите на в допълнение образование особено за учениците, за които българския език е непознат.

" Специфичното за това образование е, че то протича по едно и също време с образователния развой за даден клас съгласно образователния проект на паралелката, в която е записан ученикът чужденец ", се споделя в документа на МОН.

Това напълно не е първа сходна обществена демонстрация на дългогодишната председателка на Съюза на българските учители. Неотдавна Такева се озова в центъра на, на което пред деца бяха държани политически речи с пропагандни проруски внушения .

Тя е член на глобеното по световния американски закон " Магнитски " национално придвижване " Русофили ". Неговият водач и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Николай Малинов също е глобен от Съединени американски щати и е обвинен по дело за шпионаж в интерес на Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР