Симпатизант на партията Алтернатива за Германия“ е лобирал в Москва

...
Симпатизант на партията Алтернатива за Германия“ е лобирал в Москва
Коментари Харесай

Активист на „Алтернатива за Германия“ шпионира за Москва

Симпатизант на партията „ Алтернатива за Германия “ е лобирал в Москва за правосъден развой на крайнодясната партия „ Алтернатива за Герамия “ (AfD) против държавното управление в Берлин поради немските оръжейни достави за Украйна, разкри сп. „ Шпигел “. Случаят е прегледан и в платформата за следствия The Insider. Те потвърждават, че живеещият в Берлин немски жител от украински генезис Владимир Сергиенко, който е чиновник на немски парламентарист от крайнодясната партия AfD, няколко пъти е посещавал Москва, където се е свързвал по телефона с съветски сътрудник със строго избрана цел. Документите демонстрират, че Сергиенко, дружно с членове на парламентарната група на AfD в Берлин, явно са подготвяли правна тъжба против немските доставки на оръжия за Украйна – и се надявали на съветска помощ. В известията му се показва още, че " финансовата поддръжка " също би била добре пристигнала. Целта на акцията е посочена напряко в документите: „ Да се затрудни работата на държавното управление. Това е печеливша обстановка “. Дори в случай че правосъдният развой се провали, сподели той, доставките на немски танкове може да се забавят с месец или два.


„ Шпигел “ напомня, че 4 месеца след контактите на Сергиенко в Москва, AfD на 4 юли подаде тъжба против държавното управление във Федералния парламентарен съд посредством своята парламентарна група. AfD се стимулира, че държавното управление в никакъв случай не е трябвало да доставя танкове и друго военно съоръжение на Украйна без единодушието на федералния парламент Бундестага. Говорейки на особено планувана конференция, високопоставеният парламентарист от партията Стефан Бранднер разказа дейностите на държавното управление като „ мощно проблематични “. Правилото в предишното, сподели той, е било „ да не се доставят оръжия за военни и спешни зони “. Адвокатът Улрих Фосгерау, който съставлява парламентарната група на AfD, също го поддържа.

Разследването на „ Шпигел “ по случая Сергиенко в този момент още веднъж повдига въпроса дали AfD си е разрешила да се трансформира в инструмент на Путин. Ако крайнодясната група в действителност е получила поддръжка от Москва за своя иск, под формата на хрумвания или финансова помощ, това би представлявало ново доказателство за непосредственост с Русия. И това би означавало, че AfD е разрешила да бъде включена като част от интервенция за въздействие, предопределена да даде преимущество на Русия във война, която води в нарушаване на интернационалното право. Партията най-сетне щеше да бъде изложена на това, което мнозина от дълго време имаха вяра, че е: подставено лице на Москва.

Пълен достъп до немския парламент

С цялостен достъп до немския парламент 52-годишният Владимир Сергиенко от известно време е в полезрението на немските служби за сигурност. Авторът и деятелят, роден в Украйна по време на руската ера, може да бъде забелязан да популяризира агитация по време на чести изяви по съветската държавна телевизия. В отговор украинските управляващи го сложиха в лист със наказания по-рано тази година.

Въпреки това Сергиенко е свободен да идва и да си потегля, когато пожелае, във федералния Бундестага. Като чиновник на прокремълския парламентарист от AfD Ойген Шмид, той има цялостен достъп до Народното събрание.

Съобщения на „ Шпигел “ демонстрират, че Сергиенко е открил гъста мрежа от контакти с апологети на Кремъл в Германия през последните години. Мрежата включва и Юрген Елзесер, редактор и издател на крайнодясното списание Compact и парещ обожател на Путин.

На конгреса " Мир с Русия ", плануван за идната есен, Сергиенко е очакван да бъде един от главните представители. „ Без наказания, без оръжие, без войски на НАТО “, гласи подзаглавието на конференцията. Сергиенко също по този начин явно възнамерява да прави репортажи от Москва за дясно екстремисткото списание в бъдеще: искане за неговата акредитация е подадено до съветското външно министерство.

Сергиенко има изключително близки връзки с Улрих Оме, член на AfD в източната провинция Саксония, който го нае на работа в своя изборен регион по време на времето му като член на Бундестага сред 2017 година и 2021 година В Telegram Сергиенко назовава Оме „ мой другар “. "

Оме е измежду най-твърдите апологети на Путин в AfD. Няколко месеца след нахлуването на Москва в Украйна той, Шмид и други политици от крайнодясната партия основаха Асоциацията за отбрана против дискриминирането и изключването на съветските германци и рускоезичните съграждани в Германия (VADAR). Той се опълчва на хипотетичната широкоразпространена „ русофобия “ в Германия и отхвърля военните жестокости на Москва в Telegram. Сергиенко също е деен на този фронт.

Това, което наподобява още по-забележително, са хората, с които Сергиенко има връзки в Русия. Съобщава се, че през юли той се е срещнал с представители на Фондацията за поддръжка и отбрана на правата на сънародниците, живеещи в чужбина, организация, основана с декрет на съветския президент. Организацията е в листата със наказания на Европейски Съюз от края на юни поради опитите й да разделя обществата в други страни.

В своя репортаж „ Шпигел “ откри, че мрежата на Сергиенко включва значими пропагандисти като Маргарита Симонян, ръководителка на телевизионния канал RT, и Владимир Соловьов, водещ на едно от най-провокативни излъчвания по съветската държавна телевизия. Но наподобява също по този начин поддържа контакти с многочислени членове на съветския парламент в това число с Мария Бутина, която беше наказана в Съединени американски щати като сътрудник на Москва и по-късно депортирана в Русия, където стартира политическа кариера.

Доста индикативен кръг от познати.

Близостта на връзките на Владимир Сергиенко с Русия се вижда и от данни за прекосяване на съветската граница. Това демонстрира, че той е пътувал до Русия към две дузини пъти през последните три години. Той също лети до Москва ден преди съветските войски да нахлуят в Украйна. Оттогава той е посетил страната минимум 17 пъти, пътувайки най-вече през Турция, защото не са позволени директни полети от Русия до Европейския съюз.

В съветските документи Сергиенко също наподобява има адрес на жилище в московския регион Замоскворечие. Посоченият „ шеф “ е пропагандна станция на съветското министерство на защитата, в чиито излъчвания той от време на време се появява на видео от Берлин и с Бундестага на назад във времето.

Когато пътува до Москва, Сергиенко към този момент постоянно употребява съветския си паспорт с номер 76-7509293, публикуван три месеца след началото на войната, документ, от който немските управляващи също се интересуват. Когато Сергиенко стана натурализиран немски жител през ноември 2022 година, чиновниците знаеха единствено за неговия украински паспорт и не знаеха нищо за привидното му съветско поданство.

Западните разследващи организации подозират, че в Москва той контактува съветски разузнавач, който работи като негов началник. Това се удостоверява и от телефонни записи от съветска база данни, показващи, че контактът явно става по мобилен телефон, който се употребява съвсем извънредно за диалози със Сергиенко. Телефонът евентуално е регистриран за междинна тактичност, нормална процедура за прикриване, употребена от съветските разследващи служби.

Прави усещане, че Сергиенко постоянно изпраща информация за прокремълски членове AfD в Народното събрание. В известията се приказва и за пари. Според документите AfD е желала да наеме реномирана адвокатска адвокатска фирма, която взема по 450 евро на час за делото против доставките на немско оръжие. Като цяло, евентуално ще има 25 000 евро на месец за правни такси плюс още 10 000 евро. Членовете на Бундестага приготвиха правния иск. Сергиенко е разказан в документите като „ поддръжник “. Той наподобява е нещо като медиатор сред Москва и AfD.

Данните също биха могли да хвърлят нова светлина върху случай, станал на немската граница. Когато Сергиенко се върна от пътешестване до Русия през април, митническите чиновници го ревизираха и откриха 9000 евро в брой. През юни беше обявено, че Сергиенко още веднъж е бил спрян на границата на връщане и още веднъж се твърди, че е имал 9000 евро в багажа си. С тази сума той беше единствено малко под лимита от 10 000 евро, при който човек би трябвало да записва парите, които носи.

Дали парите са били предопределени за интервенция за съветско въздействие в Германия? Дали планът, разказан в документите, в действителност е делото, което AfD показа на конференция през юли?

Парламентарната група на AfD в Бундестага отхвърля връзката. Те настояват, че техният юридически отдел и юридически представител Улрих Восгерау са подготвили жалбата и парламентарната група е поела разноските. Ойген Шмид и други членове на Народното събрание, близки до Сергиенко, твърди AfD, нямат нищо общо с процедурата. Парламентарната група съобщи, че не е осведомена със събитията, разказани от „ Шпигел “.

Адвокатът Восгерау даде същата позиция. Той сподели, че е показал концепцията на парламентарната група за подаване на тъжба до Конституционния съд, че не познава Сергиенко и няма " безусловно нищо общо " с Русия или Путин. Той също по този начин сподели, че правната тъжба не може да докара до закъснение на доставките на оръжия - тя просто ще докара до решение дали пълномощията на Бундестага са били нарушени.

Въпросът по какъв начин се стигна до такава степен, че Сергиенко потърси подпомагане от Москва за правосъдно дело на AfD против доставките на немско оръжие остава открит. Сергиенко остави съответни въпроси без отговор. „ Да, подкрепям разнородни контакти с хора от разнообразни среди, само че не, това не ме прави занаятчия разузнавач “, сподели Сергиенко за „ Шпигел “. „ Да, гостувах на съветски медии, само че не съм рупор на никаква агитация. Той отхвърля да е предоставял финансова поддръжка на AfD, както и съмненията, че работи от името на съветски държавни организации.

Политикът от AfD Шмид, за който проруският деятел работи в Бундестага, сподели, че не може да „ разяснява догатки по отношение на господин Сергиенко и неговите хипотетични срещи в Москва “. Той сподели, че не знае нищо за това. Освен това, добави той, той не може да „ надзирава всяка стъпка, подхваната от моя личен състав “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР