Симеон Дянков е бивш финансов министър на България в първото

...
Симеон Дянков е бивш финансов министър на България в първото
Коментари Харесай

Сливането между ОББ и Райфайзенбанк: ползи и негативи

Симеон Дянков е някогашен финансов министър на България в първото държавно управление на Бойко Борисов, старши теоретичен помощник в Института за интернационална стопанска система " Питерсън " и един от създателите на класацията " Doing Business " на Световната банка
Новината, че KBC - притежателят на ОББ, придобива бизнеса на Райфайзенбанк в България, не е изненадваща. Райфайзенбанк следва тактика да концентрира интервенциите си в Австрия още от рецесията в еврозоната преди близо десетилетие.

След като се реализира сливането сред ОББ и Райфайзенбанк, подлежащо на утвърждение от Българска народна банка, трите най-големи банки, опериращи на българския пазар (УниКредит, Банка ДСК и консолидираната ОББ - Райфайзенбанк) ще имат към две трети пазарен дял. Тази централизация на върха е почти същата като в други сравними източноевропейски страни - Хърватия, Унгария и Словакия. Еволюцията към по-голяма централизация носи изгоди за банковия бранш, само че и някои негативи, изключително за дребния бизнес.
Трите най-големи банки, опериращи в България, ще имат към две трети пазарен дял.
Главните изгоди са за облагите на банките. Сливането без подозрение ще отстрани избран брой работни места и офиси, което ще понижи оперативните разноски на банката. Тъй като от ден на ден консуматори минават към онлайн банкиране, което се форсира като наклонност по време на пандемията, физическите офиси се трансформират в излишно задължение за банковия бранш. И до момента в който всички банки понижават физическото си наличие, сливането съставлява опция за по-значителни съкращения.
Реклама
Втора изгода от консолидацията на върха в бранша е предстоящата по-голяма конкуренция сред водещите три банки. Тя евентуално ще бъде за услуги за огромни компании и за клиенти на дребно. За огромните компании сходна конкуренция може да донесе по-евтини заеми, само че също и най-различни други финансови услуги. Райфайзенбанк обичайно е мощна в корпоративното финансиране и ще донесе този опит на ОББ, която пък е известна с по-добрата си експертиза в продуктите за консуматори на дребно.

Трето преимущество от оповестеното обединение е, че по-голям дял от банковия контрол на Българска народна банка ще се трансферира към Европейската централна банка във Франкфурт . В рамките на Европейския банков съюз редовно значимите банки се надзирават на европейско равнище и разширената ОББ към този момент ще дава отговор на условията.

Четвърта евентуална изгода е, че може да последва по-нататъшна консолидация в бранша. Други благоприятни условия за банкови сливания, които витаят във въздуха от няколко години, могат да се случат в следствие от битката за ниша на по-малките банки в страната.

Обявеното обединение идва и с вероятни разноски за дребния бизнес . Изследвания от други страни в Източна Европа демонстрират, че банковата централизация понижава достъпа до кредитиране за дребния бизнес. Това е по този начин, тъй като по-големите банки естествено се концентрират върху по-големи корпоративни клиенти, като напущат сегмента на дребния бизнес, който е по-труден за обслужване заради по-малкото налична информация и нуждата от по-голямо физическо наличие наоколо до клиентите.
Изследвания от други страни в Източна Европа демонстрират, че банковата централизация понижава достъпа до кредитиране за дребния бизнес. Реклама
Тази дупка във финансирането на дребния бизнес, която към този момент е проблем в България, може да бъде запълнена до известна степен, в случай че банкирането на дребно се " изкачи нагоре ", с цел да обхване и дребния бизнес. Автоматичното кредитно оценяване прави това нанагорнище допустимо и за него към този момент има положителни образци в района - Румъния ни изпреварва в този развой. Все отново огромен проблем в българската стопанска система ще стане още по-голям.

Именно за този проблем е настояща визията на някогашните министри Петков и Василев за ролята на Българската банка за развиване (ББР). Ако тази държавна банка в действителност концентрира поддръжката си върху сегмента на дребния бизнес, сливането сред ОББ и Райфайзенбанк ще й остави по-голямо поле за запълване.

Финализирането на сливания от подобен мащаб лишава три-четири години - новата конструкция няма да бъде подготвена бързо. Докато мениджърите от двете страни работят по преструктурирането на бизнеса, те би трябвало да са наясно с няколко развития в българската стопанска система.

Първо, банковият бранш ще работи в среда с висока инфлация през идващите месеци, а може би и години. Кредитирането ще стане по-скъпо в съпоставяне и с вариантите за финансиране в други европейски страни, които съумяха да вкарат по-обширни стратегии за икономическо възобновяване от пандемията. Това значи, че българският корпоративен бранш стартира от неподходяща позиция по отношение на множеството от европейските си аналози във връзка с цената на финансиране, като това закъснение ще продължи да се усилва в близкото бъдеще.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Свят 2 Здравеопазване 3 Политика Реклама
Второ, влизането на България в еврозоната може да съвпадне с организационното привършване на сливането на OББ с Райфайзенбанк, което би сложило мениджмънта и банковите регулатори под спомагателен стрес . Влизането в еврозоната по модела, който видяхме най-наскоро в Латвия и в Литва, включва дълга просветителна акция както за клиентите на дребно, по този начин и за бизнеса. Българска народна банка и секторът на комерсиалното банкиране към този момент закъсняват с сходна акция заради политическата неустановеност през миналата година. Големите търговски банки обичайно са най-активните участници в обяснението на изгодите от влизането в еврозоната и ОББ - Райфайзенбанк би трябвало да изиграе своята роля в идната акция.

И най-после, водещата тематика на идващия програмен интервал на Европейски Съюз и на множеството национални стратегии за икономическо възобновяване в Европа е зелената стопанска система. България изостава доста във финансирането на зелен напредък - както посредством планове на държавното управление, по този начин и в частния бранш. Трябва да догонваме и се нуждаем от огромните банки, които да поддържат това изпитание.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР