Силви Вартан, френската и световна попзвезда, родена в българското село

...
Силви Вартан, френската и световна попзвезда, родена в българското село
Коментари Харесай

Силви Вартан записа албум в подкрепа на Украйна

Силви Вартан, френската и международна попзвезда, родена в българското село Искрец, записа миниалбум в поддръжка на Украйна. Всички доходи от нейния диск Odessa посредством УНИЦЕФ ще отидат в интерес на украинския народ.  " Когато виждах снимките на украинци под бомбардировките, които се опитваха да избягат, бях в потрес. Неизбежно, това ме върна към облици и усеща от моето детство ", написа Вартан за страстите, които са я обзели след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари. 

" Бях единствено на 8 години, когато заминахме от България, само че спомените ми са непокътнати. Не споделях нищо, само че виждах всичко. И макар че обстановката беше друга - ние не бягахме от война, а от брутална тирания, само че все пак разбирам възприятията на украинските бежанци. Това е странна комбинация от облекчение, че си избягал от ужаса, боязън от неизвестността и горест от раздялата с татковина, семейство, другари, дом, без гаранция, че в миналото ще се върнеш... "

" Как да оказа помощ? Как да съм потребна? Как да дам малко топлота и поддръжка на украинския народ, който заслужава удивление? " - продължава Силви и стига до решението: ще направи това, което прави най-добре. Тя записва миниалбум с пет песни, след които отдадената на родината й La Maritza, едноименната Odessa и миротворческия химн на Джон Ленън Imagine. Последната Силви е изпълнявала единствено един път до момента - на първия си концерт в София през 1990 година " Беше явно, тези хора са славяни и съседи на България, ние имаме едно и също ДНК. Имам в репертоара си доста песни, които ми припомнят за моето детство, за изгнанието, устойчивостта и свободата ". 

Силви Вартанян е родена през 1944 година в софийското с. Искрец - най-близкото място с медицински център до Лакатник, където татко ѝ Жорж Вартанян евакуира фамилията си заради бомбардировките на София. Неговата майка е българка, а татко му - арменец. В София по това време той работи във френското посолство и през седмицата е на работа, а събота и неделя е при фамилията си в Лакатник. Майката на Силви, Илона, е щерка на архитекта Рудолф Майер, потомък на маджарски евреи, който след Първата международна война идва да работи в София. След войната фамилията се завръща в София. Първата артистична изява на Силви е като съвсем дребна - в коледен театър във френското посолство. През 1950 година филмовият режисьор Дако Даковски, който е другар на татко ѝ, ѝ предлага ролята на ученичка във кино лентата " Под игото ".

Баща ѝ стартира да прави опити да уреди фамилията да замине. Успява да реализира това, тъй като е роден във Франция и има право да получи френско поданство. Семейството идва в Париж на 24 декември 1952 г. През 1961 година записва Силви записва първата си песен Panne d`essence в дует с Франки Джордан, а медиите я назовават " ученичката, танцуваща туист ".

За да продължи с музикалната си кариера напуща учебно заведение. Първият ѝ записан в Америка албум A Gift Wrapped from Paris бива публикуван в Германия, Япония, Южна Америка и Съединени американски щати. Обикаля всички огромни телевизионни шоута в Щатите. Обикаля и света с концерти в Канада, Япония, Южна Америка и даже Полинезия. По време на турне с Джони Холидей двамата се влюбват и публиката ги назовава " златната двойка на Франция ". Двамата се развеждат и тя има втори брак с Тони Скоти, с който осиновяват момиче от България - Дарина. Освен че пее, Вартан взе участие и в доста филми.

Записала е над 65 албума, 1500 песни и има продадени над 50 милиона плочи и дискове.  Била е на кориците на списания 2000 пъти - повече от Бриджит Бардо, Катрин Деньов и всяка друга френска звезда.

Завръща се за пръв път в родината през 1990 година, когато изнася покъртителен концерт в зала 1 на НДК и изпява " Я кажи ми, облаче ле бяло ". През 2018 година са последните ѝ два концерта в родината - в София и Варна, като част от прощалното ѝ концертно турне. Заради благотворителната си активност у нас, тя е отличена със знак " Почетен жител на София " и с " Медал за великодушие " на БЧК.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР