Силвена Роу пристигнала от Дубай в нощта на понеделник срещу

...
Силвена Роу пристигнала от Дубай в нощта на понеделник срещу
Коментари Харесай

Запознайте се с пловдивчанката, която се изкачи на световния кулинарен връх

Силвена Роу пристигнала от Дубай в нощта на понеделник против вторник. Легнала си в два часа, а в 6,30 сутринта към този момент била на крайник. Работният й ден в петия сезон на MasterChef България почнал съвсем по зазоряване с професионален грим преди фотосите на готварското шоу. Почивката е единствено за обяд. Остават още три дни фотоси с съвсем военна организация – до петък вечерта. После отива на летището и взима полет назад за Дубай. След няколко дни сюжетът се повтаря. В него обаче съумява да включи и една доста бълнуваща среща с читателите на DIVA!.
Тя е родом от Пловдив и е най-известната българка в Англия. Преселва се там, когато е 19-годишна, минава безусловно през пъкъла, само че съумява да стигне международния връх в кулинарията.

Ръководи първокласен ресторант, взе участие в най-гледаните британски кулинарни излъчвания, написа книги с авторски предписания, които са издадени и у нас, и се трансформира в суперзвезда на Острова. Преди 5 години се мести в Дубай, с цел да отвори там собствен ресторант.
„ Вчера готвих за един шейх и му направих вид на нашата шопска салата, само че с веган сирене “, споделя Силвена и протяга ръка към телефона си, с цел да покаже фотография на кулинарното прелъщение.
“Занимавам се извънредно с веганско хранене и суперхрани. Инвестирам цялото си време в работа с антиоксиданти, които са най-хубавото средство против остаряването.

Искам да пребивавам до 100 години, само че когато ги доближи, да се усещам на 60. А във възрастта, в която съм сега, желая да се усещам и се усещам на 30. Това се реализира най-много с храната. Любимата ми максима е, че човек е това, което яде. Храната е лекарство. Ако се храниш вярно с биологично чисти храни, най-много на растителна основа, животът може да бъде прелестен, цялостен с сила, дух, невероятни достижения и позитивизъм “, уверена е кулинарната вълшебница. Самата тя заобикаля животинските артикули поради хормоните в тях. Казва, че е 70 % веган. „ Ям месо, само че единствено един път в месеца. Понякога си похапвам риба “, споделя Силвена. Обича българското сирене, с което е израснала, само че търси негова почтена опция на растителна основа.

„ Тя би трябвало да е също толкоз вкусна, колкото оригиналът. Повечето готвачи не съумяват да го реализиран. Алтернативният артикул нормално е изсъхнал, като мукавен “, счита кулинарката. И още веднъж протяга ръка към телефона си, с цел да откри статистически данни, че един веган избавя 365 животни и 1000 кв. метра гори за година. „ Ролята ми като началник е да възпитавам хората в тези неща. Аз съм безусловно уверена, че 80% от всички заболявания, изключително раковите, идват от метода, по който се храним. Или одобряваме доста глутен, или захар, или мазни и млечни артикули, цялостни с генетично модифициращи субстанции, хормони и антибиотици “, енергично изяснява Силвена.

Генерал в кухнята

Кулинарната звезда споделя, че в живота си се придържа към непоколебим режим, а има сили да го съблюдава с помощта на спорт, който практикува, и на суперхраните, които приема. Държи да наподобява добре, само че доста повече я занимава мисълта дали е здрава. „ Искам всичките ми органи да са като на младо момиче “, твърди тя. В Дубай се усеща отлично. „ Времето е луксозно – всеки ден отваряш прозореца и виждаш слънце! Никога няма да ми омръзне! Това е доста прогресивно, положително място, в което нещата се случват. Малък е, в него има фамилиарност, а в това време -космополитност. Енергията на Дубай е заразителна и в случай че имаш положителен взор над нещата, мястото е тъкмо за теб. Въпреки че бизнесът на никое място не е елементарен. Аз не съм кралица там, имам доста проблеми, само че се оправям. “ Силвена цялостен живот е работила главно с мъже. В ресторанта й в Дубай е единствената жена. Не е съгласна с всеобщото мнение, че слабият пол в емирството има по-малко права спрямо мъжете. „ Там няма такава дискриминация към дамите, както на Запад. Никога няма да кажа, че дамите в арабския свят имат по-малко права в съпоставяне мъжете, тъй като това не е правилно. Покрити са, само че по собствен личен избор, обвързван с религията и културата им. Зад един необикновен шейх, принц или цар постоянно стои една шейхкиня, принцеса или кралица. Жената в Близкия Изток е уважавана. Там в никакъв случай не съм се чувствала обезправена. Аз съм единствената жена в Топ 10 на готвачите в целия Близък изток, тъй като върша нещо забавно и това се прави оценка. Като готвач в никакъв случай не ми е било елементарно, тъй като на дамите на всички места гледат като на по-слабите в кухнята. Мъжете са арогантни, мощни, могат да псуват, да хвърлят всякакви неща, да крещят и да демонстрират отношение. Ако някой се държи по този начин, споделят: „ Гледай какъв пич е! Супер! Има топки! “ Но в случай че аз направя същото, реакцията е: „ Ау! Госпожа, доста сте груба! Как може по този начин? “ Всъщност кухнята е военно поле – или имаш дисциплинираност и ставаш военачалник, или нищо няма да излезе от теб. Не се окайвам, виждам на себе си като на готвач, не като на готвачка. Не съм по-лоша от мъжете. “ Кулинарната звезда не би приела да й отпускат задатъци. В съпоставяне с това избира да я слагат на по-ниско ходило от представителите на мощния пол, тъй като е сигурна, че може да навакса разликата. „ Моят метод е с доста мощ, може би даже експанзия. Но аз просто постоянно съм заредена с голям хъс, имам балкански темперамент, доста съм почтена, почтена, не неистина, не върша нищо, което да накърни личното ми самочувствие. Когато си на моите години, знаеш какъв брой струваш, в случай че имаш моя опит, не взимаш „ заложници “ – или действаш по тях, или ги унищожаваш. Повечето дами в кухнята не са такива и не могат да устоят на провокациите в тази специалност. Обикновено плачат, оплакват се, мъчно им е. Но към мен се отнасят с почит, тъй като съм си го извоювала. “

Храната като лекарство

В предишното си Силвена е готвила за доста международни звезди като Клаудия Шифър, Орландо Блум, Тина Търнър, Мила Йовович. Сега постоянни клиенти при нея са арабските шейхове със своите високи условия за съвършена храна. Българката е известна измежду тези, които ценят здравословната кухня. Често я търсят хора с проблеми, които желаят да се лекуват не с хапчета, а с диета, направена особено за тях. „ В Дубай има страхотни биологични ферми в пустинята, откъдето закупувам най-невероятните зеленчуци, и си споделих, че би трябвало да ги употребявам в своя изгода и 6 изгода на останалите хора. Имам клиенти, които търсят от мен съвет, тъй като имат невисок тестостерон или увеличена щитовидна жлеза. Правя им схеми, стратегии за хранене. Не мога да изисквам, че съм диетолог, само че когато се придържат към моите препоръки, има резултат. Сега е доста известно да си вършат ДНК проби. Те може да дефинират какъв е рискът да се разболееш от нещо, само че не ти споделят по какъв начин да избегнеш този риск. Трябва ти някой, който да изготви режим особено за теб. Този човек съм аз. Не съм доктор, само че по какъв начин са се лекували хората преди време? През викторианската ера не е имало доста медици. Когато си болен, подготвят ти прекрасен бульон и той те лекува. Аз върша прелестен телешки бульон, който се вари 24 часа. Колкото и да поддържам веганството, в никакъв случай няма да се откажа от него! Много работя и с куркума, с мача – това са храни-лекарства “, уверена е българката.

Разказва, че е станала готвачка, тъй като обожава вкусните ястия. Още като дете била доста лакома и желала да опита от всичко, което види. От татко си, който е етнически турчин, наследила интереса към ориенталската кухня, а от майка си – пристрастеността към приготвянето на всевъзможни гозби. Кухнята е нейната пристрастеност освен когато е на работа, само че и когато си почива. „ Много се разглезвам с храна! Глезя и хората към себе си. Само за ястие приказвам и мисля. Не пуша и не пия, за мен яденето е всичко. Да седнеш на хубава маса, е като… сюблимния миг в секса. Освен това постоянно би трябвало да има обред. Всичко в живота ми е основано на ритуали и обичаи – утринни, обедни, вечерни, нощни… Даже спането за мен е обред – знам по какъв брой часа дремя. Закуската ми пък е отдадена най-много на моята сила и на колагена в тялото ми. Ям композиция от няколко доста мощни антични храни на ацтеките.

Има ги и в България – да вземем за пример акаи, баобаб, мака. Правя примес особено за себе си, която е доста ефикасна, и към този момент съм нараснала колагена в кожата си с 42%. А най-голямото ми достижение е да понижа холестерола си. Отне ми към 3 години. Майка ми споделяше, че високият холестерол е генетично заложен в фамилията и надали ще се размина без медикаменти. Аз обаче отсякох, че няма да пипна медикаменти. За мен хапчетата са мафия, отхвърлих да ги пия. Започнах да се храня по този начин, че да подобря положението си по натурален път. В началото околните ми се отнасяха с лек цинизъм към тези правила, само че с времето схванаха, че съм права. Важно е да се знае, че нещата не стават внезапно. Трябва да си твърдоглав и непрекъснат.

Инфо: Bgnow

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР