Силни послания срещу расизма, хомофобията и трансфобията се чуха във

...
Силни послания срещу расизма, хомофобията и трансфобията се чуха във
Коментари Харесай

Расистки атаки разплакаха Лорена Чезарини на Сан Ремо

Силни послания против расизма, хомофобията и трансфобията се чуха във втората вечер на фестивала на италианската ария в Сан Ремо. На сцената бяха отправени и послания по отношение на идните семейства на Италия на " Евровизия " и на Зимните олимпийски игри през 2026 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Втората фестивална вечер стартира с овации за кино дивата Моника Вити, за чиято гибел международните медии оповестиха преди ден.

После ководещата във фестивалната вечер, 34-годишната актриса Лорена Чезарини, родена от брака на сенегалка и италианец, само че израснала в Италия, произнесе трогателен монолог против расизма.

През сълзи тя показа, че е била доста горда да бъде определена за водеща на фестивала, само че описа, че е била засипана с рецензии и насмешки единствено поради по-тъмния цвят на кожата ѝ. Лорена добави, че тези жлъчни мнения са я предиздвикали да се почувства " не италианка " на 34 години. Тя прочете и някои от обидите, които е получила в обществените мрежи. " Поканили са я на фестивала единствено, тъй като е черна " или " Извикали са я, с цел да измие стълбите на фестивала ", гласяха някои от тях.

После Лорена съобщи, че миенето на стълбите е в действителност една почтена за почитание специалност, както доста други. След това тя прочете и откъс от книгата на Тахар Бен Джелун " Расизмът, пояснен на моята щерка ", в която се споделя, че има единствено един човешки тип и че човешките същества са равни между тях, тъй че няма научна основа за расизма, който все пак е най-силно публикуваното нещо в света.

Чезарини бе бурно приветствана от публиката, чуха се възгласи: " Италианка си ".

След това на сцената се появи комедиантът Кеко Дзалоне, който в дълъг монолог съумя да се подиграе с всички, които насаждат хомофобски и трансфобски хрумвания, както и с това, че в разгара на пандемията всеки към този момент се счита за вирусолог и изрича мнение по медицински въпроси, по които не е способен.

Специални посетители във втората фестивална вечер бяха и звездите от филмите от цикъла " Гениалната другарка " на Елена Феранте - Гая Джираче и Маргерита Мацуко.

VIP аудиенция беше и появяването на певицата Лаура Паузини, която показа нова ария и описа, че през април ще има премиера на биографичен филм за нея. Паузини напомни, че ще бъде една от водещите на песенния конкурс " Евровизия ", който ще се организира през май в Торино, в Северна Италия.

Почетни посетители във втората фестивална вечер бяха и певиците Малика Аяне и Ариза, които показаха две песни финалистки в италианския конкурс за химн на Зимните олимпийски игри, чиито домакини ще бъдат след четири години Милано и Кортина.

Миналата вечер бяха изпълнени останалите 13 песни от конкурсната стратегия. Както и в първата вечер, гласоподава журито на публицистите. На първо място се класира Елиза с " Или може би си ти ", следвана от Ема с " Всеки път е по този начин " и от дуета Дитонелапиаджа и Реторе с " Химия ". Силно приветствана бе и ветеранката на италианската музика, 82-годишната Ива Дзаники, печелила в предишното три пъти феста. Снощи обаче тя остана на нежеланата 10-а позиция.

След първите две вечери бе показано и общото класиране на всички 25 песни. В него води Елиза, следвана от Мамуд и Бланко и от групата " Ла Рапрезентанте ди листа ".

Вчера продължи полемиката, разгоряла се, откакто първата фестивална вечер беше открита от провокативния Акиле Лауро, гол до кръста, разкривайки гърди и ръце, обсипани с татуировки.

Той бе съпровождан от госпъл хор от Ню Йорк, само че не типът му или песента му породиха рецензии, а това, че в края на осъществяването си той имитира самопокръстване. Това възмути епископа на Сан Ремо Антонио Суета, който излезе с остри рецензии както против артиста, по този начин и против фестивала и шоубизнеса като цяло, толериращи богохулственото държание. Феновете на Акиле Лауро бяха възхитени от осъществяването му, само че в медиите се появиха и много рецензии, че външният тип на артиста не е бил подобаващ за разкриване на влиятелния конкурс.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР