Силна любов и жестоко отмъщение се сблъскват в една от

...
Силна любов и жестоко отмъщение се сблъскват в една от
Коментари Харесай

Риголето“ привлича почитателите на Софийска опера

Силна обич и грубо възмездие се сблъскват в една от най-често играните опери в света. „ Риголето “ е първата творба от фамозната трилогия на Верди, която включва още „ Трубадур “ и „ Травиата “.

Софийската опера показва „ Риголето “ от Джузепе Верди с присъединяване на именити посетители – румънският баритон Йонуц Паску в ролята на Риголето, Джузепе Инфантино, ученик на Райна Кабаиванска, като Херцогът на Мантуа и Станислава Момекова в облика на Джилда. Джампаоло Мацоли ще дирижира оркестъра и хора на Софийската опера във превъзходната класическа режисура на Пламен Карталов, която ще бъде показана на 19 февруари.

Джузепе Верди композира „ Риголето “ по известната драма на Виктор Юго „ Кралят се забавлява “. Партитурата е приключена бързо, само че заради проблеми с цензурата по това време премиерата се забавя.



В „ Риголето “ композиторът построява един от най-съвършените облици в своето творчество. Саркастичният прегърбен велможа шут е любящ татко на Джилда и поставя всеотдайни грижи да опази щерка си от злините на заобикалящия я свят.

Първото осъществяване на „ Риголето “ е във Венеция на 11 март 1853 година и триумфът е голям.

След премиерата Виктор Юго възкликва, че би желал и неговите герои да могат да приказват по четирима по едно и също време, като в това време се схваща какво споделя всеки един от тях, визирайки фамозния квартет в трето деяние. Самият композитор е уверен, че „ Никога няма да напиша нещо по-хубаво! “. В „ Риголето “ звучи и една от най-известните тенорови арии  “La donna e mobile ”.

 

 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР