Силициевата долина и технологичните гиганти там са пример за един

...
Силициевата долина и технологичните гиганти там са пример за един
Коментари Харесай

Жената, която е новият милиардер в технологичната индустрия

Силициевата котловина и софтуерните колоси там са образец за един мъжки свят. Сафра Кац освен демонстрира, че в него могат да работят дами, а и че те са съумели и с повече от положително финансово положение.

Тя е изпълнителен шеф на софтуерната система Oracle и e една от най-богатите хора в света и най-богатата жена в софтуерния бранш, написа Forbes.

Въпреки че има по-малко от 1 % от компанията, благосъстоянието ѝ се образува от други активи.

Кац получава заплащане от $135 милиона, което я прави една от най-високо платените дами в световен мащаб. Тя е една от единствено 61 дами в света, спечелили благосъстоянието си сами. Те съставляват по-малко от 3% от милиардерите в листата. Другите 182 дами в този рейтинг са наследили положението си.

Бизнес дамата е приключила Университета в Пенсилвания и работи в региона на финансите в продължение на 14 години, обхващайки софтуерната промишленост. Била е и ръководещ шеф в капиталовия бранш.

Анализаторите в бизнеса считат, че тя води много нападателна тактика за придобиването на дребни компании към Oracle при започване на хилядолетието, изразходвайки над $60 милиарда. Някои от придобиванията са PeopleSoft за $11 милиарда и BEA Systems за $8,5 милиарда.

Сафра Кац става съизпълнителен шеф на Oracle през септември 2014 година, когато единият от създателите на компанията Лари Елисън се отхвърля от ролята си. Бизнес дамата споделя поста с някогашния основен изпълнителен шеф на HP Марк Хърд. Кац се е потвърдила като много нападателна бизнес дама, само че тирада в Университета Уортън, на която тя дава няколко съвета за сполучлива реализация на студентите, разкрива качества, поради които Елисън евентуално я е избрал за собствен заместител.

Първото ѝ упътване към студентите по време на лекцията е:

" Пресата не е ваш другар. Все още се удивлявам на водачи, които имат вяра, че имат другари в пресата. "

Другият съвет, който тя дава:

" Не лъжете. Можете да се възстановите от глупава постъпка, само че от лъжата в никакъв случай. "

Въпреки че бизнес дамата обича да стои зад кулисите и заобикаля медийното внимание, през последните години тя стартира да се появява в заглавията на медиите. Това ненапълно се дължи на срещите ѝ с авторитетни политици. Кац се среща с Доналд Тръмп и консултативния му екип от механически ръководители през декември 2016 година, като по-късно тя става част от него.

През 2018 година ексцентричната бизнес дама се оплаква на американския президент от процеса по наддаване за държавен контракт за програмен продукт " изчислителни облаци ". Според нея нещата са били нагласени по този начин, че да завоюва Amazon.

Катц не стопира да търси нови полета за изява. Тя става член на Комисията за национална сигурност по изкуствен интелект през ноември 2018 година. Комисията е основана предвид на това други страни да не надминат Съединени американски щати в процеса на основаване и адаптиране към роботиката.

Няколко месеца преди назначението ѝ в комисията, Кац изнася лекция в Париш в компанията за насърчаване на стартъпи Station F. Там тя споделя кои компании ще продължат да съумяват в региона на изкуствения разсъдък. Според нея това са тези, които могат да основат машини, откриващи и решаващи проблеми преди да назреят:

" Истинският капацитет на изкуствения разсъдък е да може да прави по малко от всичко, което вършим ние. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР