Силите за сигурност ще спрат афганистанските жени да посещават националния парк, казват талибаните

...
Талибаните ще използват силите за сигурност, за да спрат жените
Коментари Харесай

Талибаните ще използват силите за сигурност, за да спрат жените да посещават един от най-популярните национални паркове в Афганистан, според информация, споделена от говорител на Министерството на порока и добродетелта. Министерството твърди, че жените не са спазвали правилния начин да носят хиджаб или ислямска забрадка, когато са отивали в Банд-е-Амир в централната провинция Бамиан.

Това идва седмица след като министърът Мохамад Халид Ханафи посети провинцията и каза на служители и религиозни духовници, че жените не се придържат към правилния начин на носене на хиджаб, като помоли служителите по сигурността да спрат жените да посещават туристите гореща точка.

„Разглеждането на забележителности не е задължително за жените“, каза Ханафи тогава.

Говорителят на министерството Молви Мохамад Садик Акиф сподели доклад за забележките на Ханафи късно вечерта в събота, включително използването на сили за сигурност, духовници и старейшини да изпълняват заповедта на Ханафи. Запис на речта на министъра в Бамиян, в съответствие с доклада на Акиф, беше споделен в социалните медии.

Акиф не беше открит за коментар в неделя.

„Не се задоволявам с лишаването на момичетата и жените от образование, работа и свободно движение, талибаните също искат да им отнемат парковете и спорта, а сега дори и природата, както виждаме от последната забрана на жените да посещават Band-e-Amir“, каза Хедър Бар, асоцииран директор по правата на жените в Human Rights Watch в извлечение по имейл. „Стъпка по стъпка стените затварят жените, тъй като всеки дом се превръща в затвор.“

Миналия ноември управляваното от талибаните правителство забрани на жените да използват обществени места, включително паркове, като каза, че не носят правилно хиджаб или следвайки правилата за сегрегация по пол.

Откакто превзеха страната на 15 август 2021 г. след изтеглянето на силите на САЩ и НАТО, те наложиха няколко ограничения, насочени към афганистанските момичета и жени, включително спиране на момичетата да ходят на училище след шести клас, и забрана на афганистански жени да работят в местни и неправителствени организации, като същевременно се натискат медиите.

Тези сурови мерки предизвикаха яростно международно възмущение, включително от страни с мюсюлманско мнозинство.

Band-e-Amir е основен туристически обект атракция в Бамиян. Той стана първият национален парк в страната през 2009 г. и привлича хиляди посетители всяка година.

Това е основен източник на доходи за местните жители и техния бизнес за разглеждане на забележителности, ресторантьорство, хотелиерство и занаяти.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР