Сили за постигане на примирие в Либия е готова да

...
Сили за постигане на примирие в Либия е готова да
Коментари Харесай

Гърция се изправя срещу Турция в Либия?

Сили за реализиране на помирение в Либия е подготвена да изпрати гръцката страна, разгласи министърът на външните работи Никос Дендиас след срещата си с командващия Либийската национална войска Халифа Хафтар в Атина.

ЛНА води война против Правителството на националното единодушие в Триполи и поддържа основаната в Тобрук различна държавна власт.

„ Казах (на Хафтар), че Гърция е подготвена да помогне за утрешния ден на Либия или със сили, с цел да има помирение, или с помощ за повдигане на оръжейното ембарго (на ООН). Всичко това е принос в бъдещето на либийския народ. Ние желаеме Либия да стане една съвременна демократична страна “, съобщи гръцкият първи посланик.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция стартира да изпраща в Либия бойци в поддръжка на държавното управление в Триполи.

Според гръцкия министър с Хафтар са се обединили към желанието си за преустановяване на огъня в Либия, евакуиране на наемниците и анулация на противозаконните меморандуми (между Триполи и Анкара - бел.ред.).

На срещата, траяла час и половина, Дендиас е изискал от Хафтар да сложи на идната в неделя конференция за Либия в Берлин въпроса за анулирането на меморандума, подписан в края на ноември от Турция и либийското Правителство на националното единодушие в Триполи за морско делимитиране, оповестява „ Катимерини “. Според Атина документът нарушава суверенните ѝ права на изключителна икономическа зона край остров Крит.

Без предварителна информация и при строга секретност в Атина нощес дойде Халифа Хафтар.

Според мнения на политически анализатори евентуално Европейският съюз употребява положителните дипломатически връзки сред Гърция и Либия, с цел да окаже напън за сполучлив резултат от интернационалната среща в Берлин в неделя.

Сделка за помирение в Москва не беше реализирана след отвод на военачалник Хафтар да одобри изискванията. С включването на Атина в дипломатическата самодейност се чака да се реализира в Берлин съглашение за помирение и решение на спора в Либия.

Берлин отхвърли присъединяване на Гърция в идната интернационална среща по либийския спор, което провокира реакция лично  от страна на военачалник Хафтар, който реши самичък да беседва с гръцкото държавно управление преди да застане на масата за договаряния в Германия, акцентират първите мнения по непредвиденото посещаване в Атина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР