Силен артистичен каст под палката на маестро Иван Кожухаров в

...
Силен артистичен каст под палката на маестро Иван Кожухаров в
Коментари Харесай

Красива музика и силни страсти с „Бал с маски“ в Бургас

Силен артистичен каст под палката на маестро Иван Кожухаров в четвъртък в залата на Операта
На 24‐ти март, четвъртък, от 19 часа на сцената на Бургаската опера ще оживее историята за трагични връзки, греховни стремежи, белязани от пътя към мъчително осъзнаване – под натиска на повелите на публичния морал, с операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди. Публиката ще стане очевидец на заплитането на съдбовни възли и разплитането на човешки ориси. Понятието „маска“ закупи нова смислова плътност със обществено звучене в последните две години. А изкуството е противовес на нелицеприятните житейски обстоятелства, въпреки че ги отразява и трансформира… Оперното произведение на Верди съдържа типичните за театралното музикално изкуство тайнства, заприказва, вътрешни битки, блян към възмездие – всичко това, вплетено в хубав музикален роман за силата на възприятията, за съдбовността на срещи, връзки, раздели. Постановката на Вердиевата опера, чрез новаторските режисьорски решения на доцент доктор Александър Текелиев, ще разгърне трагичния си искра на сцената на Операта. Спектакълът е аналог на житейския бал с маски, в който се съдържа целият набор от страсти и усеща – разкъсващи подозрения, изменнически тежнения, въртоп от пристрастености, чиста обич, белязана с неизбежност, трагични развръзки…

Диригент на „ Бал с маски “ е маестро Иван Кожухаров, диригент на хоровия състав – Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев, помощник-режисьор – Лина Пеева. Стилна и импонираща на цялостното влияние на спектакъла е сценографията на „Бал с маски“, дело на Димо Костадинов, а костюмите на Лили Костадинова — красиви и съобразени с характера на облиците, чиято обща визия допълват. Пластиката е на починалия Гриша Роглев, надписите, които спомагат за цялостното разбиране на действието, са дело на Сребрина Славова, суфльор – Дора Фъртунова, корепетитор – Райна Попова.

Великолепен е артистичният каст: гостът Валерий Георгиев влиза в ролята на благородния Рикардо, оперната прима Йоана Железчева ще се превъплъти в облика на Амелия – разкъсващата се сред любовта и дълга, именитият баритон Марян Йованоски ще бъде честолюбивият Ренато, сопраното Емилия Иванова, посетител, влиза в ролята на Оскар, блестящото мецосопрано Даниела Дякова ще бъде мистериозната и респектираща врачка Улрика. На 31-ви март бургаската аудитория ще има шанса да я гледа и в коронната й роля на Кармен в едноименната опера от Жорж Бизе. Като двамата заговорници бургаската аудитория ще види басите Делян Славов – като Самуел, и Диман Панчев – Том. Баритонът Бранимир Недков ще бъде Силвано, Любомир Тодоров ще гледаме в ролята на Главния арбитър, а Милен Динолов – като прислужникът на Амелия.

Драматичният сюжет на „ Бал с маски “ влита построяването на запаметяващи се облици, които в синхрон с оркестър, хор и балет ще доставят освен естетическа приятност, само че и ще провокират размисъл…

Билети – на касата на Операта, каса „Часовника“, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратката „Купи билет“ в програмата в формалния уебсайт на Бургаската опера:.

За диригента:

Иван КОЖУХАРОВ – основен диригент на Държавна опера – Бургас

Роден през 1950 година в гр. Трявна. Деветгодишен стартира да свири на цигулка. По-късно минава на виола, тъй като желае да образува квартет, а в града никой не владее този инструмент. Със компетентност „ виола “ приключва Средното музикално учебно заведение „ Проф. Веселин Стоянов “ в Русе. Две години следва в Българската държавна консерватория /днес Нaционална музикална академия – София, научен факултет, виола при проф. Александър Нейнски и хорово диригентство при проф. Васил Арнаудов.

От 1971 година учи Оперно-симфонично диригентство, като възпитаник на професорите: Шерман, Робинович, Арвид и Марис Янсонс, в Държавната консерватория „ Н. А. Корсаков “, Санкт Петербург, Русия, която приключва през 1976 година като отличник на випуска. Дипломният му театър на операта „ Сватбата на Фигаро‘ от Моцарт е сниман от Съветската телевизия – Москва. По време на следването си работи един сезон в Ленинградския спектакъл за музикална комедия – Операта, с който гастролира в градове на Русия и Естония, и преподава в Института за спектакъл, музика и кино. Военната си работа отбива в ШПЗО – Враца, а по-късно като диригент на Представителния отбор на Българска народна армия – София. Още като боец стартира работа в Държавна опера – Бургас, където е назначен, след уволнението си от армията, през 1978 година Там слага оперите: „ Вълшебната флейта “ и „ Сватбата на Фигаро “ от Моцарт, „ Риголето “ и „ Отело “ от Верди, „ Порги и Бес “ от Гершуин, „ Селска чест “ от Маскани, и балетите: „ Тривърхата шапка “ от Мануел Де Файя и „ Ромео и Жулиета “ от Сергей Прокофиев.

През 1985 година минава в Държавна филхармония – Бургас, където е, поредно, диригент, Главен живописен началник и шеф. Обогатява репертоара на оркестъра с творби на: Брукнер, Малер /всички симфонии, в това число грандиозната Осма симфония – с два оркестъра, пет хора и осем солисти – всичко над 320 души/, Онегер, Барток, Стравински, Прокофиев и други.

При основаването на ОФД, през 1999 година е негов музикален шеф, е след разтурването и преобразуването му, през 2008 година – диригент е основен диригент на Операта. За малко работи в ОФД – Русе. През 1979 година е полуфиналист на състезанието на фондация „ Херберт декор Караян “ в Западен Берлин, а през 1980 година лауреат и притежател на Grande Prix на името на Бела Барток от Третия интернационален конкурс за диригенти на Унгарската телевизия в Будапеща. На идната година взе участие във кино лентата, отдаден на 100-годишния празник на композитора, създаден от телевизия на Съединени американски щати, Канада и Унгария. Дирижирал е всички български оперни театри и симфонични оркестри /без Пазарджик/, всички маджарски симфонични оркестри, както и такива в Германия, Чехия, Полша, Румъния, Сърбия. Работи в Националните оперни театри в София, Прага, Будапеща, Белград и Скопие, а също и с Националните симфоничен оркестри и филхармонии в София, Братислава /Словения/, Кайро /Египет/, Хавана /Куба/, Никозия /Кипър/, Оркестъра на Чешкото радио в Прага, Президентския оркестър в Анкара /Турция/, Държавния оркестър в Солун /Гърция/. От 1999 година до 2001 година е диригент на Държавната опера в Измир /Турция/, с която взе участие във фестивала в Аспендос. По същото време дирижира и Операта в Мерсин. През 2005 година работи в оркестъра Prima La Musika в Гент /Белгия/, с която взе участие във Фландърския фестивал. От 1997 година постоянно дирижира двата оркестъра на Държавната филхармония „ Д. Д. Шостакович “ в Санкт Петербург, с които гастролира в разнообразни градове в Русия. С Филхармонията на Бургас гостува във Франция и, неведнъж, в Италия и Испания, а с Операта – в Германия и Швейцария, с оперите „ Трубадур “, „ Отело “, „ Фалстаф “ и Quattro Pezzi Sacri от Верди, и на фестивала на остров Родос – Гърция с Девета симфония на Бетовен и Реквием на Верди. В Испания гастролира и отпред на Пловдивската филхармония, а в Италия – с Пловдивската опера / “Аида “ от Верди/. Съвместно с Arts Academy – Рим, организира диригентски курсове в Бургас и Анцио, Италия. През 2005 година работи в оркестър Prima la Musika в Гент /Белгия/, с който взе участие във Фландърския фестивал. Дирижирал е Нов камерен отбор в Camerata classica, София, с които записва поредност CD за DIVERRIMENTO – Виена. Записва кино музика за SIF – 309 в Първи студио на БНР – София и за Digital Records – Рим, с Лондонския симфоничен оркестър в фамозното студио Abbey Road в Лондон. Носител на медал „ Кирил и Методий “ – II степен, три Златни лири и Кристална лира на CMTДБ за постановката на „ Графиня Марица “ в ДМТ „ Стефан Македонски “.

Почетен жител на Бургас.

За солистите:

Валерий ГЕОРГИЕВ, тенор – посетител, в ролята на Рикардо

Валерий Христов Георгиев е роден в гр. Саранск, Русия. На пет години стартира да свири на пиано. Средно обучение получава в ССВМУ „ Маестро Георги Атанасов “ в София със компетентност валдхорна и пиано. Завършва ДМА „ Панчо Владигеров “ в София с две специалности – валдхорна в класа на проф. Ст. Кънчев през 2000 година и оперно пеене в класа на проф. Иванка Нинова през 2006 година От 1998 до 2009 работи като солист-оркестрант в НМТ „ Стефан Македонски “ София. През тези години свири в няколко филхармонични и оперни оркестри в България. От 2010 година стартира солистичната му кариера като артист. Дебютира в ролята на Херцога от „ Риголето “ на сцената на операта в Крайова, Румъния. От 2012 година е солист на Държавна опера Варна. За 10 години съумява да дебютира и изпее съвсем целия централен теноров репертоар на оперния спектакъл.Гостува във всички оперни театри и фестивали в страната, в това число в Софийска филхармония и оркестъра на БНР, с които прави записи. Гастролира на редица европейски подиуми, както и в Япония, Китай и Южна Корея.

Работи с диригентите: Борис Хинчев, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Борислав Иванов, Георги Димитров, Иван Кожухаров, Иван Ангелов, Найден Тодоров, Григор Паликаров, Емил Табаков, Хосе Кура, Феликс Бендер, Гарсиа Калво, Алдо Сизилло и други През 2014 година печели премия от състезанието „ Вива Верди “ в София. През 2016 година на фестивала в Белинцона, Швейцария сопраното от международна големина Катя Ричерели му поверява ролята на Калаф от операта „ Турандот “ и му предвещава блестящо бъдеще. Следват няколко спектакъла на влиятелни фестивали в Италия и Швейцария. На един от спектаклите на операта „ Кавалерът на розата “ от Рихард Щраус в град Кемниц, Германия, участва някогашният шеф на Виенската Щатсопера и импресарио Йоан Холендер, който персонално го поздравява с думите, че е чест за всеки огромен оперен спектакъл да има подобен тенор за тази толкоз сложна партия. За Валерий Георгиев Хосе Кура споделя „ Работата ми с Валерий Георгиев като Де Грийо беше непредвидена изненада. Гласът му е здрав и добре подготвен, а също по този начин той е и приключен музикант, което прави работата на диригента с него доста лесна ”.

Йоана ЖЕЛЕЗЧЕВА, сопран – в ролята на Амелия

Йоана Железчева е един от дребното трагични сопрани в България за последните 20 година Солистка на Държавна опера – Бургас от 10 години. Завършва междинното си обучение в Шумен, след което и ДМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София, в класа по оперно пеене на Христина Ангелакова. Завършвайки магистърската си степен през през 2003 година дебютира като мецосопран на сцената на Софийска Опера в голям брой заглавия, измежду които „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, „Фауст“ на Гуно, „Кармен“ на Бизе и прочие Междувременно специализира в майсторски класове при Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова. Лауреат от интернационалните и национални състезания – „Христо Бръмбаров“- I-ва премия, „Гена Димитрова“- II-ра премия, „Пълдин“ – специфична премия. От 2008г. е непрекъснат член на солистичния състав на Държавна Опера – Бургас, където прави своите най-хубави и значими функции, като първата от тях е Амелия в „Бал с маски“ на Верди, а това е и дебютът й като сопран на оперна сцена. Следват Бътерфлай от едноименната опера на Пучини, Манон от „Манон Леско“ на Пучини, Лиу от „Турандот “ на Пучини, Сантуца от „Селска чест“ на Маскани, Лейди Макбет от „Макбет“ на Верди, Аида на Верди, Леонора от „Трубадур“ на Верди, „Норма“ на Белини. Нейни сътрудници на сцената са били Дарина Такова, Орлин Анастасов, Лео Нучи, Салваторе Фисикела и най-хубавият мецосопран в международен мащаб към този миг – Анита Рачвелишвили. Непрестанен посетител на Софийска и Русенска сцена.

Марян ЙОВАНОСКИ, баритон – в ролята на Ренато

Свири от дете на пиано и виолончело. Вокалният му гений е открит в музикалното учебно заведение в Битоля, Македония. Завършва образованието си в НМА „ Панчо Владигеров “ – София в класа на доцент Иванка Нинова. Дебютът му е през 2002 година в Македонската опера и балет в Скопие, където работи и до през днешния ден редом с работата си в Държавна опера – Бургас. Две години работи взаимно с огромния бас Никола Гюзелев, от който усвоява оперната техника. Участва във фестивала „ Кланг Боген “ във Виена. Носител на втора премия от състезанието „ Гена Димитрова “. Познат на публиката в Съединени американски щати, Германия, Хърватия, Марибор, Виена, Астана. Партнирал на сцената на Елена Образцова, Калуди Калудов, Ренцо Дзулиан, Янес Лотрич, Миро Солман, Ана Дурловски, Игор Дурловски, Джована Казола, Елизабета Фарис, Валерия Сепе, Ана Лукреция-Гарсия, Елиа Тодиско и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР