Сигурността на уеб приложенията е важна за бизнеса, поради изискванията

...
Сигурността на уеб приложенията е важна за бизнеса, поради изискванията
Коментари Харесай

Топ най-добри практики за сигурност на уеб приложенията, които трябва да знаете


Сигурността на уеб приложенията е значима за бизнеса, заради условията за сходство и доверието на потребителите (снимка: CC0 Public Domain)

Уеб приложенията са от основно значение за опциите на фирмите да дават цифрови услуги на възходящ брой интернет консуматори. Зачестилите хакерски атаки обаче изостриха нуждата от постоянни и сигурни уеб приложения. Подсигуряването на сензитивната информация и блокирането на нежелателен достъп до данните е от значително значение за бизнеса.

Скорошни изследвания на Verizon демонстрират, че се дължат на офанзиви към уеб приложения. Това изяснява за какво фирмите би трябвало да имат поради сигурността на уеб приложенията. Предприятията с голям брой уеб приложения и огромни масиви от данни се нуждаят от разширени ограничения за сигурност. В тази обява ще представим най-хубавите практики за сигурност на уеб приложенията и отбрана на данните.

Какво съставлява сигурността на уеб приложенията?

Сигурността на уеб приложенията съставлява отбрана на тези приложения от хакерски атаки посредством ефикасен дизайн, разработка и инженерни ограничения за сигурност. Сигурността на приложенията за уеб страници е развой или способ за отбрана от хакерски атаки на уеб страници, програмен продукт, уеб сървъри и уеб услуги като API. Това включва използване на надзор на достъпа до данни, който подсигурява, че единствено плануваният адресат или тези, които имат позволение, могат да достъпват информацията или данните.

Освен надзор на достъпа до данни, можете също да употребявате ограничения за отбрана като криптиране, сигурни практики за шифроване и механизми за засвидетелствуване. Нека научим за най-хубавите практики за лесна и ефикасна отбрана на уеб приложения.

Най-добри практики за сигурност на уеб приложенията, които можете да следвате

Сигурността на уеб приложенията изисква непрестанен мониторинг и внедряване на механизми за криптиране и засвидетелствуване.
Сигурни практики за шифроване
Сигурното шифроване е от решаващо значение за сигурността в мрежата. Разработчиците би трябвало да кодират несъмнено, с цел да избегнат уязвимости и дефекти, които хакерите могат да употребяват. Ето някои сигурни практики:
Редовни актуализации и корекции
Уеб приложенията могат да бъдат хакнати посредством потребление на слабите места в техния код. За да ги поправят, разработчиците на програмен продукт оферират актуализации и корекции за сигурност. Така че, с цел да гарантирате сигурността на уеб приложението, актуализирайте го постоянно.

Трябва да се уверите, че съставените елементи на вашето уеб приложение като сървъри, операционни системи, бази данни и API имат корекции за сигурност, обновени до най-новите версии.
Използвайте SSL/TLS документи
Сертификатите Secure Socket Layer (SSL) и Transport Layer Security (TLS) обезпечават сигурност за уеб приложения посредством криптиране. Те подсигуряват връзката сред сървъра и браузъра, което значи, че обменяните данни са предпазени от хакерски атаки.

Можете да получите от водещи сертифициращи организации (CA), като изпратите поръчка за сключване на документ (CSR). След като изпратите CSR, CA ще ревизира данните и ще издаде SSL документ, който можете да инсталирате, с цел да отбраните вашите уеб приложения.
Използвайте напреднали механизми за засвидетелствуване
Проверката на самоличността на потребителя е от решаващо значение за отбягване на неоторизиран достъп до данни. Използването на способи като инспекция на имейл и ключова дума беше обичаен метод, който стана предразположен на офанзиви. Внедряването на механизми за засвидетелствуване като двуфакторно или многофакторно засвидетелствуване (MFA) може да ви помогне да отбраните достъпа до данните.

MFA прибавя равнище на сигурност към съществуващия механизъм за засвидетелствуване на имейл и ключова дума за по-добра отбрана на данните. Технологични колоси като Гугъл, Meta и Amazon употребяват двуфакторно засвидетелствуване за сигурност на уеб приложенията.

И по този начин, по какъв начин работи 2FA?

Заедно с вашата ключова дума и имейл ID, има спомагателна парола-фраза или парола-код (passphrase или passcode), изпратена до вашето смарт устройство. Тази ключова дума работи като спомагателен пласт за засвидетелствуване, като подсигурява, че достъпът до данните е предпазен.
Внедрете защитна стена за уеб приложения (WAF)
Мислете за защитната стена за уеб приложения като телохранител. Той пази уеб приложенията против нездравословни офанзиви като SQL инжекции, XSS неточности и други уеб закани.

И по този начин, по какъв начин работи WAF?

WAF е като трафик-полицай за HTTP връзки. Тази отбрана стои сред сървъра и клиента, като блокира всевъзможни нездравословни поръчки. WAF е преграда за отбрана на вашите бази данни от хакерски атаки. Тя има главно значение в отбраната против цифрови закани.
Управление на потребителските сесии
Сигурността на потребителската сесия е основна за предпазените уеб приложения. Отвличането и фиксирането на сесии може да докара до кражба на потребителски данни. Отвличането на сесия се случва, когато нападател се снабди с идентификатора на сесията на потребителя, което му разрешава да управлява сесията.

Най-добрият метод за попречване на похищение на сесия е посредством потребление на HTTPS протокол. Можете да закупите всеки SSL документ от водещи сертифициращи организации и да криптирате уеб приложението. Той ще отбрани сесията, като изпраща идентификаторите на сесии през HTTPS връзки.
Следвайте правилото на най-малката привилегия
Най-малка привилегия значи да дадете на потребителите, системите и функционалностите единствено нужния достъп. Прилагането на минимум привилегии е развой, при който вие определяте кой може да има достъп до сензитивна информация във вашата организация.

След като дефинирате привилегии, идната стъпка е да наблюдавате сходството с тези политики за сигурност. Осигуряването на ефикасен мониторинг, следене и сходство ще ви помогне да отбраните уеб приложенията.
Използвайте валидиране на въвеждането
Проверката на това, което потребителят вкарва в разнообразни текстови полета във вашето уеб приложение, е известно като валидиране на въвеждането. Липсата на такава инспекция може да докара до потребление на данните за хакерски атаки посредством злонамерени инжекции.

Злонамереният потребителски вход може да повреди кода на уеб приложението и да повлияе на неговите функционалности. За да сте сигурни, че имате задълбочено валидиране на въведените данни в уеб приложенията на вашата организация, би трябвало да следвате няколко стъпки:
Обработка на неточности и вписване
Защитата на уеб приложенията изисква уместно ръководство на регистрирането (logging) и обработката на неточности. Ако то не бъде направена вярно, нападателите могат да употребяват уязвимостите в приложението посредством тези неточности или изключения.

Ето няколко съвета за отбягване на неточности при обработка и вписване:
Сигурно качване на файлове
Качването на файлове от време на време може да съставлява опасност за сигурността, в случай че не се направи вярно. Нападателите могат да качат рискови файлове, които да повредят отбраната на цялото приложение. Уверете се, че употребявате безвредни системи за качване на файлове за по-добра сигурност на поверителната информация.

Заключение

Сигурността на уеб приложенията е значима за предприятията, заради условията за сходство и проблемите с доверието на потребителите. Ако вашата марка не може да отбрани данните, потребителите няма да ѝ се доверят, с цел да вършат покупки, което води до понижени продажби. Друго доста влияние са проблемите със сходството.

Предприятията би трябвало да съблюдават стандарти за поверителността на данните като GDPR и PCI DSS. Така че, в случай че не планирате по какъв начин да отбраните уеб приложенията, това може да докара до приключване на данни и регулаторно противоречие.

Нарушената сигурност на приложенията и данните може да повлияе на имиджа на вашата марка, да усили разноските за възобновяване на данни и да утежни възвръщаемостта на вложенията. Използвайки най-хубавите практики, показани нагоре, можете да повишите сигурността на уеб приложенията си, като гарантирате по-добро сходство и по-висока възвръщаемост на вложенията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР