Сигурно всеки, изкушен от готвенето вкъщи, е имал напън да

...
Сигурно всеки, изкушен от готвенето вкъщи, е имал напън да
Коментари Харесай

Хляб за напреднали

Сигурно всеки, изкушен от готвенето у дома, е имал напор да направи и самун. И в случай че при обичайна рецепта, при която се употребява квас, триумфът на това начинание е на процедура обезпечен, то надалеч не стоят по този начин нещата при потреблението на мая и по-специални брашна. Това евентуално изяснява и интереса към курсовете по правене на подобен самун. До края на предходната година такива правеха притежателите на пекарната " Братя хлебари ". Вече няма образование, тъй като се създава повече самун и просто няма време за това, споделя Пресиян Петров. С него ви запознахме през седмицата.

Разказва, че към 20% от участвалите в тези курсове съумяват вкъщи да създадат добър самун. Основната причина за това е потребността от себеотдаване, която не всеки може да си разреши - най-много от позиция на времето, което би трябвало да се отдели, с цел да се следи развиването на хляба, преди да се стигне до печенето.

На церемония вечерята на " Бакхус " в четвъртък вечер Пресиян предложи на гостите два типа самун, измежду които и подобен с деен въглен. Звучи като лекарство и на пръв взор не наподобява по-добре - изцяло черен е, само че се оказва, че на доста от опиталите го подхожда доста на усет. Рецептата е развита по опита на хлебар от Сингапур, който влага този черен прахуляк за да помогне на клиенти със стомашни проблеми. Въгленът оказва помощ на стомаха да смила храната и по-лесно да премине естественият развой на ликвидиране.

За читателите на " Дневник " Пресиян предлага една от своите предписания за самун. Разказва, че няма практиката да крие предписания. Въпросът е, че триумфът им зависи от технологията на подготвяне. Тя обаче, даже и обяснена по време на курс, е въпрос на научаване с повече опити.

Съставки:
1 кг брашно
750 гр. вода, в случай че е ръжено брашното – 900 гр.
Квас 450 гр. (използваме корав, който се меси като тесто от 100 гр. брашно, 60 гр.)
Сол – 20 гр., в случай че е фина морска нейодирана. Ако е хималайска – 35 гр. най-малко, в случай че е френска атлантическа сол – 11-12 гр.

Приготвяне:
Времето за месене и втасване зависи от пшеницата в брашното. Но в общия случай след замесването тестото се удря в масата в продължение на 10-15 минути, до момента в който стане изцяло безпрепятствено. 2.5 часа шупва на стайна температура, оформя се в мечтаната форма и се оставя сред 20 и 30 часа на 4-10 градуса температура. Тоест в хладилника. Там се слага опакован, с цел да не се изсушава и да не му въздействат другите артикули. Важно е да се знае какъв брой бързо хладилникът изстудява до тази температура хляба. Ако това става бързо, хлябът може незабавно да се постави, в случай че е постепенно - може да се изчака 30-40 минути, преди да бъде подложен там. Винаги се пече леден. В пекарните това става на плочи, само че в домашни условия най-подходяща е чугунената тенджера. Тестото се слага в нея едвам когато тя към този момент се е нагряла във включената на оптималната температура фурна. Поставя се и капакът на тенджерата. Той ще извършва ролята на специфичните системи за навлажняване в хлебарниците. През първите 10-15 минути е доста значимо хлябът да е на оптималната температура за фурната, която всекидневно е 250 градуса. В общия случай би трябвало за час да е изпечен. Дали е по този начин се ревизира, като се почуква по долната коричка. Ако бие на кухо, това значи, че водата се е изпарила и хлябът е подготвен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР