Сигурно не са го сторили умишлено, но е факт: Европейският

...
Сигурно не са го сторили умишлено, но е факт: Европейският
Коментари Харесай

Как европейските пари отиват при олигарсите на Орбан?

Сигурно не са го сторили съзнателно, само че е реалност: Европейският съюз частично е финансирал построяването на властническите управнически структури в Унгария. Голяма част от тогавашните държавни селскостопански земи в страната през днешния ден е в ръцете на бизнесмени, близки до Орбан. Именно те имат най-голяма полза от европейските дотации - за сметка на други земеделците.

По този метод Орбан съумя систематично да разшири въздействието си в селските региони, където живее най-вярната част от неговите избиралите: през 2018 година партията му " Фидес " завоюва сред 80 и 90 % от гласовете по селата и едвам 38 % в Будапеща.

Съмнителни приватизационни покупко-продажби - основата за злоупотреби

През 1998 година Орбан за пръв път стана министър-председател и стартира да се сближава с огромните земевладелци. През 2002 година той продаде на търг дванадесет огромни държавни аграрни стопанства. Тогава доверени на Орбан лица се възползваха от приватизацията, споделя Дьорд Раско, някогашен министър на земеделието на Унгария. " Това не беше обществен търг, той беше отворен единствено за " другари ". Те получиха земята за интервал от 49 години - при извънредно ниска годишна аренда от 50 евро на хектар. " Още тогава, прочее, можеше да се планува, че с влизането в Европейския съюз през 2004 година ще бъдат отпуснати европейски дотации, които ще са до пет пъти по-високи от арендата.

През 2010 година Орбан се върна на власт. През 2015 година той раздаде държавни земи на дългогодишна концесия. Официално те трябваше да бъдат предоставени на земеделците, които отдавна ги обработват. Фактически обаче площите бяха толкоз огромни, че единствено няколко богати унгарци разполагаха с нужната сума. Те от дълго време се подготвяха за тази приватизация и си бяха подсигурили преференциални заеми от страната, изяснява аграрната експертка Ноеми Гонда, която работи в шведския университет в Упсала.

Пари против въздействие

Правителството отхвърля обвиняванията. Будапеща се базира на това, че никой в страната няма право да има над 300 хектара земя. Това ограничаване обаче се заобикаля благодарение на родственици, споделя Гонда. " Ако погледнете в кадастъра кой е придобил държавна земя по време на тази интервенция, ще се натъкнете основно на членове на фамилиите на олигарсите - техните съпруги, деца, братовчеди. "

Притежателите на земя получават европейски дотации, които се раздават от държавните институции. Според унгарския народен представител Акош Хадази, който напусна " Фидес " и стана самостоятелен, раздаването на средствата се взема решение от районни комитети, в които множеството членове са от ръководещата партия. Те упражняват въздействие над кметовете, счита той. " Те споделят: Добре, ще получиш европейски дотации. Но при две условия: Първото е " Фидес " да завоюва в твоето село. А второто: Ние споделяме кои компании да завоюват поръчките ".

Сред печелившите е и фамилията на Виктор Орбан. Баща му има каменоломна, която получава пари по европейски планове и единствено през 2018 година е осъществила облага от 41 %.

Орбан плаши с несъгласие поради глобите, които били повлияни от Сорос

Досега Европейският съюз не успяваше да противодейства против сходни практики. Но нещата могат да се трансформират. Ако страните членки не съблюдават правилата на правовата страна, европейските пари за тях ще бъдат спирани. Затова се договориха представители на държавните управления в Европейски Съюз и Европейския парламент. Но сходно решение може да бъде взето единствено с единогласие в Съвета. А Виктор Орбан към този момент заплаши, че ще наложи несъгласие на новия бюджет на Европейски Съюз. В едно свое изказване по радиото той отиде даже по-далеч. Орбан съобщи, че концепцията за сходни финансови наказания била на милиардера Джордж Сорос, който преди години предложил те да се постановат на страни, не искащи да одобряват мигранти. Сега тези сили в Европейски Съюз, които били под въздействието на Сорос, я прокарвали сякаш в името на върховенството на закона.

С последните дейности Орбан показва, че няма желание да съблюдава правилата на правовата страна. Във вторник той си взе от Народното събрание нови 90 дни изключителни пълномощия, а през вчерашния ден болшинството направи и промени в изборното право, които облагодетелстват партията на Орбан - " Фидес ". Освен това Орбан желае в допълнение да ограничи правата на хомосексуалните хора и възнамерява промени в Конституцията, които са в благозвучие със личните му хомофобски възгледи. Предлага се един член от Основния закон да бъде изменен по този начин: " Майката е жена, бащата - мъж. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР