Сигурно на всеки се е случвало да има претъпкан гардероб

...
Сигурно на всеки се е случвало да има претъпкан гардероб
Коментари Харесай

Непотребното за един е потребно за друг

Сигурно на всеки се е случвало да има препълнен дрешник и да няма какво да облече. В същото време не ви се желае да изхвърляте неща, които пазят толкоз мемоари в себе си. Hera.bg дава чудесна концепция по какъв начин да си освободим място и в това време да бъдем положителни и съпричастни.

Не е належащо да чакаме Коледа, Великден и огромните дарителски акции, с цел да поднесем положително някому. Защото дребните способи да го сторим работят всеки ден, освен по празниците.

Непотребното за един е потребно за различен

Сезонното разчистване на дрешника. Традиция за всяка стопанка е да преподреди стелажите на дрешника и да сложи на напред във времето подобаващите за съответния сезон облекла. А правилото за едната година гласи, че в случай че не сме слагали някоя дреха година или по-дълъг интервал от време, евентуално въобще няма да се забележим облечени в нея. Да, всяка дреха си има история, символика и страст. Но в тази ситуация сме изправени пред няколко други възможности. Вместо да задръстваме дрешника си и облеклата да събират прахуляк и молци, можем ги дарим. Така тя може да се окаже потребна за някого доста повече, в сравнение с би била за нас.

Непотребни, омалели обувки, чехли, пантофи. Продажбата на обувки втора ръка е неразрешена от българското законодателство. Но в случай че разполагаме със здрави такива, не е закононарушение да ги отстъпим на хората, които зимно време вървят със сандали, нали? А при положително предпочитание можем да ги изперем – дали на висок градус в пералнята или ръчно е самостоятелен избор. Ако са поправимо разлепени/скъсани, един „ ремонт “ с моментно лепило би приключил добра работа.
“Най- лесното е да напълним черните чували и да изхвърлим старите и непотребни облекла, само че не изхвърляме ли на боклука и съпричастността си, опцията да създадем положително?”

Хората, ровещи в контейнери за отпадък, не са необикновена панорама, само че не е хуманно и вярно тя да се случва в 21 век. Вече е постоянна процедура до контейнерите да се виждат облекла и обувки, даже мебели и артикули за бита, които точно там намират нов притежател.

За децата - с изключение на дрешки и обувки, книжки и играчки. Много родители не могат да съберат кураж да се разделят с книжките и огромна част от играчките на дечицата си. За тях те не са просто анимирани твърди корици, а мемоари. Няма да излъжа, в случай че ви споделя, че и аз с боязън препрочитам детските си книжки, когато ме обзет носталгични мемоари по безгрижните дни. Но не е належащо да дарявате всички книжни издания на детето. Винаги могат да се отделят 4-5 книги. Сигурна съм че във всяко домакинство могат да се намерят книги, към които детето не е демонстрира интерес, повтарящи се или които е надраснало.

В консуматорските времена, в които живеем, цялата рода, подкрепена от близки и другари на фамилията безусловно залива детето с всевъзможни играчки. Ако и вие сте заринати от купчини пластмасови и плюшени произведения, просто би трябвало да отделите няколко часа от времето си и да отберете тези, с които детето не си играе, вие не харесвате за него или е надраснало. Не дарявайте счупените си играчки, те към този момент могат да отидат в боклука, в случай че са непоправими.

Ако детето ви е задоволително огромно, може да извършите това дружно. По този метод ще запалите и него по идеята и най-важното: от най-ранни години ще му дадете образец за съпричастност, отговорност, социална ангажираност, състрадателност.

Битовите движимости, които още са в строя, само че са забравени в някой бездънен долап. Те също биха могли да са извънредно потребни за хората, които не могат да си ги разрешат. Тук влизат всички тези електроуреди и артикули за бита, които са в редовност, само че сте се сдобили с нови, по-качествени. Сервиз за хранене, който ви е допълнително, остарелият, само че работещ тостер. Не стига, че заемат място, само че са непотребни, а някой може да има потребност от тях.

Още добринки. Ако нямате времето, опцията или наличността на облекла и движимости, с които да зарадвате нуждаещ се, не се обезкуражавайте. Незначителните на пръв взор жестове като шерването на храната - порция домашно приготвена чорба, сладкиш или свежи плодове са същинска наслада за старата съседка с ниска пенсия. Можете да зарадвате бабата, която продава на улицата, като си купите чифт топли терлици и й оставите рестото. А може би ще купите закуска на детето, на което не му доближават пари, с цел да си я заплати.

Къде да намерим нуждаещите се хора? В домове за деца, лишени от родителска грижа, за деца с увреждания, за деца с медико- обществени потребности, домове за остарели хора, кухни за обществено слаби, спешни центрове за дами и деца, претърпели принуждение, местни филиали на БЧК.

На интернет страницата на Агенцията за обществено подкрепяне в раздела „ Социални услуги “ може да намерите описи с адреси и телефони на домове за сираци, приюти за възрастни хора, майки в риск, центрове за социална поддръжка, спешни центрове за деца, потърпевши от принуждение и жертви на трафик в другите обитаеми места в страната. Но нуждаещите се са на всички места към нас. Само би трябвало да погледнем с верните очи на тях и ще ги видим. Ако почуваствате ентусиазъм да дарите и помогнете, отдайте се на тези непредвидени прояви на добрина - спонтанността краси още повече добрината.

Най-голямата изгода от сходни дребни добрини е резултатът на доминото, който се реализира. Възможността да болестите близките, изключително децата, с " епидемията " на даряването и обществената отговорност, да дадете персонален образец на децата е незаместим урок за всеки. Да правиш положително в действителност е елементарно и би трябвало да бъде всекидневно деяние, а не по мотиви.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР