Сигурно и на вас ви се е случвало да лежите

...
Сигурно и на вас ви се е случвало да лежите
Коментари Харесай

5 причини, поради които не можете да заспите, дори и да сте много уморени

Сигурно и на вас ви се е случвало да лежите в леглото и да се взирате в тавана с часове, заслушани в тиктакането на стрелките на часовника. В стаята е мрачно, а към вас - безшумно. И в главата ви бродят единствено мисли, главната от които е: „ Защо не мога да заспя? “.

Сънят е едно от най-важните неща за всеки от нас, тъй като по този метод организмът ни си почива интензивно и съумяваме да презаредим силата си. „ Често споделям, че сънят е живот “, споделя Лори Лийдли, президент и учител по клиничен сън.  " Това е единственото време, когато клетките на тялото ни се регенерират. Почивката е лечебна и е нужна за крепко тяло, разум и дух ".

А неналичието на задоволително сън има действителни последствия, както физически, по този начин и душевен, написа Real Simple. Лийдли споделя, че лишаването от сън се е трансформирало в проблем за публичното здраве „ заради простата причина, че когато лишите тялото си от възстановителните изгоди от съня, това може да повлияе на вашето психическо и физическо здраве по безчет способи “.

Моник Мей, лекар по медицина, сертифициран фамилен доктор, изброява рисковете от неналичието на задоволително сън: неприятна централизация, отмалялост, нервност, метаболитни проблеми, високо кръвно налягане и инсулт.

„ Стресът, изтощението и лишаването от сън образуват гибелен коктейл – комбинирани, те могат да доведат до психологични разстройства като меланхолия и тревога “, прибавя Лийдли. „ Вашето здраве може фрапантно да се утежни, имунната ви система може да пострада и евентуалният ви риск от развиване на хронични болести като хипертония, диабет вид 2 и сърдечни болести може да се усили доста. Колкото и да сте заети, просто не можете да си позволите игнорирайте нуждата от първокласен сън ".

Въпреки че всичко това звучи малко плашещо, тези опасности може да са единствено мотивацията, от която се нуждаете, с цел да разберете какво стои зад безсънните ви нощи. Защото колкото и значим да е сънят, има безчет действителни и постоянно срещани аргументи, заради които доста от нас не могат да спят задоволително.

Вие сте уплашени

Въпреки че положителният нощен сън може да бъде превъзходен след дълъг и под напрежение работен ден, стресът може да е нещото, което ви пречи да заспите. Всъщност Лийдли споделя, че една от най-честите аргументи за бодърствуване е стресът.

„ Ако откриете, че се мятате и въртите даже когато всяка кост и мускул в тялото ви крещят за сън, това може да е, тъй като мозъкът ви просто не е подготвен да се изключи “, споделя Лийдли. Мозъкът ви може да заседне в циничен кръг от крайни периоди, срещи и бележки, до момента в който се пробвате да си пандизите очите. „ Това може да е напън в работата или някакъв стрес в живота на човек. Страничният резултат от този стрес е, че не можете да спите добре през нощта. “

За страдание, препускащите мисли, които водят до неспособност за заспиване, в последна сметка могат да се трансфорат в дълготрайна бодърствуване. Но не е нужно да оставате в този цикъл вечно. За да се преборите с това, Лийдли предлага да се отпуснете преди лягане с антистрес действия.

„ Отделете малко време преди лягане, с цел да вършиме неща, които ви оказват помощ да се освободите от напрежението “, споделя тя. — Избягвайте да ядете и пиете стимуланти като сладкиши и кофеин. Освободете се от напрежението, като се молите или медитирате, вършиме извършения за надълбоко дишане, взимате топла вана, слушате успокояваща музика - всичко, което ви оказва помощ да се отпуснете. "



Снимка: Getty Images

Прекарвате прекалено много време пред екрана

Д-р Мей изяснява, че всички електронни устройства излъчват светлина и издават звуци, които могат да разсейват, а непрекъснатата стимулация на мозъка може да затрудни отпущането преди лягане. Просто казано, тези устройства могат да нарушат естествения темп на съня, разсейвайки вниманието и даже подправено сигнализирайки за бодрост.

Ако желаете да се чувствате по-спокойни преди лягане, доктор Мей предлага да не употребявате електронни устройства в леглото или директно преди лягане.



Снимка: unsplash.com

Нямате непрекъснат модел на сън

Много възрастни попадат в този капан на безсънието, само че с цел да го коригирате, може да се наложи да се върнете към дните от вашето детство, когато сте имали несъмнено време за лягане, предшествано от ежедневна рутина.

Сега, когато сте по-възрастни, избраното време за лягане към момента може да бъде потребно. Лийдли споделя, че е значимо да „ планирате времето си за лягане “, добавяйки, че „ един от най-хубавите способи за възстановяване на качеството на съня е да настроите поредна рутина за лягане “.

Д-р Мей също споделя, че е значимо да се придържате към постоянен график за сън. Като всеки нов табиет, лишава време, с цел да се принудите да си легнете до избран час, тъй че задайте тревога на телефона си.

Задайте тревога, която да се включва час или два преди лягане като сигнал, че е време да се отпуснете. Следвайте постоянен график за сън. Независимо по кое време си лягате, събуждайте се едновременно седем дни в седмицата (да, в това число през почивните дни).



Снимка: Далина Рахман / Getty Images

Наличието на кофеин в тялото

„ Консумацията на кофеин може да ви раздразни, изключително в случай че го консумирате малко преди лягане “, отбелязва доктор Мей. Кофеинът може да остане в тялото няколко часа, тъй че колкото по-късно денем пиете еспресо, зелен чай, сода или даже ядете шоколад, толкоз повече може да повлияе на съня ви.

Чаша или две кафе след пробуждане е добре, само че кофеинът през целия ден може да попречи на положителния нощен сън.



Снимка: Getty Images

Ядете доста преди лягане

Д-р Мей споделя, че яденето на огромно количество храна директно преди лягане може да бъде нездравословно, защото стомахът стартира да смила храната и може да усили риска от киселинен рефлукс или киселини. Вместо това вечеряйте по-рано, в случай че е допустимо, само че в случай че е късно хранене, би трябвало да е доста леко.

Превод: GlasNews.bg



Снимка: Getty Images
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР