Сигурни сме, че всеки е виждал какво количество празни бутилки

...
Сигурни сме, че всеки е виждал какво количество празни бутилки
Коментари Харесай

Плаващите градини на Ротердам

Сигурни сме, че всеки е виждал какво количество празни бутилки и други пластмасови боклуци има в коритата на реките, които текат през градовете. В холандския Ротердам са намерили решение на казуса с монтирането на три пасивни " клопката " за боклуци по реките и пристанището на града. Уловените ненужни пластмасови предмети са толкоз доста, че стигат за създаване на плаващ парк с повърхност от 140 квадратни метра.

 Снимка 368806

Recycled Island Foundation e организацията, захванала се не просто да почисти водните площи в Ротердам, само че и да употребява отпадъците за изработката на плаващи шестоъгълни платформи, които към този момент са отворени за гости. Част от тях дават кътове за отмора в реката, други са засадени с цветя и зеленчуци, а трети съставляват комфортно място за гнездене на птици и отглеждане на риба.

 Снимка 368807

" Когато улавяме пластмасовия боклук още в градовете и пристанищата, предотвратяваме превръщането му в пластмасова чорба, която стига в моретата и океаните " изяснява създателя на фондацията Рамон Кнестер. " Капаните " за боклуци са ефикасен метод за това, тъй като работят без значение от течението на реката. Речните корита пък се почистват от доброволци.



Рециклираният парк е основан със съдействието на община Ротердам, холандското Министерство на инфраструктурата и водите и няколко частни корпорации, загрижени за околната среда.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР