Сигурна съм, че Европейският съюз може да издържи на този

...
Сигурна съм, че Европейският съюз може да издържи на този
Коментари Харесай

Брюксел увеличи на 37 млрд. евро средствата за борба с коронавируса

Сигурна съм, че Европейският съюз може да издържи на този потрес. Но всяка страна членка би трябвало да поеме цялостната си отговорност и Европейски Съюз като цяло би трябвало да бъде съдбоносен, съгласуван и обединен, счита ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Правителствата могат да спасят засегнатите компании посредством отсрочване заплащането на Данък добавена стойност и налог облага. Европейската комисия (ЕК) е подготвена да обезпечи 37 милиарда евро за битка с пандемията от ковид, заяви в петък ръководителят й Урсула фон дер Лайен, която показа икономическия отговор на Брюксел на рецесията. За няколко дни сумата набъбна с 12 милиарда, откакто по-рано през седмицата Брюксел разгласи фонд от 25 милиарда евро. Средствата ще се насочат за поддръжка на здравеопозването, дребните и междинни предприятия от всички наранени браншове и пазара на труда. Европейски Съюз също по този начин ще употребява 1 милиарда евро, с цел да подсигурява заеми до 8 милиарда евро за 100 хиляди наранени дребни и междинни предприятия.

Сред другите стъпки, които Брюксел ще предприеме, са даване на повече еластичност за бюджетните дефицити и държавната помощ, уточни Фон дер Лайен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Страните от съюза би трябвало могат да подхващат всевъзможни ограничения, които преценяват, само че те би трябвало да бъдат съразмерни и съгласувани на европейско ниво. Председателят на Европейска комисия счита за безусловно недопустимо връщането на граничния надзор, изключително в миг, когато е нужна взаимност измежду страните от Европейски Съюз, въпреки че няколко към този момент оповестиха, че затварят границите си.
" Определени типове надзор могат да бъдат оправдани. Но общата възбрана за пътувания не е толкоз значима съгласно Световната здравна организация. Това нарушава бизнеса и икономическия живот ", съобщи Фон дер Лайен.

Как да се помогне

Държавите ще могат да подкрепят засегнатите браншове като превоза, туризма, търговията на дребно и други Европейска комисия към този момент реши да поддържа самолетните компании да запазят така наречен слотове фантоми по летищата макар намаляващите поради пандемията полети.

Брюксел към този момент утвърди молбата на Дания да сътвори скица за оказване на държавна помощ в размер на 12 млн. евро за отплата поради отсрочени мероприятия поради вируса с присъединяване на над 1000 души.

Зам.-председателят на Европейска комисия Маргрете Вестагер обясии, че държавните управления могат да дадат на всички компании " пространства на дишане " посредством дотации за заплати, да отсрочат заплащанията на корпоративния налог или Данък добавена стойност. Те могат да създадат това, без да е належащо да желаят позволение за държавна помощ. Тя изясни, че в браншове като туризма, превоза, хотелиерството, ресторантьорството Европейска комисия към този момент работи с държавните управления, с цел да бъдат въведени схеми за компенсиране. Според Вестагер държавните управления могат да вкарат системи за незабавна ликвидност, което е разрешено от разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ, а към този момент са постъпили претенции от девет страни.
Може да се наложи държавно подкрепяне в по-големи мащаби, какъвто е казусът с Италия. Рим разгласи, че приготвя пакет от ограничения за поддръжка с 25 милиарда евро.

Зам-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис прикани също Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) да подхващат ограничения в поддръжка на европейските компании.

Подкрепа от Европейска банка за възстановяване и развитие

Малко по-късно в петък Европейска банка за възстановяване и развитие показа незабавен пакет от ограничения в размер от 1 милиарда евро, с цел да помогне на фирмите от районите, където оперира, да се оправят с въздействието на пандемията на ковид. Това е първичният отговор на рецесията и банката е подготвена да направи повече, в случай че и когато е належащо, се споделя в известие на финансовата институция.
В рамките на незабавната стратегия Европейска банка за възстановяване и развитие ще сътвори " устойчива рамка ", с цел да обезпечи финансиране за съществуващи свои клиенти със солидни основи на бизнеса, които изпитват краткотрайни усложнения с кредитирането.

Президентът на банката сър Сума Чакрабарти декларира в известието, че като част от ограниченията банката ще обезпечи в допълнение финансиране за съществуващи клиенти, включващо даване на незабавна ликвидност, оборотен капитал и комерсиално финансиране.

Планираните ограничения ще включват разширение на комерсиалното финансиране и обезпечаване на краткосрочно финансиране до две години, ориентирани по-специално в поддръжка на дребни и междинни предприятия. Банката ще се стреми да даде краткосрочни средства за оборотен капитал до две години за други предприятия и енергийни производители и преструктуриране на салдото и краткосрочна ликвидност за общински, енергийни и инфраструктурни клиенти.

Банката също по този начин ще оцени нуждата от преструктуриране на отпуснатите заеми, в това число опцията за удължение на падежите и смяна на други условия.

Икономистите на Европейска банка за възстановяване и развитие чакат производството да бъде наранено тъкмо в районите, които оперира, като растежът ще се забави изключително в Централна Азия, а също и в Източна Европа и Кавказ, Русия и Югоизточна Европа. Страните, които са мощно интегрирани в световните вериги за доставки и имат директна взаимозависимост от Китай и Европа, евентуално ще пострадат най-вече от вируса.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР