- Сигурна ли е победата на президента Радев, който засега

...
- Сигурна ли е победата на президента Радев, който засега
Коментари Харесай

Васил Тончев, социолог: Министрите от Харвард с рамо от прот...

- Сигурна ли е успеха на президента Радев, който към този момент наподобява неоспорим любимец в борбата за „ Дондуков “ 2?

- Не бих споделил, че е сигурна. Да, той е неоспорим любимец, само че против себе си има двете най-организирани и най-богати партии, които ще играят доста твърдо против него - ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това към този момент е доста сериозна съпротива. Освен това с доста мощни политически играчи, каквито са техните водачи. Предполагам, че ще извадят и добра кандидатура, добре позиционирана, и ще съумеят да провеждат сериозен отпор на Румен Радев. Това зависи също и от плана на служебните министри, които могат и да влязат в борба с другите партии, които поддържат Румен Радев, а това доста ще му попречи.



- Г-н Тончев, предстоят ни избори 2 в 1 на 14 ноември, което е казус. Как тази борба на два фронта ще се отрази на интензивността и настройките на гласоподавателите?

- Ще има съществено въздействие. Мисля, че ще има преливане на гласове от едните избори към другите. Имам поради това, че на втори тур на президентските избори, когато нормално, както и в този момент евентуално, ще се реши кой ще е държавен глава, интензивността е огромна. И ще е доста значимо какъв брой мощни са президентските кандидатури на обособените партии, с цел да може това да активизира техния електорат. Предполагам, че ще се образуват два блока - единият към Румен Радев и другият към претендента на ГЕРБ, и надлежно ще има прегрупиране на гласове.

Във всички случаи претендентите за президент ще теглят напред и партиите, които ги поддържат. И противоположна взаимозависимост има, несъмнено - от партиите към претендентите.

Може би интензивността ще бъде някъде към тази на 4 април, защото на 11 юли беше доста слаба.

- Кои ще са печеливши и кои ще са губещи на тези избори? Ще остане ли Има Такъв Народ първа мощ след двата несполучливи опита да сформира кабинет?

- Рано е за прогнози. Още не е ясно по какъв начин ще се нареждат главните играчи, дали служебните министри Асен Василев и Кирил Петков ще се включат в играта. Моето чувство е, че " ИТН " ще изгуби поддръжка въз основата на това, че повторно имаха опция да създадат държавно управление и не го направиха. И някак си тезата, че другите са отговорни за това, не е безапелационна. На тази база ще има много разочаровани хора, които са ги подкрепяли, и надлежно редукция на поддръжката за Има Такъв Народ.

Очаквам така наречен партии на статуквото ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да подобрят позициите си. Хората желаят непоклатимост, напредък и не са революционно настроени за коренна промяна на цялата система и на държавното ни устройство, както ни оферират от " ИТН ".

Мисля, че за така наречен партии на митинга стартира назад преброяване въз основата на това, което се случи през последните два месеца.

Приливът, предстоящ от " Демократична България ", би могъл да се случи, в случай че съумеят да се възползват от имиджа на служебния кабинет, както и от показване на рационална стратегия, която хората да припознаят като опция на протичащото се. Засега обаче не виждаме това.

Демократична България от дълго време работят в посока правосъдна промяна, само че към този момент не е явен икономическият модел, който желаят да възпроизведат и който да се наложи в България.

- По-добре е ГЕРБ да потърсят ново и младо лице за кандидат-президент

- Очаквате ли новата групировка на министрите с харвардски дипломи да се появи като състезател на тези избори?

- Очаквам, въпреки в тяхното явяване да има и плюсове, и минуси. Президентът ни даде насочна точка, като сподели, че те не би трябвало да са общоприет политически план, а да създадат нещо надпартийно. Т.е. да обединят към себе си гласовете и насоката на няколко партии, които да ги припознаят като свои специалисти. Дали това ще стане - съгласно мен по-скоро да.

Не мисля обаче, че ще има план от вида нова политическа партия към двамата служебни министри, а по-скоро обединяване към тях или те ще влязат в друго обединяване на може би част от партиите на митинга.

Може би към " Демократична България " или " Изправи се! Ние идваме! " да възникне някаква по-обща платформа, в която да се включат и двамата основни министри.

Вероятно без Има Такъв Народ, които като първа политическа мощ ще предпочетат да играят независимо.

Така че в случай че нещо може да промени радикално системата и съотношението сред главните политически сили, то е това. Ако не, чакам в идващия парламент да има известно усъвършенстване за систематичните партии, оттегляне за протестните партии, само че в общи линии остарялата настройка ще се възпроизведе и оставаме в остарялата патова обстановка.



- А вероятен ли е кабинет на партии на статуквото в идващия парламент, за какъвто загатна зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев? Около бюджета трите партии демонстрираха, че обединяването към общи значими решения е допустимо.

- Това е ситуативно, в границите на предизборна конюнктура, в която и ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се състезаваха кой повече обществени помощи ще раздаде. Слава Богу, оказа се, че има запаси, които дават такава опция. Дотук неволя няма, само че не виждам метод, по който да вземем за пример Българска социалистическа партия и ГЕРБ да създадат кабинет. Това значи, че имиджово и двете партии ще рухнат. След всичко, което са говорили и правили дотук, не виждам такава опция.

Моделът, който се оформи към третия мандат на Българска социалистическа партия, който не беше осъществен, е може би един от разновидностите и най-вероятно това да се случи - да стане консолидация на тази база сред левицата и протестните партии в вероятно последващо болшинство. Стига " ИТН " да покажат, че са натрупали задоволително политически опит, и виждат, че това е належащо. Ако целят това България да има устойчиво постоянно държавно управление, тъй като техните претекстове не са напълно ясни.

- В идващия парламент ще има известно усъвършенстване за систематичните партии и оттегляне за протестните

- Какъв претендент би могъл да опонира сполучливо и даже да победи Радев?

- Трябва да е несъмнено с десен профил, да е добре признат от европейските ни сътрудници, да демонстрира, че по линия на ЕНП разделянето сред ГЕРБ и останалите десни партии е изкуствено. Вече се спрягат имена като това на Петър Стоянов, на проф. Асен Балтов - съществени хора, с доста съществени биографии. В тази повърхност би трябвало в скоро време да изникне окончателното решение за претендента на ГЕРБ.

Все отново съгласно мен е добре в конкуренцията да има нови, млади лица, да не се връщаме към предишното. Даниел Митов се опъва и не желае, той би бил подобаваща кандидатура от позиция на досегашната му биография и обвързаности. Очевидно го е боязън, че ще изгори, че няма да успее.

Според мен присъединяване в изборите ще затвърди позициите му, даже да не завоюва, само че всеки има право на избор.

- Неизбежен ли е нов рунд на генералска война, в случай че Румен Радев завоюва втори мандат, а ГЕРБ си върне позициите на първа мощ?

- Това е най-вероятният сюжет. И той може да се наруши единствено в случай че престижът на служебното държавно управление и неговото утвърждение по някакъв метод успее да се трансферира и върху електоралните настройки. Ако не, ще продължи гневното опълчване сред Румен Радев и Бойко Борисов - това са двете мощни фигури. И към този момент не се вижда развръзка. А това е доста неприятно и за страната, която се намира в доста тежка борба, без някой да взема предимство.

По-добре който и да е да победи, в случай че получи необятна поддръжка, да наложи своя визия, в сравнение с да продължим да сме в тази обстановка на разделяне.

- Петков и Василев могат да създадат обща платформа към Демократична България и ИБГНИ

- Очаквате ли проблеми с машините при избори две в едно?

- Не, имаме доста добра изборна администрация, която натрупа много опит. Смятам, че ЦИК отново ще се оправи. Машините оказват помощ за бързото преброяване, само че пък за по-възрастните гласоподаватели технологиите основават психически предел. Това в действителност се трансформира в ценз за гласоподаване.

Най-добре да има и двата разновидността - и машините, и хартията. И без това хартиени бюлетини се отпечатват. Да могат хората свободно - кой както желае, да гласоподават.

- С много удари под кръста ли ще е предизборната акция?

- О, свадите не са спирали. Целият цирк в Народното събрание е въз основата на това, че сме в предизборна конюнктура. А тя пречи за взимане на дълготрайни и премислени решения. Много по-добре би било решенията към актуализацията на бюджета да се вземат от последващо постоянно държавно управление, което би могло да заложи дълготрайна визия. Същото се отнася и за Плана за възобновяване и резистентност, който още не сме внесли в Брюксел.

Крайно време е да сложим завършек на изборната серпантина.

Визитка

Васил Тончев е приключил философия с профил социология в СУ " Климент Охридски ". Работил е като психотерапевт. Бил е теоретичен помощник в Института за проучване на младежта, а по-късно - теоретичен секретар в Националния център за проучване на публичното мнение. Създава лична организация СОВА-5, която се занимава с проучване на публичното мнение. По-късно тя става част от международната верига " Харис ". В продължение на 14 година е ръководител на Българската федерация по биатлон, която печели олимпийска и 5 европейски трофеи под негово управление.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР