Сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав

...
Сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав
Коментари Харесай

Във ВКС валят сигнали срещу главния прокурор и заместника му Сарафов

Сигнали против основния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов валят в Наказателната гилдия във Върховен касационен съд, въпреки че прокурорът, който би трябвало да ги проверява по механизма, още не е определен на инцидентен принцип. Нещо повече - все още не е изминал 14-дневният период, през който всеки углавен арбитър от най-малко областен съд с сан на висш, може да даде единодушие, че желае да бъде включен в листата на съдиите, измежду които ще се избира прокурорът по следствието. А по-късно този лист да бъде утвърден от Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд.
Сигналите против Борислав Сарафов са два. Единият е обвързван с " Осемте джуджета "
С разпореждане от 9 юни 2023 година, издадено от прокурор при Софийската районна прокуратура (СРП), са изпратени наличните все още материали от досъдебно произвеждане по разказа на ГДБОП.
В документа е посочено, че в хода на следствието е предявено разпореждане за привличането в качеството на обвинен на Петьо Петров, както и привличане в качеството на обвинен на Кристиян Христов. Прокурорът при СРП намира, че " има съществуване на данни и легален мотив за започване на следствие за осъществено закононарушение от заместител на основния прокурор и свързани с неговата активност лица, вероятно в изискванията на съучастничество “.
Първият сигнал против Сарафов е от 7 юни.  С придружително писмо от прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП) до ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд са изпратени материали по прокурорска кореспонденция „ за преценка обосноваността на изнесените в сигнала данни и отношение по подготвеност “. Прокурорската кореспонденция е формирана, откакто с писмо на прокурор при ВКП по подготвеност на СГП е изпратена докладна бележка до заместител на основния прокурор от Веселин Иванов  -  шеф на Дирекция „ Публична връзка “ при Администрацията на основния прокурор, че са открити изявления, свързани с изказвания за имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията на заместника на основния прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов. 
Сигналите против основния прокурор са три, някои от тях са от лишени от независимост. 
24 часа
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР