Сигнал за политически чадър над бизнеса с норки на съсобственика

...
Сигнал за политически чадър над бизнеса с норки на съсобственика
Коментари Харесай

Има ли политически чадър над бизнеса с норки?

Сигнал за политически чадър над бизнеса с норки на съсобственика на " Градус " Иван Ангелов бе изнесен през вчерашния ден в парламентарната комисия по проверката и този път се чака реакция от способените органи. " Институциите позволиха съществуването на този бизнес в прорез със законодателство и голям брой подзаконови нормативни актове и тотално неглежирайки всички последици за локалните хора и човешкото здраве ", сигнализира ръководителят на Сдружението за отбрана на животните Петя Алтимирска и описа, че от 5 години подават сигнали, само че институциите мълчат.

Хората към село Маджерито към Стара Загора са пропищели от набезите на американски норки – от това, че убиват животните им, от смрадта, уточни тя. „ Финансови несъответствия и данни за престъпления, свързани с бизнеса на американски норки, отглеждани за скъпи кожи, както и подозрения за целеустремено безучастие на Министерски съвет, Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите и прокуратурата водят до вреди и рискови опасности за публичното здраве, хората, животните, околната среда и страната “, добави Алтимирска.

По адрес на Иван Ангелов тя съобщи: „ Той е един, той е индивидът – притежател на единствената плантация за норки, настояща в България сега. Той 2017 реши да построи обект за 400 000 норки без Оценка на въздействието върху околната среда, имаме 51 хиляди подписи, импортирани в Народното събрание против построяването на тези обекти “.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Частните пенсионни фондове приканиха Комисията за финансов н...

Според нея, в случай че беше елементарна компания, щеше да бъде затворена на първата година или нямаше да бъде позволена да бъде отворена. „ В момента тя продължава да бъде доста рискова за здравето и живеещите в района “, безапелационна е Алтимирска и настоя за оптимално бързи ограничения.

Износът на сурови скъпи кожи от норки на страната за 2018 съгласно Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване UNCTAD е 11.8 милиона $, доказан от Министерствата на стопанската система и на земеделието. В същото време заявените от същата компания в годишните финансови доклади облаги са в границите на 3000 лв.. Предната година е същото. „ Или БАБХ не дава информация за други обекти, които съществуват, а са длъжни да поддържат указател, или това е прикриване на доходи и данъчни злоупотреби “, разяснява Алтимирска.

Тя сигнализира и за нерегламентирано загробване на норки, за което неведнъж са сезирани институциите и те бездействат.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Българското общество е изрично срещу развъждането на животни за рандеман на скъпи кожи, като б...

Норките не са в България поради скъпите им кожи, а поради това, че в България няма екарисажи и поради това, че тази хищници би трябвало да изяждат отпадъците от птицепроизводството, уточни още Алтимирска. „ Отпадъците, по думи на господин Ангелов от една комисия, преди към година, са към 15 тона дневно вътрешности и крайници от пилета единствено – единствено от неговото произвеждане и той самичък удостовери, че това е повода тези животни да са толкоз скъпи за него “, уточни тя.

Според нея нещата са доста навързани – казусът с екарисажите, с инсинераторите, следствията, свързани с организацията по храните и всички те водят до необикновено страдалчество освен на животните, само че и до проблеми, свързани с обществото и човешкото здраве. „ Това са опасности, които не трябва да се поемат “, акцентира ръководителят на сдружението.

Освен подозренията, че точно БАБХ основава чадър над този бизнес, с което заплашва здравето на хората, от Сдружението сигнализират че не получават данни за Коронавирус на норките. „ Напоследък се приказва за това по какъв начин фермите за норки могат да бъдат контейнер за нови разновидности на COVID-19 и Дания унищожи над 1200 ферми за норки “, напомни Алтимирска. Тя удостовери, че липсва обществена информация от организацията по храните. „ Не получаваме информация по ЗДОИ на друго съображение. Последният път ни беше отказана информация на съображение това, че тестванията за норки, в това число броят на осъществените проби е комерсиална загадка, която може да заплаши активността на сдружението “, описа тя. От август предходната година съществува стратегия, съгласно която всяка седмица да се тестват трупчета на норки във фермите. „ Искахме да разберем какво се случва с тази стратегия и дали се извършва. Многократно сме изпращали запитвания за това какъв брой теста са направени, какви са резултатите, да ни се покажат, само че получаваме отвод. И макар, че заведохме дело и макар, че спечелихме делото по ЗДОИ, тази информация към момента не е налична и не е обществена “, описа още тя. „ Този обект може умерено да се допусна, че е контейнер за Коронавирус сега. Той заплашва както служащите, по този начин и хората в района “, уверена е Алтимирска. Тя е безапелационна: „ Липсата на институционална реакция основава усещане, че фактически има политически чадър тъкмо в този бизнес, а той е единствено на един човек “.

Независимо, че комисията по проверката разгласи, че изпраща всички сигнали на способените контролни органи, от Сдружението за отбрана на животните оповестиха че приготвят митинг.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР