Sidecar е сред коктейлите, които могат да се похвалят с

...
Sidecar е сред коктейлите, които могат да се похвалят с
Коментари Харесай

Sidecar - коктейлът, за който англичани и французи още спорят

Sidecar е измежду коктейлите, които могат да се похвалят с вековна история. Освен това е и може би най-популярното от всички типичен напитки с коняк, което остава обичано и до през днешния ден.
 Коктейл “Кръстникът ”, въодушевен от кино лентата на Франсис Форд Копола
Когато “Кръстникът ” се трансформира и в коктейл

Всяка асоциация с кино лентата не е инцидентна

За този коктейл се счита, че е фиктивен в годините на Първата международна война. Наложил се е като класика и доказателство за това е фактът, че участва в две съществени за барманите книги от 1922 година - Harry`s ABC of Mixing Cocktails и Cocktails and How to Mix Them.

И на двете места рецептата за Sidecar включва равни елементи от всички съставки, само че по-късните версии на коктейла трансформират съотношенията в интерес на коняка. По-съвременният вид е и по-често срещан през днешния ден и в питейните заведения нормално се подготвя точно по този метод.
 Снимка 659041

За Sidecar е особено също чашата, в която се сервира, да има захар по ръба. Въпреки че това не е наложителна крайна стъпка от приготвянето на коктейла, е планувана, с цел да подслади другояче по-сухия му и стипчив усет.

Колкото до неговото име, зад него също има история. Как тъкмо го е получил, е към момента противоречиво, защото и френски, и британски бар настояват, че са измислили коктейла за клиент, който е дошъл, возейки се като спомагателен пасажер на мотоциклет.
 Снимка 659042

Да оставим обаче дебатите по отношение на произхода на името на Sidecar настрани и да обърнем внимание на това по какъв начин да си го приготвим. Ето я рецептата на Liquor.

Какво ни би трябвало
45 мл коняк 20 мл портокалов ликьор (например Cointreau) 20 мл лимонен сок захар и портокалова кора  Black Manhattan - по-добрата версия на класическия коктейл “Манхатън ”
Black Manhattan - по-добрата версия на класическия коктейл “Манхатън ”

Само с четири съставки

Какво ги вършим

Сипваме коняка, портокаловия ликьор и лимоновия сок в шейкър с лед и разклащаме, до момента в който се охладят добре. Прецеждаме в чаша с полепнала по ръба захар. По предпочитание украсяваме с усукана портокалова кора.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР