Сибирската земя е пълна с чудеса - пише един летописец,

...
Сибирската земя е пълна с чудеса - пише един летописец,
Коментари Харесай

5 мистериозни инцидента в Сибир, които са се превърнали в митове

" Сибирската земя е цялостна с чудеса " - написа един летописец, съвременник на похода на Ермак. Дори през днешния ден, когато на картата на Земята съвсем не са останали бели петна, Сибир продължава да удивлява с неразгаданите си чудеса.

" Сибирските дракони ", които въодушевяват китайците
 width=
Петър Велики, който се пробва да внуши на поданиците си интерес към науката, подрежда на своите подчинени да не претопяват бижутата, открити в античните могили в Сибир, а да ги изпращат в първия съветски музей - Кунсткамерата в Санкт Петербург. Оттогава са минали повече от триста години, а античните предмети от могилите всяко лято слагат нови загадки.

 През 70-те години на ХХ век трактористът от Хакас Сергей Фефелов открива при оран на полето бронзови катарами във формата на навити дракони, изумително напомнящи " тотемното " страшилище на китайските императори. Само че възрастта на тези катарами е с половин хилядолетие по-стара от най-старото изложение на дракона. Кой от кого е заимствал?

" Златната Баба " е отишла в недрата на земята
 width=
Но диря от именитата " Златна баба ", кумир, на който се покланяли античните поданици на Урал, до момента не е открита. Най-вероятно тя е попадналя в някоя от пещите за размразяване и се е трансформирал в златни украшения или червонци. Но има и друга версия: Златната баба е имала лична воля, можела е да се движи и се е скрила от завоевателите на Сибир в някое надълбоко подземие, до което не могат да стигнат нито " черните копачи ", нито археолозите.

Страховитата " госпожица от Укок " и нейните притежания
 width=
Мумията на антична жителка на Алтай, открита на платото Укок в края на XX в. и наречена " алтайската принцеса ", не обича, когато чужденци нарушават спокойствието на родната ѝ земя. Днес " девойката от Укок ", чиято възраст се прави оценка на повече от 2 хиляди години, почива в един от сибирските музеи. Тя приема благосклонно " посетителите ", само че прокарването на газопровод през платото Укок се наложило да бъде замразено поради поредност от трусове, които избухнали като гръмотевична стихия.

Значението на гигантските изображения - геоглифи, които могат да се видят единствено от аероплан или от птичи взор. Учените ги съпоставят със същите загадъчни изображения от южноамериканската пустиня Наска - " най-старият космодрум в света ". Може би геоглифите на Укок също са били нарисувани за извънземни водачи?

  " Тунгуското знамение " от дълбините на космоса
 width=
Мистерията на Тунгуския астероид, която занимава любопитните мозъци повече от 100 години, се съпоставя и с извънземни " гости ". " Тунгуското диво " би могло да бъде както транспортен съд с нуклеарен реактор, който се е взривил над далечната тайга, по този начин и ледена комета или даже резултат от екстравагантните опити на физика Никола Тесла. И защото мястото на рухването на астероида към момента е непристъпен храсталак, не е изненадващо, че фрагментите му в никакъв случай не са били открити.

Светлина от дъното на езерото Байкал

Друга мистерия на Сибир е мистериозната светлина, идваща от водите на най-дълбокото и чисто езеро в света Байкал. Въпреки дългогодишните търсения тук не са открити светещи бактерии, обитаващи топлите тропически морета, нито други феномени от света на естествените науки. Но е известно, че луминесценцията на Байкал се трансформира според от годишното време и става оптималната на 19 януари - деня на Христовото кръщение, което се съпоставя с духовната светлина, открита на света.

Но жителите на Денисовата пещера в Алтайския край надали са " измислили " даже най-простите вярвания. Тези праисторически хора са населявали сибирските земи в незапомнена античност - отпреди 80 до 200 хиляди години. Всичко, което е останало от тях, са чифт зъби и няколко кости.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР